Dr. Aydın: Varyantların bulaşıcılık potansiyeli daha yüksek

27.04.2021

Dr. Öğretim Üyesi Selda Aydın, Brezilya, İngiltere ve Güney Afrika varyantlarının, bulaşıcılık potansiyeli açısından COVID-19 enfeksiyonundan daha güçlü olduğunu söyledi.

Selda_aydin.jpeg-90b1d561-825b-47a9-aba5-178c29f0de21.jpeg

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Selda Aydın, Brezilya P.1, İngiltere B.1.1.7 ve Güney Afrika B.1.351 olarak tabir edilen varyantların yüzde 50 daha bulaşıcı olduğunu kaydetti. Üç varyantın, salgının ve aşılamanın seyrini etkilediğini ifade eden Aydın, şöyle dedi: “Mutasyon, virüsün genel yapısındaki değişikliklerdir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denir. Bir virüs enfekte ettiği bireylerin hücre içine girdikten sonra yeni virüsler meydana getirmek için kendi genetik materyalinin kopyalarını yaparak virüslerin yapıtaşlarını üretir. Bu genetik materyalin kopyalanması sırasında işin doğası gereği bazı genetik kodlarda değişiklik olur. Bu değişikliklere mutasyon diyoruz. Bu mutasyonlar her zaman virüsün yapısında önemli değişikliklere sebep olmaz. Mutasyonla yapısal özelliğinde değişikliğe uğramış virüslere varyant virüs adı veriliyor.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 04/01/2023 - 11:48