Ana içeriğe atla

Prof. Akkoyunlu: Toplu taşımada çift maske kullanın

15.03.2021

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, N95, FFP2 ve FFP3 vb. maskelere sahip olmayanların toplu taşıma gibi riskli ortamlarda çift maske kullanması gerektiğini söyledi.

eminhoca-722b4a47-abcb-41cf-85a2-22ff1b455b5b.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, cerrahi olmayan maskelerin çok riskli ortamlarda koruyucu olmadığını hatırlatarak N95, FFP2 ve FFP3 gibi maskelerin kullanılmasını önerdi. Akkoyunlu, bu maskelere sahip olmayanların toplu taşıma gibi ortamlarda çift maske kullanmasının daha doğru olduğunu söyledi. Akkoyunlu, Diriliş Postası Gazetesine verdiği röportajda maske kullanımına dair merak edilen soruları cevapladı.

İşte röportajdan öne çıkan kısımlar:
Tek ve doğru bir maske kullanımı etkili koruma sağlar mı?
Bunlar maskenin türüne göre değişiyor. Cerrahi standardize bir maskenin, enfeksiyondan koruma oranı yüzde 25 ile 40 arasında değişiyor. Bu nedenle yüzde 25- 40 civarında bir koruması var. Ancak N95 dediğimiz maskeler, standardize olan maskelerdir ve yüzde 95 koruduğu manasına gelir. FFP2 de aynı maskedir. FFP3 dediğimiz maskeler de yüzde 98 enfeksiyondan korur. Bu nedenle, genel olarak maske değil de maskenin türü ve standardize olması bizim için önemli. Yapılacak işe göre riski yüksek bir iş mi, riski yüksek bir ortam mı veya riski yüksek kişiler mi ona göre değerlendirip maske seçimini yapmak gerekir. Ama şunu biliyoruz ki her maske, maske kullanmamaktan daha iyidir.

Peki doğru maskeyi nasıl seçeceğiz?
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bunu standardize ediyor. Kutunun üzerinde CE ya da TSE belgesi olan maskeleri kullanmamız gerekiyor. Bu tabii ki sağlığı koruma açısından çok çok önemli hususlardan bir tanesi.

Son olarak aşıyla beraber maske takmaya ne kadar devam edeceğiz?
Asyalılar, sadece COVID-19 için değil, sars virüsü zamanından beri maske takıyorlardı. Biliyoruz ki maske kullanımı, şu son dönemde influenza enfeksiyonunu da engelledi. Yani gribal etkenleri de engelledi. Maskeli sosyal hayat belli bir süre daha devam edecek. Belki zorunlu olmayacak ama bireysel olarak bir aksesuar şeklinde göreceğiz gibi geliyor.

Röportajın tamamı Diriliş Postası Gazetesinde yayınlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 04/01/2023 - 09:56