Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME DURUMU SAPTAMA YÖNTEMLERİ-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı toplumda tüm yaş grupları ve özel gruplarda beslenme durumunun değerlendirilmesine yönelik kullanılan yöntemleri öğretmek ve bunu pratikte uygulayabilme becerisinin geliştirilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme durumunun saptanması,Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi,Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemler,Antropometrik ölçümler-1,Antropometrik ölçümler-2,Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesi,Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanması,Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesi,Besin tüketimi saptama yöntemleri,Enerji harcanmasının saptanması,Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçları,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesi,Ödevlerin değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan farklı yöntemleri örneklendirir.10, 14, 16, 4, 9A, E
2. Diyetisyenin çalışabileceği tüm gruplarda, beslenme durumunun saptanması yöntemlerinin uygular.10, 14, 16, 4, 9A, E
3. Sağlık öyküsü doğrultusunda beslenme durumuyla ilişkili klinik belirtileri çözümler.10, 14, 16, 4, 9A, E
4. Bireylerin besin tüketim durumlarını değerlendirir.10, 14, 16, 4, 9A, E
5. Bireyin enerji harcamasını değişik yöntemler kullanarak saptar.10, 14, 16, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme durumunun saptanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Antropometrik ölçümler-1Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Antropometrik ölçümler-2Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Besin tüketimi saptama yöntemleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Enerji harcanmasının saptanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Ödevlerin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Pekcan G. Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ed: Alphan Tüfekçi E. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2014. 2. Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L (2004), Public Health Nutrition, Blackwell Science, 3. Lee RD, Nieman DC (2009), Nutritional Assessment, Tht Edition, Mc Graw-Hill Higher Education. 4. Konu ile ilgili otoritelerin güncel yayınları.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14114
Okul Dışı Diğer Faaliyetler111
Proje Sunumu / Seminer133
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı111
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı12323
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME DURUMU SAPTAMA YÖNTEMLERİ-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı toplumda tüm yaş grupları ve özel gruplarda beslenme durumunun değerlendirilmesine yönelik kullanılan yöntemleri öğretmek ve bunu pratikte uygulayabilme becerisinin geliştirilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme durumunun saptanması,Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi,Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemler,Antropometrik ölçümler-1,Antropometrik ölçümler-2,Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesi,Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanması,Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesi,Besin tüketimi saptama yöntemleri,Enerji harcanmasının saptanması,Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçları,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesi,Ödevlerin değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan farklı yöntemleri örneklendirir.10, 14, 16, 4, 9A, E
2. Diyetisyenin çalışabileceği tüm gruplarda, beslenme durumunun saptanması yöntemlerinin uygular.10, 14, 16, 4, 9A, E
3. Sağlık öyküsü doğrultusunda beslenme durumuyla ilişkili klinik belirtileri çözümler.10, 14, 16, 4, 9A, E
4. Bireylerin besin tüketim durumlarını değerlendirir.10, 14, 16, 4, 9A, E
5. Bireyin enerji harcamasını değişik yöntemler kullanarak saptar.10, 14, 16, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme durumunun saptanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Antropometrik ölçümler-1Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Antropometrik ölçümler-2Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Besin tüketimi saptama yöntemleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Enerji harcanmasının saptanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Ödevlerin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Pekcan G. Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ed: Alphan Tüfekçi E. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2014. 2. Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L (2004), Public Health Nutrition, Blackwell Science, 3. Lee RD, Nieman DC (2009), Nutritional Assessment, Tht Edition, Mc Graw-Hill Higher Education. 4. Konu ile ilgili otoritelerin güncel yayınları.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33