Ana içeriğe atla

Dr. Eken: Eğitimcilerin de eğitim alması gerekiyor

10.11.2020

Dr. Öğretim Üyesi İhsan Eken, uzaktan eğitim sürecinde bilgi teknolojilerinin daha aktif kullanılması için eğitimcilerin de eğitim alması gerektiğini söyledi.

ihsaneken-2c7be61d-463a-4e66-a780-b965d18c87ed.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İhsan Eken, uygulama gerektiren dersler haricindeki tüm teori derslerinin uzaktan eğitimle yapılabileceğini ifade etti. Salgın öncesinde dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer alan bazı üniversitelerin lisans ve yüksek lisans eğitimlerini bu şekilde sürdürdüğünü kaydeden Eken, teknolojinin gelişmesiyle beraber eğitimde de değişiklikler yaşanmasının normal olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıllarda özellikle teorik eğitimin büyük bir kısmının uzaktan yapılabileceğine dikkat çeken Eken, teknolojide yaşanan gelişmelerin bu süreci hızlandırabileceğini belirtti.

“OKUL KURALLARI EV ORTAMINDA UYGULANABİLİR”
Uzaktan eğitimdeki verimin artırılması için velilere tavsiyelerde bulunan ve öğrencinin ev ortamı hissinden çıkartılması gerektiğini vurgulayan Eken şöyle dedi: “Belirli kurallar dahilinde ebeveynlerin çocukları için örneğin tahta, sıra ve benzeri malzemeleri alması, evde giydiği eşofman ve benzeri kıyafetler yerine daha klasik ya da okul kıyafetlerini giymesi öğrencinin belirli oranda derse motivasyonunu artırabilir. Bu durum öğrenciyi ev rehavetinden kurtararak okul motivasyonuna teşvik edebilir. Öncelikle öğrenci için bir sınıf ortamı oluşturulması gerekir. Okul içerisinde nasıl kurallar var ise benzer kuralların fazla zorlanmadan ev ortamında da uygulanması düşünülebilir. Ortaokul veya lise öğrencileri sınavlara girişten önce nasıl ders çalışıyorsa benzer uygulamayı tüm sınıflara ve öğrencilere yaymamız gerekir. Testi çözmek için belirli bir zaman gerekiyorsa ve öğrenci kendini deneme sınavına alarak belirli süre içerisinde testini çözüyorsa aynı şekilde ders saatleri içerisinde okuldaki gibi derse katılımı sağlanmalıdır.”

“EĞİTİMCİLERİN EĞİTİM ALMASI GEREKİYOR”
Uzaktan eğitimde öğretmenlerin de kesinlikle eğitime ihtiyacı olduğunu vurgulayan Eken şöyle dedi: “Dünya ve teknoloji hızla değişiyor. Bu hıza ayak uyduramayan eğitimciler ve bunun sonucunda eğitim alan öğrenciler de çeşitli bilgi eksiklikleri olabilir. Artan rekabet ortamında nasıl öğrencilerin kendilerini geliştirmesi gerekiyorsa aynı şekilde öğretmenlerin de eğitimcilerin de kendilerini geliştirmesi ve eğitim alması gerekmektedir. Klasik sınıf yönetiminde eğitimci öğrenciyle nasıl yüz yüze karşılıklı eğitim yapabiliyorsa, özellikle bilgisayar teknolojileri, akıllı telefonlar ve çeşitli kameralar sayesinde eğitimciler de öğrenciyle karşılıklı bir şekilde ders yapabilecek donanıma sahip olmalılar. Eğitimcilerin, bu süreçte özellikle teknolojik uygulamalar ve gelişmeler konusunda işin uzmanlarıyla iletişime geçmesi önemlidir.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 09:55