Ana içeriğe atla

Prof. Akyokuş: Yapay zekâ rutin işleri devralacak

22.06.2020

Prof. Dr. Selim Akyokuş, önümüzdeki yıllarda yaygın şekilde kullanılacak olan yapay zekânın meslekler ve istihdam üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Selim_akyokus-76ad3

Tarih boyunca her büyük teknolojik gelişme beraberinde toplumsal yapıyı ve ekonomik işleyişi değiştirirken, yapay zekâ da kullanım alanlarının hızla artması ile insan hayatında büyük değişimlerin önünü açıyor. En büyük endişe ise özellikle meslekler söz konusu olduğunda ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalar yakın gelecekte bugün yapılmakta olan birçok mesleğin yok olacağını ve bugün var olmayan yeni mesleklerin gelecekte yapılacağını ortaya koyuyor. Bu noktada İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Akyokuş, yapay zekâ sistemleri ile iş dünyasında meydana gelecek değişimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Akyokuş, “Her geçen gün daha çok yaygınlaşan yapay zekâ kullanımı hayatımızda ve mesleklerde değişiklere yol açmaya devam edecek ve etkisini önümüzdeki yıllarda daha çok artıracaktır.” dedi.

"ROBOTLAR RUTİN İŞLERDE KULLANILACAKTIR"
Önümüzdeki yıllarda yaygın şekilde kullanılacak yapay zekânın gelecekteki meslekler ve istihdam üzerindeki etkilerinin sektör bazında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Akyokuş, şöyle konuştu: “Yapay zekâ, sağlık alanında radyoloji konusunda uzmanlaşan doktorlara görüntü tanımada yardımcı olacak, daha hızlı ve doğru karar vermelerine fayda sağlayacaktır. Sağlanan hız ve etkinlikle doktorlar daha çok hasta görüntüsünü değerlendirebileceklerdir. Bu belki istihdam sayısını azaltacak, fakat radyoloji uzmanlık alanını meslek olarak ortadan kaldırmayacaktır. Yine genel olarak sekreterlik gibi rutin işlemler yapan meslek dallarında uzun vadede istihdam sayısında azalma beklenmektedir. Tanımlanan rutin işler; robotlar, akılı makine ve yazılımlarla gerçekleştirilecektir.”

“ROBOTLARDAN VERGİ ALINABİLİR”
Devletlerin yapay zekâ kullanımı ile ilgili kuralları ve sosyal politikaları belirlemesi gerektiğini vurgulayan Akyokuş şöyle dedi: “Örneğin, Microsoft’un kurucusu Bill Gates, eğer bir robot, bir insanın yaptığı işi yaparsa ondan vergi alınması gerektiğini ifade etmiştir. Robot ve akılı sistemlerden toplanacak vergilerin işsizlikle ortaya çıkabilecek problemlerin çözümünde kullanılabilmesi düşünülmektedir. Şu an yapay zekânın ekonomi, istihdam ve birçok farklı yönlerdeki etkilerinin anlaşılması konusunda daha erken aşamalardayız. Her sektör yapay zekâ teknolojilerinin yol açacağı gelişmeleri anlamalı ve kendisini bu gelişmelere göre uyarlamalıdır.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:34