Ana içeriğe atla

Prof. Öztürk: Eldiven kullanımının faydadan çok zararı olur

30.07.2020

Prof. Dr. Recep Öztürk, İngiltere’de gündeme gelen ‘COVID-19’dan korunmak için eldiven kullanılmalı’ tartışmaları hakkında “Eldiven kullanmanın faydasından çok zararı olur.” dedi.

recep_ozturk1dha-

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, koronavirüs (COVID-19) salgınına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. COVID-19’un dünyada halen yeni pikler yaparak devam ettiğine işaret eden Öztürk, Kurban Bayramı’nda tedbirlerden taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. İngiltere’de gündeme gelen ‘virüsten korunmak için eldiven kullanılmalı’ tartışmalarına da değinen Öztürk şöyle dedi: “Eldivenin toplum içinde yaygın şekilde kullanımının bu hastalıktan korunmak açısından hiçbir faydası yok, aksine zararı var. Eldiven takınca sanki dokunulmaz oluyoruz, yalancı bir güvene kapılıyoruz. Bulaşmaz zannıyla eldivenle her tarafa dokunma özgürlüğü yanlışına düşüyoruz. Böyle bir eldiven kullanım şekli yok. Onun da kuralları tek tek belli. Eldiveni uygun şekilde giymek, kullanmak ve o süreci yönetmek çok kolay değil. Bunu ancak genel olarak eğitimli sağlık personeli, hastanede temas izolasyonunda daha etkili kullanabilir. Bu da sağlık çalışanını korumak ve hastalara zarar vermemek için gereklidir.”

“BAYRAM ZİYARETLERİNİ MECBURİ DEĞİLSE YAPMAYIN”
COVID-19 nedeniyle eski bayram alışkanlıklarının bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulayan Öztürk şöyle dedi: “Kesinlikle kalabalık yaratacak ortamlara zemin hazırlanmamalı. Bayram ziyaretlerini bu sene elden geldiğince görüntülü telefonlarla yapmakta ciddi yarar var. Ziyaretler mecburi ise maskeli bir şekilde, fiziki mesafe korunarak gerçekleştirilmeli. Mümkünse ziyaretlere küçük çocuklar götürülmemeli. Bayram ziyareti en fazla 10-15 dakika ile sınırlı tutulmalı. Camilerde kurallara gördüğüm kadarıyla uyuluyor, buna bayramda da dikkat edilmeli. Kurbanın ihtiyaç sahipleri ya da komşulara dağıtımında mümkünse bir kişi maskesiyle gidip fizik mesafeyi bozmadan nezaketle ikramını yapıp herhangi bir ek sohbete girmeden dönmeli. Hastalık pratik olarak etle bulaşmaz. Zaten et piştikten sonra tüm mikroorganizmalar pişirme sonrası tamamen tahrip olur. Etin üzerine kesim esnasındaki yoğunlukta belli bir miktar virüs bulaşı gerçekleşse de pişirme esnasında yok olur.”
Haberin tamamı Demirören Haber Ajansından yayımlanmıştır, okumak veya izlemek için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 10:49