Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TÜKETİCİ EĞİTİMİ-Güz Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı, bilinçli alışverişte dikkat edilecek hususları ve alışveriş sırasında-sonrasında karşılaşılabilecek sorunlar karşısında hakların nasıl aranacağını öğretmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinci,Temel Ekonomik Kavramlar,İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyat,Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarruf,Evrensel Tüketici Haklarımız I,Evrensel Tüketici Haklarımız II,Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesi,Tüketicinin Görev Ve Sorumlulukları,Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler II; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Ekonomik ilişkilerin önemli öğelerini birbiriyle ilişkilendirir.10, 16, 9A
2. Bilinçli tüketici olmak için bilinmesi gereken temel kavramları değerlendirir.10, 16, 9A
3. Alışverişte dikkat edilecek hususları sıralayarak, yasal haklarına ilişkin düzenlemeleri açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinciİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
2Temel Ekonomik Kavramlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
3İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyatİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
4Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarrufİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
5Evrensel Tüketici Haklarımız Iİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
6Evrensel Tüketici Haklarımız IIİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
7Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesiİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
8Tüketicinin Görev Ve Sorumluluklarıİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
9Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
10Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
11Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
12Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
13Tüketici Haklarının Arandığı Adreslerİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
14Tüketici Haklarının Arandığı Adresler IIİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
1- FOOD AND CONSUMER EDUCATION Star Publishing PTE., 2016. 2. Consumer Education and Ecomonics McGraw Hill , ISBN 0078767806 2006

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme1400
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)28
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(28/30)1
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TÜKETİCİ EĞİTİMİ-Güz Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı, bilinçli alışverişte dikkat edilecek hususları ve alışveriş sırasında-sonrasında karşılaşılabilecek sorunlar karşısında hakların nasıl aranacağını öğretmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinci,Temel Ekonomik Kavramlar,İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyat,Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarruf,Evrensel Tüketici Haklarımız I,Evrensel Tüketici Haklarımız II,Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesi,Tüketicinin Görev Ve Sorumlulukları,Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar,Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler,Tüketici Haklarının Arandığı Adresler II; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Ekonomik ilişkilerin önemli öğelerini birbiriyle ilişkilendirir.10, 16, 9A
2. Bilinçli tüketici olmak için bilinmesi gereken temel kavramları değerlendirir.10, 16, 9A
3. Alışverişte dikkat edilecek hususları sıralayarak, yasal haklarına ilişkin düzenlemeleri açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Temel Kavramlar Ve Tüketici Bilinciİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
2Temel Ekonomik Kavramlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
3İhtiyaç, Mal, Değer, Fiyatİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
4Para, Gelir, Servet, Tüketim, Tasarrufİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
5Evrensel Tüketici Haklarımız Iİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
6Evrensel Tüketici Haklarımız IIİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
7Bilinçli Tüketici, Tüketicinin Eğitilmesiİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
8Tüketicinin Görev Ve Sorumluluklarıİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
9Bilinçli Alışveriş, Mal Alımında Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
10Alışveriş Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
11Alışveriş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
12Alışveriş Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlarİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
13Tüketici Haklarının Arandığı Adreslerİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
14Tüketici Haklarının Arandığı Adresler IIİlgili kaynaktan önerilen bölümün okunması
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
1- FOOD AND CONSUMER EDUCATION Star Publishing PTE., 2016. 2. Consumer Education and Ecomonics McGraw Hill , ISBN 0078767806 2006

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33