Ana içeriğe atla

Dr. Köse: Bağışıklık pasaportu kısa vadede mümkün gözükmüyor

29.06.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, ‘dijital bağışıklık pasaportu’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

kose2-b0d9e161-2283-4

Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarının devam ediyor olması ve toplumsal aşılamanın uzun bir vakit alacak olması nedenleriyle ‘bağışıklık’ bir çıkış yolu olarak görülüyor. Bazı ülkeler, COVID-19 hastalığından iyileşen veya bağışıklık kazandığını gösteren insanlara ‘dijital bağışıklık pasaportu’ veya ‘risksiz sertifikası’ vererek ekonomik ve sosyal hayata hızlıca dönmeyi amaçlıyor. Estonya ve Şili gibi ülkelerin denemesini yaptığı ‘dijital bağışıklık pasaportu’ ile bir kişinin virüse yakalanıp yakalanmadığı veya iyileşip iyileşmediği kayıt altına alınmak isteniyor. Bu noktada İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse değerlendirmelerde bulundu. Köse, “Risk algısı çok sağlıklı ölçülmeli ve gerekli teknolojileri kullanmakta tereddüt etmemeliyiz. Elbette bunları yaparken kişisel hakları asgari düzeyde ihlal edecek çözümler geliştirmeliyiz.” dedi.

‘KİŞİSEL HAKLARIN İHLAL EDİLMEYECEĞİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ’
Bağışıklık pasaportunun bazı kaygıları beraberinde getirdiğine işaret eden Köse, kişisel hakların ihlal edilmeyeceği çözümlerin ortaya konması gerektiği uyarısında bulundu. Bağışıklık pasaportlarının uygulanma anlamında pek çok düzenlemeye muhtaç olduğunun altını çizen Köse, şöyle dedi: “Kimi ülkelerde anayasa değişiklikleri, kimilerinde de kişisel verilerin korunması ile ilgili kanunlarda değişiklik gerekiyor. Ayrıca ülkelerin hepsi aynı görüşte de olmayacak. Dolayısıyla bu uygulamaların hayata geçmesi uluslararası bazı müzakereleri de gerektirmektedir. Olası senaryo, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinin kendi regülasyonlarını yapıp diğer ülkeleri de buna yakın bir düzenleme yapmaya zorlamalarıdır. Ancak bu ülkelerde de kararlar özellikle Avrupa’da halk oylaması gibi yöntemlerle alınacaktır. Zira bu uygulamalar mevcut özgürlük alanlarını kısıtlayıcı özelliğe sahiptir. Birkaç ülkenin liderlik etmesinden sonra bağışıklık pasaportlarının yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı daha net görülecektir.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 10:58