Ana içeriğe atla

Prof. Bayraktar: Koronavirüsün hızı azaldı, tedbirler işe yarıyor

20.04.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayraktar, koronavirüse (COVİD-19) karşı alınan tedbirlerin işe yaradığını söyledi.

s

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayraktar, COVİD-19 salgını ve tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. COVİD’19 hasta sayısındaki azalmanın sahada da belirginleştiğini söyleyen Bayraktar, ülke genelinde alınan tedbirlerin işe yaradığını şu sözlerle ifade etti: “300 km hızla giden çatıları uçuran bir fırtına vardı ve bu fırtınanın hızı 150 km’ye düştü ama sıfırlanmadı. Açıklanan tedbirlere uyup, biraz daha dişimizi sıkarsak önümüzdeki haftalarda çok daha iyi olacağına inanıyorum. Eşim İstanbul’un en yoğun pandemi hastanelerinden biri olan Kanuni Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapıyor. Diğer pandemi hastanelerinde bulunan arkadaşlarla da durumu istişare ediyoruz, sahadaki vakalarla ilgili seyri gözlemleyebiliyoruz. İlk haftalara göre şimdiki yoğunluk ve hastaların şiddeti arasında belirgin bir iyileşme mevcut. Tedavi yöntemleri de olumlu sonuçlar veriyor.”

“BAŞTA ÇİN’E MECBURDUK, ŞİMDİ KENDİ TEDAVİ YÖNTEMİMİZ VAR”
COVİD-19’un tedavisinde Türkiye’nin ilk olarak Çin’in tecrübelerinden faydalandığını kaydeden Bayraktar, bu durumun bir iki hafta içeresinde değiştiğini söyledi. Çin’den gelen verilerin çelişkiler barındırdığını kaydeden Bayraktar şöyle devam etti: “Normal zamanlarda bir makale aylarca hakem değerlendirmesine tabi tutulur. Hakemler eleştiriyi yapar, eksikler giderilir, istatistiksel analizler yapılır. Bazı makaleler yayınlanır, bazıları yayınlanmaz. Ancak Çin’deki makaleler çok acil bir durum olduğu için hiçbir değerlendirme yapılmadan doğrudan yayınlandı. Çünkü başka veri yoktu. Böyle olunca bu makalelerde çelişkiler, rakamsal hatalar fazlaydı. Mecburen o bilgilere dayanarak tedavi uygulamak zorundaydık. Fakat bir iki hafta sonra kendi hastalarımız, kendi tecrübelerimiz oldu. Geldiğimiz noktada, Sağlık Bakanlığı’nın algoritması ile COVİD-19 hastası bakıyoruz. Ne yapacağımızı bakanlık bize gönderiyor. Bu kılavuzlar hemen hemen her hafta güncelleniyor. Kendi tecrübelerimiz arttıkça verilerimiz daha da düzelmeye başladı.”

“TÜRKİYE’NİN SAĞLIK ALTYAPISI ÇOK İYİ”
Türkiye’nin bu salgında başarılı olmasının altında pek çok sebep yattığını ifade eden Bayraktar, bunların başında donanımlı sağlık altyapısının geldiğini ifade etti. Bilgisayarlı tomografinin önemine de dikkat çeken Bayraktar, başarıdaki etkenleri şöyle sıraladı: “Birincisi sağlık altyapımız. Hem hastane hem yoğun bakım yatak kapasitemizle dünyada en iyilerden biriyiz. İkincisi, bilgisayarlı tomografi altyapımız. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar bir zenginlik yok. Normalde sağlıkçılar çok fazla bilgisayarlı tomografi cihazı olmasını israf olarak değerlendiriyorlardı. Ben o dönem ‘Bu büyük bir nimettir istifade etmek lazım.’ diye yazmıştım. İşte bakın, şu anda bu bilgisayarlı tomografiler inanılmaz bir fırsat oldu. Çünkü en hızlı tanıyı tomografi veriyor.”

“SALGIN ÖNCESİNDEKİ HASTA YOĞUNLUĞU BİZE AVANTAJ SAĞLADI”
Bayraktar, son olarak da Türkiye’de salgın öncesi hastanelerin acil bölümlerinde fazla hasta olmasının avantaj sağladığını söyledi ve şöyle dedi: “Normal zamanlarda acillerimizde fazla hasta karşılamaya alışkınız. Anormal bir hasta yoğunluğu olurdu. Bir nöbette 3-5 bin hastaya bakıldığı bile oluyordu. Aslında bu doğru değil, biz gereksiz müracaatları eleştiririz. Avrupa’daki, Amerika’daki ne hastane altyapıları ne de doktorlar bu kadar kalabalık hastayı karşılayıp yönetebilecek durumda değil. Krizlere alışık değiller. Bizim başarımızdaki önemli sebeplerden biri de Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirmesi, algoritma oluşturması, yönlendirmesi ve ilaçları zamanında stoklamasıdır.”

Söyleşi Yeni Şafak Gazetesinde yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 14:13