Ana içeriğe atla

Prof. Ceylan: Her ürünü dezenfekte etmeye gerek yok

27.03.2020

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Ceylan, Kovid-19’dan korunmak için market alışverişi sonrasında ve gıda temizliği esnasında yapılması gerekenler için tavsiyelerde bulundu

a

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (KOVİD-19) ülkemizde de hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Virüsten kendimizi koruyabilmek için hijyen kurallarına uymamız ve uzmanların uyarılarını dikkate almamız hayati önem taşıyor. Bu noktada İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Ceylan, Kovid-19’dan korunmak için market alışverişi sonrasında ve gıda temizliği esnasında yapılması gerekenler için kritik uyarılarda bulundu.
“DAMACANA VE PET ŞİŞELERİ DEZENFAKTANLA SİLİN”
Bazı vatandaşların ‘eve gelen damacana, pet ve cam şişelerden su içerken virüs bulaşır mı?’ sorusunu sıklıkla sorduğunu kaydeden Ceylan şöyle dedi: “Kovid-19, en sık hasta kişilerin öksürmesi sırasında havaya karışan damlacıklar içinde taşınarak diğer insanların solunum yoluna ulaşır ve enfeksiyonu başlatır. Bazen, hastaların solunum damlacıklarıyla kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerini ağız, burun ve gözlerine götürülmesiyle de bulaşabilir. Bu nedenle damacana ve pet şişeleri eve getirdiğinizde dezenfektanla silmek bulaşmayı önleyebilir.”
“ÇİĞ ÜRÜNLER TÜKETİLMEDEN ÖNCE BOL SUDA YIKANMALI”
Alışveriş sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Ceylan, market çalışanlarının enfekte olmaları halinde hem alışveriş poşetini hem de içindeki ürünleri kontamine edeceğini ifade etti. Çalışanlarda solunum yolu sorunu gözleniyorsa poşetlerin atılmasını öneren Ceylan şöyle devam etti: “Marketten aldığımız her şeyi dezenfekte etmeye gerek yok. Satan kişide üst veya alt solunum yolu sorunu varsa dezenfektanla paketlerin yüzeylerini silebiliriz. Virüsün, çiğ sebze ve meyvelerle gastrointestinal yoldan bulaşması söz konusu değil. Fakat bu gıdalar enfekte bir kişi tarafından kirletilmişse ve elimizle ağzımız, burnumuz ve gözümüze dokunduğumuz takdirde virüsü alabiliriz. Bu nedenle, çiğ ürünler tüketilmeden önce bol suda iyi bir şekilde yıkanmalıdır.”

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 14:17