Doç. Kalsın: Yapay zekâ araştırmacı gazeteciliği etkilemeyecek

11.06.2020

İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berrin Kalsın, yapay zekânın gazetecilik alanında kullanımına yönelik açıklamalarda bulundu. Kalsın "Yapay zekâ araştırmacı gazeteciliği etkilemeyecek." dedi.

berrin_hoca

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berrin Kalsın, yapay zekâ alanındaki gelişmelerin hemen hemen her sektörde büyük değişimlere yol açtığını ve bu değişimlerin daha da ilerleyeceğini söyledi. Yapay zekâ tartışmalarının gazetecilik özelinde istihdam problemleri üzerine yoğunlaştığını belirten Kalsın şunları kaydetti: “Aslında birçok gazeteci, yapay zekânın çalışma koşullarına ne gibi kolaylıklar getireceğinden habersiz. Yapay zekâ, temel anlamda problem çözme ve dili anlama gibi görevleri yerine getiriyor. Bu noktada haber üretiminde monotonluktan kurtulma, temel bilgileri hikâyeleştirme gibi özellikleri mevcut. Dolayısıyla algoritmalar, temel işleri yaparak bir anlamda gazetecilerin özel haberlere daha fazla zaman ayırmalarına olanak sağlıyor. Örneğin, sesten metne çevirme araçları saatlerce deşifre için verilen uğraşı ortadan kaldırıyor. Bunun dışında uyarı sistemiyle haberde yanlış giden noktalar rahatlıkla yakalanabiliyor veya daha önce haberleştirilmemiş konular yine bu teknoloji sayesinde keşfedilebiliyor. Bununla birlikte bugünlerde çokça konuştuğumuz dezenformasyon veya sahte haberler tespit edilebiliyor.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:30