Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TÜKETİCİ EĞİTİMİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, bilinçli alışverişte dikkat edilecek hususları ve alışveriş sırasında-sonrasında karşılaşılabilecek sorunlar karşısında hakların nasıl aranacağını öğretmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinci,Temel Ekonomik Kavramlar,İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyat,Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarruf,Evrensel Tüketici Haklarımız I,Evrensel Tüketici Haklarımız II,Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesi,Tüketicinin Görev Ve Sorumlulukları,Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler II; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ekonomik ilişkilerin önemli öğelerini birbiriyle ilişkilendirir. | 10, 16, 9 | A |
2. Bilinçli tüketici olmak için bilinmesi gereken temel kavramları değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
3. Alışverişte dikkat edilecek hususları sıralayarak, yasal haklarına ilişkin düzenlemeleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinci | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
2 | Temel Ekonomik Kavramlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
3 | İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyat | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
4 | Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarruf | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
5 | Evrensel Tüketici Haklarımız I | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
6 | Evrensel Tüketici Haklarımız II | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
7 | Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesi | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
8 | Tüketicinin Görev Ve Sorumlulukları | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
9 | Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
10 | Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
11 | Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
12 | Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
13 | Tüketici Haklarının Arandığı Adresler | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
14 | Tüketici Haklarının Arandığı Adresler II | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
Kaynak |
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları. |
1- FOOD AND CONSUMER EDUCATION Star Publishing PTE., 2016. 2. Consumer Education and Ecomonics McGraw Hill , ISBN 0078767806 2006 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | ||||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | ||||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 28 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(28/30) | 1 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TÜKETİCİ EĞİTİMİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, bilinçli alışverişte dikkat edilecek hususları ve alışveriş sırasında-sonrasında karşılaşılabilecek sorunlar karşısında hakların nasıl aranacağını öğretmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinci,Temel Ekonomik Kavramlar,İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyat,Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarruf,Evrensel Tüketici Haklarımız I,Evrensel Tüketici Haklarımız II,Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesi,Tüketicinin Görev Ve Sorumlulukları,Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler II; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ekonomik ilişkilerin önemli öğelerini birbiriyle ilişkilendirir. | 10, 16, 9 | A |
2. Bilinçli tüketici olmak için bilinmesi gereken temel kavramları değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
3. Alışverişte dikkat edilecek hususları sıralayarak, yasal haklarına ilişkin düzenlemeleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinci | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
2 | Temel Ekonomik Kavramlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
3 | İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyat | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
4 | Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarruf | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
5 | Evrensel Tüketici Haklarımız I | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
6 | Evrensel Tüketici Haklarımız II | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
7 | Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesi | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
8 | Tüketicinin Görev Ve Sorumlulukları | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
9 | Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
10 | Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
11 | Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
12 | Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
13 | Tüketici Haklarının Arandığı Adresler | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
14 | Tüketici Haklarının Arandığı Adresler II | İlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması |
Kaynak |
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları. |
1- FOOD AND CONSUMER EDUCATION Star Publishing PTE., 2016. 2. Consumer Education and Ecomonics McGraw Hill , ISBN 0078767806 2006 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | ||||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | ||||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |