Ana içeriğe atla

COVİD-19 tedavisinde dışa bağımlılığı azaltacak ilaç ruhsat aldı

14.07.2020

Doç. Dr. Mustafa Güzel’in liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen ‘Favipiravir’ isimli ilacın yerli sentezi Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat aldı.

COVID_Ilac_Ruhsat-1df30637-7238

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç işbirliğiyle geliştirilen ‘Favipiravir’ isimli ilacın yerli sentezi Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat aldı. Favipiravir, herhangi bir ikinci salgın durumunda dışa bağımlı olmadan Gebze’de üretilebilecek. Doç. Dr. Mustafa Güzel’in liderliğindeki ekip tarafından hazırlanan ilacın tüm üretim aşamaları artık ülkemizde gerçekleştirilecek, böylece hiçbir şekilde dışa bağımlılığımız olmayacak. İlaç molekülünün sentezlendiği laboratuvardan endüstriyel üretim bantlarına kadar tüm detayları anlatan Atabay Kimya ve Medipol Üniversitesi ekibi, salgının başlarında Çin’den ithal etmek zorunda kaldığımız COVİD-19 ilacı ‘Favipiravin’in 10 bin kutuluk ilk parti üretiminin de hastanelere dağıtılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na bağışlanacağını açıkladı.

ERDOĞAN’IN YERLİ İLAÇ ÇAĞRISI İÇİN TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Yaklaşık 22 yıl ABD’de yaşayan ve ilaç geliştirme konularında kendine ait 80 patenti bulunan İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Güzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli ilaç konusundaki heyecanından etkilenip 5 yıl önce Türkiye’ye geri döndüğünü anlatarak, “ABD’de çok büyük ilaç firmalarında çalıştım ama ülkem için bir şeyler yapmak istedim. Pek çok çalışma yürütüyoruz yerli ilaç konularında. Favipiravir bunların başında geliyordu. Çok büyük bir ekip var bu işin arkasında. Bayram dahil gece gündüz çalıştık ve 40 günde bunu başardık. Benim için babalar günü hediyesi oldu çünkü o gece sonuç aldık. Ruhsatımızı da 10 Temmuz’da alarak endüstriyel üretime başladık” dedi.

Haberin tamamı Demirören Haber Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

  

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:14