Ana içeriğe atla

Medipol Mühendislik 6G için çalışıyor

30.07.2020

5.nesil (5G) kablosuz iletişim teknoloji konusunda araştırma yapmak için Türkiye’nin ilk 5G laboratuvarını kuran Medipol'ün mucit akademisyenleri 6G laboratuvarı için de çalışmalarını sürdürüyor.

s

Yurt dışından tersine beyin göçüyle ülkemize dönen İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin mucit akademisyenleri 6.nesil (6G) kablosuz iletişim teknolojisi için de kolları sıvadı. Medipol bu kapsamda iki ayrı 6G çalıştayı düzenleyerek ülkemizde haberleşme alanındaki araştırmaları üst noktaya taşıdı. Kamu, üniversite ve endüstriden üst düzey katılımın sağlandığı çalıştaylarda haberleşme teknolojilerinin geleceği masaya yatırıldı. Medipol’ün mucit akademisyenleri daha 5G’nin bile ülkemizde olmadığı bir noktada, araştırmalarını 6G alanında yoğunlaştırarak öncü rolü üstleniyor. Geleceğe hazır mühendis bilim insanı yetiştirme vizyonu kapsamında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de katıldığı çalışmalar, Türkiye’de bir ilk olan ve Medipol bünyesinde yer alan ‘5G ve Ötesi Laboratuvarı’nda devam ediyor.

“TÜRKİYE’DEKİ BİR DOKTOR ABD’DEKİ HASTAYI AMELİYAT EDEBİLECEK”
3G ve 4G’nin insanların bilgiye ve haberleşmeye daha hızlı ulaştığı bir dünya sunduğunu kaydeden 5G ve 6G ile birlikte ise nesnelerin haberleşeceğini söyledi. Bu uygulamaların tam anlamıyla hayata geçtiğinde Türkiye’deki bir doktorun ABD’deki bir hastayı fiziksel olarak yanında olmadan ameliyat edebileceğini belirten  şöyle dedi: “4G ile denemeleri yapılan ama tam anlamıyla başarılı olmayan sürücüsüz otomobiller trafikte karşımıza çıkacak. Bir hastanın tedavisi için bin farklı cihaz birbirleriyle haberleşecek. Ülke olarak 5G’de kaçırdığımız fırsatı 6G’de yakalamalıyız. Düzenlediğimiz çalıştayların amacı 6G farkındalığı oluşturmak, paydaşları bir araya getirmek, patent ve teknoloji üretimi konusunda iş birliğini kurmak. 6G’nin Ar-Ge ve üretim aşamasında yer almalıyız. Öteki türlü yine sadece ürün satın alan bir ülke konumunda kalabiliriz.”

MEDİPOL MÜHENDİSLİK, TERSİNE BEYİN GÖÇÜNÜN ÖNCÜSÜ OLDU!
Güçlü haberleşme laboratuvar altyapısı ve birçok ülkeden yüksek lisans ve doktora öğrencisine eğitim veren Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin neredeyse tamamı yurtdışından gelerek Medipol’de mühendis bilim insanı yetiştiriyor. Akademisyenler, beyin göçüne ek olarak yurtdışındaki seçkin üniversite, enstitüler ve şirketlerle öğrencilerimiz arasında köprü vazifesi görüyor. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Almanya ve Japonya gibi ülkelerden gelen bilim insanları hali hazırda yürüttükleri projelerle araştırmaya dayalı eğitim konusunda Türkiye’de lider olma yolunda ilerliyor. İşte buluşlara imza atan akademisyenlerin çalışmalarından bazıları:

F-Serisi için Transponder Sinyali: F-16 ve benzeri uçaklarda dış dünya ile haberleşmeyi sağlayan transponderların sinyal üretim kısmı Prof. Dr. Ercüment Arvas ve öğrencileri tarafından tasarlandı.

Video Transport Sistemi: Artık televizyon, internet ve telefon tek fiber hattı ile evlere servis edilebiliyor. Bunun için gerekli olan ve arka planda optik sinyallerini birleştiren, ayıran, gönderen, yükseltip yöneten CHPMax5000’i Doç. Dr. Kemal Özdemir ve ekibi tarafından Philips’te geliştirildi.

Uzayda Biyolojik Görüntüleme: Uzayın yerçekimsiz ortamı nedeniyle kas erimesi gelişiyor. Dr. Öğr. Üyesi M. Fatih Toy’un tasarladığı sistemle yerçekimsiz ortamda kas hücrelerinin anlık tepkisi görüntülenebiliyor. Sistem Avrupa Uzay Ajansı'nın sponsorluğundaki Zero G uçuşlarında kullanıldı.

Wi-Fi Çipi: Wi-fi üzerinden internete bağlantı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bu alandaki en büyük şirketin wi-fi çipleri ise Dr. Öğr. Üyesi Hakan Doğan tarafından tasarlandı.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 10:45