Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAŞAM BOYU BESLENME | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Havvanur YOLDAŞ İLKTAÇ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM, Dr.Öğr.Üye. Ceren İŞERİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik ve erişkin dönemlerinde beslenme ile sık rastlanan bazı hastalıklarda diyet konularında bilgilendirmek ve beceri kazanabilmesini sağlamaktır |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Yeterli ve dengeli beslenme,Yeterli ve dengeli beslenme ,Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme,Okul öncesi dönemde beslenme,Okul döneminde beslenme,Adolesan döneminde beslenme,Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme,Yaşlılık döneminde beslenme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirebilir. | 10, 16, 37, 9 | A |
Besin ögelerini sınıflandırıp kaynaklarını ve gereksinimlerini açıklayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Yaş gruplarına göre beslenme uygulamalarını tanımlayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme özelliklerini anlatabilir. | 10, 16, 9 | A |
Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme özelliklerini açıklayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Yaşlılık döneminde beslenme özelliklerini açıklayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Yeterli ve dengeli beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Yeterli ve dengeli beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Okul öncesi dönemde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Okul döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Adolesan döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Yaşlılık döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2.Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1. Ebelik alanında bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatür takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | ||||||
2 | 2. Toplumun sağlık ve refahı için; sağlık ve ebelik alanındaki bilimsel gelişmeler doğrultusunda bütüncül yaklaşım ile temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | ||||||
3 | 3. Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak riskli durumları tanımlayabilir ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir. | ||||||
4 | 4. Sağlık ekibinin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası yaklaşımları kullanabilir. | ||||||
5 | 5. Ebelik uygulamalarında ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir. | ||||||
6 | 6. Ebelik eğitiminde edindiği teorik bilgileri klinik uygulamalarında uzman eğiticilerin gözetiminde geliştirir. | ||||||
7 | 7. Ebelik uygulamalarında bilimsel ilke ve yöntemleri kullanır. | ||||||
8 | 8. Bilimsel araştırma yaparak, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre, ebelik uygulamalarında kullanabilir. | ||||||
9 | 9. Toplumun fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel özeliklerini tanımlar. | ||||||
10 | 10. Doğum öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönem boyunca, kadına, yenidoğana, aileye ve topluma gerekli hizmeti sağlar. | ||||||
11 | 11. Anne ve çocuk sağlığını geliştirmek için Aile Planlaması danışmanlığını yapar. | ||||||
12 | 12. Normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilir. | ||||||
13 | 13. Ebelik mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | 14. Yaptığı uygulamaları düzenli bir şekilde belgeler, tam ve eksiksiz kayıt tutar. | ||||||
15 | 15. Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim,teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. | ||||||
16 | 16. İnsanın psiko-sosyal yönünü değerlendirerek etkili iletişim kurar. | ||||||
17 | 17. Ebelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için yeterli düzeyde İngilizceyi kullanır. | ||||||
18 | 18. Ebelik mesleğinin gelişimini destekleyecek ulusal ve uluslararası boyutta mesleki örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
19 | 19. Ebelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. | ||||||
20 | 20. Mesleki etik ilke ve değerlerine uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | ||||||
21 | 21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 2 | 28 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 32 | 32 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 95 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(95/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAŞAM BOYU BESLENME | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Havvanur YOLDAŞ İLKTAÇ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM, Dr.Öğr.Üye. Ceren İŞERİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik ve erişkin dönemlerinde beslenme ile sık rastlanan bazı hastalıklarda diyet konularında bilgilendirmek ve beceri kazanabilmesini sağlamaktır |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Yeterli ve dengeli beslenme,Yeterli ve dengeli beslenme ,Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme,Okul öncesi dönemde beslenme,Okul döneminde beslenme,Adolesan döneminde beslenme,Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme,Yaşlılık döneminde beslenme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirebilir. | 10, 16, 37, 9 | A |
Besin ögelerini sınıflandırıp kaynaklarını ve gereksinimlerini açıklayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Yaş gruplarına göre beslenme uygulamalarını tanımlayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme özelliklerini anlatabilir. | 10, 16, 9 | A |
Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme özelliklerini açıklayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Yaşlılık döneminde beslenme özelliklerini açıklayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Yeterli ve dengeli beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Yeterli ve dengeli beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Okul öncesi dönemde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Okul döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Adolesan döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Yaşlılık döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2.Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1. Ebelik alanında bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatür takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | ||||||
2 | 2. Toplumun sağlık ve refahı için; sağlık ve ebelik alanındaki bilimsel gelişmeler doğrultusunda bütüncül yaklaşım ile temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | ||||||
3 | 3. Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak riskli durumları tanımlayabilir ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir. | ||||||
4 | 4. Sağlık ekibinin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası yaklaşımları kullanabilir. | ||||||
5 | 5. Ebelik uygulamalarında ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir. | ||||||
6 | 6. Ebelik eğitiminde edindiği teorik bilgileri klinik uygulamalarında uzman eğiticilerin gözetiminde geliştirir. | ||||||
7 | 7. Ebelik uygulamalarında bilimsel ilke ve yöntemleri kullanır. | ||||||
8 | 8. Bilimsel araştırma yaparak, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre, ebelik uygulamalarında kullanabilir. | ||||||
9 | 9. Toplumun fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel özeliklerini tanımlar. | ||||||
10 | 10. Doğum öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönem boyunca, kadına, yenidoğana, aileye ve topluma gerekli hizmeti sağlar. | ||||||
11 | 11. Anne ve çocuk sağlığını geliştirmek için Aile Planlaması danışmanlığını yapar. | ||||||
12 | 12. Normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilir. | ||||||
13 | 13. Ebelik mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | 14. Yaptığı uygulamaları düzenli bir şekilde belgeler, tam ve eksiksiz kayıt tutar. | ||||||
15 | 15. Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim,teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. | ||||||
16 | 16. İnsanın psiko-sosyal yönünü değerlendirerek etkili iletişim kurar. | ||||||
17 | 17. Ebelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için yeterli düzeyde İngilizceyi kullanır. | ||||||
18 | 18. Ebelik mesleğinin gelişimini destekleyecek ulusal ve uluslararası boyutta mesleki örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
19 | 19. Ebelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. | ||||||
20 | 20. Mesleki etik ilke ve değerlerine uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | ||||||
21 | 21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |