Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Esra EREN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşe DOST |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Sağlığı geliştirme kavramı ve sağlığı geliştirme stratejileri ile ilgili temel düzeyde bilgi sağlayarak, öğrencinin olumlu sağlık davranışlarına sahip olması konusunda farkındalık kazanmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sağlıkla ilgili temel kavramlar ve sağlık tanımları,Sağlık eğitimi, sağlığı koruma ve geliştirme kavramları,Tarihsel Gelişim Sürecinde Sağlığı Koruma ve Geliştirme Uygulamaları,Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri),Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri)-2,Dünya'da ve Ülkemizde Sağlığı Geliştirme Uygulamaları,Okul Sağlığını Geliştirme Programları,İş Sağlığını Geliştirme Programları,Kırılgan Gruplarda Sağlığı Geliştirme,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları -Beslenme,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Tütün/Alkol/Madde Kullanımı,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Fiziksel Aktivite,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Stres Yönetimi,Proje çalışması, Dersin gözden geçirilmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Sağlığı koruma ve geliştirme kavramlarını bilir | 16, 37, 9 | |
Davranış değişim süreci ve etkileyen faktörleri açıklar | 16, 4, 9 | |
Sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazandırmaya yönelik olarak sağlık programlarını planlar | 10, 16, 5, 9 | E |
Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hemşirenin rol ve sorumluluklarını tanımlar | 10, 16, 9 | |
Sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazanmanın önemini bilir | 10, 16, 9 |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sağlıkla ilgili temel kavramlar ve sağlık tanımları | 6.kaynağın incelenmesi |
2 | Sağlık eğitimi, sağlığı koruma ve geliştirme kavramları | 4.kaynağın incelenmesi |
3 | Tarihsel Gelişim Sürecinde Sağlığı Koruma ve Geliştirme Uygulamaları | 1.kaynağın incelenmesi |
4 | Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri) | 1.ve 3.kaynağın incelenmesi |
5 | Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri)-2 | 1.ve 3.kaynağın incelenmesi |
6 | Dünya'da ve Ülkemizde Sağlığı Geliştirme Uygulamaları | 1. ve 3.kaynağın incelenmesi |
7 | Okul Sağlığını Geliştirme Programları | 2., 9. ve 15. kaynağın incelenmesi |
8 | İş Sağlığını Geliştirme Programları | 1. ve 7.kaynağın incelenmesi |
9 | Kırılgan Gruplarda Sağlığı Geliştirme | 5. ve 16.kaynağın incelenmesi |
10 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları -Beslenme | 8. , 11. ve 12.kaynağın incelenmesi |
11 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Tütün/Alkol/Madde Kullanımı | 14. ve 16.kaynağın incelenmesi |
12 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Fiziksel Aktivite | 10. ve 13.kaynağın incelenmesi |
13 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Stres Yönetimi | 14.kaynağın incelenmesi |
14 | Proje çalışması, Dersin gözden geçirilmesi |
Kaynak |
1.Fertman, CI., Allensworth, DD. (Ed.).(2010). Health Promotion Programs: From Theory to Practice.Sağlık Bakanlığı, 2012. 2. Gözüm, S. (Ed.).(2016).Okul Dönemindeki Çocukların Sağlığının Geliştirilmesi. Ankara: Vize Yayıncılık. 3.Snelling, A. (Ed.).(2014). Introduction to Health Promotion.Wiley: United States of America. 4. Erci, B. (Ed.).(2016). Halk Sağlığı Hemşireliği. Elazığ:Anadolu Nobel Tıp Kitabevleri. 5.Güler Ç., Akın, L.(Ed.). (2012). Halk Sağlığı-Temel Bilgiler.Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları 6. Aştı T., Karadağ A.(Ed.). (2013). Hemşirelik Esasları: Hemşirelik bilimi ve Sanatı ,Akademi Basın ve Yayncılık: İstanbul. 7. Esin, M.N., Aktaş, E. (2012). Çalışanların Sağlık Davranışları ve Etkileyen Faktörler: Sistematik İnceleme. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 20, 166-176. 8. Hilger, J., Loerbroks, A. , Diehl, K. (2016). Eating behaviour of university students in Germany: Dietary intake, barriers to healthy eating and changes in eating behaviour since the time of matriculation, Appetite,109,100-107. 9. Meier, S., Stock, C., Kramer, A. (2006). The contribution of health discussion groups with students to campus health promotion, Health Promotion International, 22,1. 10. Oğuz, S., Çamcı, G., Yılmaz, RK. (2018). Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Yapma Durumu ve Fiziksel Aktivitenin Kalp Sağlığına Etkisini Bilme Durumu.Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7, 54-61. 11. Önay, D.(2011). Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 95-106. 12. Özdoğan, Y., Yardımcı, H., Özçelik, A.Ö., Sürücüoğlu, M.S. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Öğün Düzenleri. Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 66-74. 13. Straker, L.M., Howie, E.K., Smith, KL., Fenner, AA., Kerr, DA., Olds, T.S. ve ark. (2014). The Impact of Curtin University’s Activity, Food and Attitudes Program on Physical Activity, Sedentary Time and Fruit, Vegetable and Junk Food Consumption among Overweight and Obese Adolescents: A Waitlist Controlled Trial, Plus One Journal, 9, 11-1 14. Tuğut, N., Bekar, M. (2008). Üniversite Öğrencilerinin Sağlığı Algılama Durumları ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Arasındaki İlişki. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi,11, 3. 15. Zaybak, A., Fadıloğlu, Ç. (2004). Üniversite Öğrencilerinin Sağlığı Geliştirme Davranışı ve Bu Davranışı Etkileyen Etmenlerin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 20, 77-95. 16. Atlam, D.H., Aldemir, E., Altıntoprak, AE. (2017). Üniversite Öğrencilerinde Riskli Davranışların Yaygınlığı ve Madde Kullanımı ile İlişkisi. Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences, 30, 287-298. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1. Birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini bireysel ve bütüncül yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda karşılayabilecek gerekli bilgiye sahiptir. | ||||||
2 | 2. Sağlığı korumak, geliştirmek ve sağlıktan sapma durumlarında hemşirelik bakımını gerçekleştirecek becerilere sahiptir. | ||||||
3 | 3. Çağdaş birey ve meslek üyesi olması gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | ||||||
4 | 4. Hemşirelik bakımı bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına doğrultusunda yürütür. | ||||||
5 | 5. Hemşirelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. | ||||||
6 | 6. Hemşirelik bakımında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | ||||||
7 | 7. Birey, aile ve topluma sağlık eğitimi ve danışmanlık yapar. | ||||||
8 | 8. Yönetsel rolü doğrultusunda bireysel ve ekip üyesi olarak yönetim faaliyetlerini izler. | ||||||
9 | 9. Toplumsal sorumluluk bilinciyle sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
10 | 10. Hemşirelik alanında bir yabancı dili kullanarak uluslararası literatüre ulaşır ve yazılı, sözlü iletişim kurar. | ||||||
11 | 11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyen, gelişime açık bir davranış geliştirir. | ||||||
12 | 12. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar. | ||||||
13 | 13. Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Esra EREN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşe DOST |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Sağlığı geliştirme kavramı ve sağlığı geliştirme stratejileri ile ilgili temel düzeyde bilgi sağlayarak, öğrencinin olumlu sağlık davranışlarına sahip olması konusunda farkındalık kazanmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sağlıkla ilgili temel kavramlar ve sağlık tanımları,Sağlık eğitimi, sağlığı koruma ve geliştirme kavramları,Tarihsel Gelişim Sürecinde Sağlığı Koruma ve Geliştirme Uygulamaları,Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri),Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri)-2,Dünya'da ve Ülkemizde Sağlığı Geliştirme Uygulamaları,Okul Sağlığını Geliştirme Programları,İş Sağlığını Geliştirme Programları,Kırılgan Gruplarda Sağlığı Geliştirme,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları -Beslenme,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Tütün/Alkol/Madde Kullanımı,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Fiziksel Aktivite,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Stres Yönetimi,Proje çalışması, Dersin gözden geçirilmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Sağlığı koruma ve geliştirme kavramlarını bilir | 16, 37, 9 | |
Davranış değişim süreci ve etkileyen faktörleri açıklar | 16, 4, 9 | |
Sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazandırmaya yönelik olarak sağlık programlarını planlar | 10, 16, 5, 9 | E |
Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hemşirenin rol ve sorumluluklarını tanımlar | 10, 16, 9 | |
Sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazanmanın önemini bilir | 10, 16, 9 |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sağlıkla ilgili temel kavramlar ve sağlık tanımları | 6.kaynağın incelenmesi |
2 | Sağlık eğitimi, sağlığı koruma ve geliştirme kavramları | 4.kaynağın incelenmesi |
3 | Tarihsel Gelişim Sürecinde Sağlığı Koruma ve Geliştirme Uygulamaları | 1.kaynağın incelenmesi |
4 | Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri) | 1.ve 3.kaynağın incelenmesi |
5 | Sağlığı Geliştirme ile ilgili Kuram ve Modeller, Uygulamada Kullanımı (araştırma örnekleri)-2 | 1.ve 3.kaynağın incelenmesi |
6 | Dünya'da ve Ülkemizde Sağlığı Geliştirme Uygulamaları | 1. ve 3.kaynağın incelenmesi |
7 | Okul Sağlığını Geliştirme Programları | 2., 9. ve 15. kaynağın incelenmesi |
8 | İş Sağlığını Geliştirme Programları | 1. ve 7.kaynağın incelenmesi |
9 | Kırılgan Gruplarda Sağlığı Geliştirme | 5. ve 16.kaynağın incelenmesi |
10 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları -Beslenme | 8. , 11. ve 12.kaynağın incelenmesi |
11 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Tütün/Alkol/Madde Kullanımı | 14. ve 16.kaynağın incelenmesi |
12 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Fiziksel Aktivite | 10. ve 13.kaynağın incelenmesi |
13 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-Stres Yönetimi | 14.kaynağın incelenmesi |
14 | Proje çalışması, Dersin gözden geçirilmesi |
Kaynak |
1.Fertman, CI., Allensworth, DD. (Ed.).(2010). Health Promotion Programs: From Theory to Practice.Sağlık Bakanlığı, 2012. 2. Gözüm, S. (Ed.).(2016).Okul Dönemindeki Çocukların Sağlığının Geliştirilmesi. Ankara: Vize Yayıncılık. 3.Snelling, A. (Ed.).(2014). Introduction to Health Promotion.Wiley: United States of America. 4. Erci, B. (Ed.).(2016). Halk Sağlığı Hemşireliği. Elazığ:Anadolu Nobel Tıp Kitabevleri. 5.Güler Ç., Akın, L.(Ed.). (2012). Halk Sağlığı-Temel Bilgiler.Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları 6. Aştı T., Karadağ A.(Ed.). (2013). Hemşirelik Esasları: Hemşirelik bilimi ve Sanatı ,Akademi Basın ve Yayncılık: İstanbul. 7. Esin, M.N., Aktaş, E. (2012). Çalışanların Sağlık Davranışları ve Etkileyen Faktörler: Sistematik İnceleme. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 20, 166-176. 8. Hilger, J., Loerbroks, A. , Diehl, K. (2016). Eating behaviour of university students in Germany: Dietary intake, barriers to healthy eating and changes in eating behaviour since the time of matriculation, Appetite,109,100-107. 9. Meier, S., Stock, C., Kramer, A. (2006). The contribution of health discussion groups with students to campus health promotion, Health Promotion International, 22,1. 10. Oğuz, S., Çamcı, G., Yılmaz, RK. (2018). Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Yapma Durumu ve Fiziksel Aktivitenin Kalp Sağlığına Etkisini Bilme Durumu.Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7, 54-61. 11. Önay, D.(2011). Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 95-106. 12. Özdoğan, Y., Yardımcı, H., Özçelik, A.Ö., Sürücüoğlu, M.S. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Öğün Düzenleri. Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 66-74. 13. Straker, L.M., Howie, E.K., Smith, KL., Fenner, AA., Kerr, DA., Olds, T.S. ve ark. (2014). The Impact of Curtin University’s Activity, Food and Attitudes Program on Physical Activity, Sedentary Time and Fruit, Vegetable and Junk Food Consumption among Overweight and Obese Adolescents: A Waitlist Controlled Trial, Plus One Journal, 9, 11-1 14. Tuğut, N., Bekar, M. (2008). Üniversite Öğrencilerinin Sağlığı Algılama Durumları ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Arasındaki İlişki. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi,11, 3. 15. Zaybak, A., Fadıloğlu, Ç. (2004). Üniversite Öğrencilerinin Sağlığı Geliştirme Davranışı ve Bu Davranışı Etkileyen Etmenlerin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 20, 77-95. 16. Atlam, D.H., Aldemir, E., Altıntoprak, AE. (2017). Üniversite Öğrencilerinde Riskli Davranışların Yaygınlığı ve Madde Kullanımı ile İlişkisi. Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences, 30, 287-298. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1. Birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini bireysel ve bütüncül yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda karşılayabilecek gerekli bilgiye sahiptir. | ||||||
2 | 2. Sağlığı korumak, geliştirmek ve sağlıktan sapma durumlarında hemşirelik bakımını gerçekleştirecek becerilere sahiptir. | ||||||
3 | 3. Çağdaş birey ve meslek üyesi olması gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | ||||||
4 | 4. Hemşirelik bakımı bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına doğrultusunda yürütür. | ||||||
5 | 5. Hemşirelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. | ||||||
6 | 6. Hemşirelik bakımında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | ||||||
7 | 7. Birey, aile ve topluma sağlık eğitimi ve danışmanlık yapar. | ||||||
8 | 8. Yönetsel rolü doğrultusunda bireysel ve ekip üyesi olarak yönetim faaliyetlerini izler. | ||||||
9 | 9. Toplumsal sorumluluk bilinciyle sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
10 | 10. Hemşirelik alanında bir yabancı dili kullanarak uluslararası literatüre ulaşır ve yazılı, sözlü iletişim kurar. | ||||||
11 | 11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyen, gelişime açık bir davranış geliştirir. | ||||||
12 | 12. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar. | ||||||
13 | 13. Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |