Dr. Eyupoğlu: Aspirin böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir

04.11.2021

Dr. Öğretim Üyesi Ozan Emre Eyüpoğlu, “Alışkanlık haline gelmiş şekilde aspirin ile diğer ağrı kesicilerin birlikte kullanımı böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir.” dedi.

medipol112-7487557d-734a-4ab7-9078-153247875f77.jpg

100 yılı aşkın bir süredir kullanılan aspirin, 1970’lerin başında ağrı dindirici etkisinin yanı sıra kalp hastalıklarına sunduğu faydalar sebebiyle de ‘mucize ilaç’ olarak adlandırıldı. ABD’den gelen son uyarı ise Türkiye’de pek çok kişinin basit, zararsız bir ilaç gibi algıladığı, zamanında bakkallarda bile satıldığına şahit olduğumuz aspirinin ölümcül komplikasyonlara sebep olabileceğini ortaya koydu. Konuyla ilgili Milliyet Gazetesi’ne açıklama yapan İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ozan Emre Eyupoğlu şöyle dedi: “Aspirin; burunda polip, astım, mide-bağırsak sisteminde kanama, aktif ülseri veya karaciğer fonksiyonlarında bozukluk olanlarda ve aspirin alerjisi olanlarda kullanılmamalı. Alışkanlık haline gelmiş şekilde aspirin ile diğer ağrı kesicilerin birlikte kullanımı böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir. Hemofili gibi herhangi bir kanama bozukluğu olan hastalar ile kortizon veya ek kan sulandırıcı ilaç alan hastalar aspirin kullanmamalı. Kortizonlu ilaçlar ve antidepresanlar, aspirin ile etkileşerek ciddi yan etkiler yapabilir.”

Haberin tamamı Milliyet Gazetesi’nde yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 05/01/2023 - 13:23