Öğrencilere insanın yaşam döngüsü basamakları ile beslenme modellerini tanıtmak ve yaşam döngüsü ve beslenme arasındaki ilişkiyi kavratmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Yaşam döngüsünün tanımı,Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi,Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri,İnsanın yaşam döngüsü,Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi,Çocukların temel beslenmesi,Yaşlıların temel beslenmesi,İşçilerin temel beslenmesi,Sporcuların temel beslenmesi,İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri,Dört yapraklı yonca modeli,Besin piramidi,Akdeniz beslenme modeli,DASH Beslenme modeli; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Yaşam döngüsünü sınıflandırır.
10, 16, 9
A, E
2. İnsan yaşam döngüsünün aşamalarını açıklar.
10, 16, 9
A, E
3. Kendi yaşam döngüsünün hangi aşamada olduğunu ifade eder.
10, 16, 9
A, E
4. Beslenme ve yaşam döngüsü arasındaki ilişkiyi açıklar.
10, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Yaşam döngüsünün tanımı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
İnsanın yaşam döngüsü
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Çocukların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Yaşlıların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
İşçilerin temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Sporcuların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Dört yapraklı yonca modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Besin piramidi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Akdeniz beslenme modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
DASH Beslenme modeli
Önceki haftaların konularının çalışılması
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
1. Wardlaw G, Smith A. Contemporary Nutrition: A Functional Approach. McGraw-Hill Education, UK, 2014.
2. Mahan L, Escott-Stump S, Raymond J. Krause’s Food and the Nutrition Care Process. Elsevier Saunders, Missouri, 2012.
3. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2012.
4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy. Elseiver, USA, 2010.
5. Gibney M, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH (Eds). Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
0
0
Proje Sunumu / Seminer
1
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
17
17
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
27
27
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
72
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(72/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
YAŞAM DÖNGÜSÜ VE BESLENME
-
Güz Dönemi
2+0
2
2
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilere insanın yaşam döngüsü basamakları ile beslenme modellerini tanıtmak ve yaşam döngüsü ve beslenme arasındaki ilişkiyi kavratmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Yaşam döngüsünün tanımı,Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi,Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri,İnsanın yaşam döngüsü,Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi,Çocukların temel beslenmesi,Yaşlıların temel beslenmesi,İşçilerin temel beslenmesi,Sporcuların temel beslenmesi,İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri,Dört yapraklı yonca modeli,Besin piramidi,Akdeniz beslenme modeli,DASH Beslenme modeli; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Yaşam döngüsünü sınıflandırır.
10, 16, 9
A, E
2. İnsan yaşam döngüsünün aşamalarını açıklar.
10, 16, 9
A, E
3. Kendi yaşam döngüsünün hangi aşamada olduğunu ifade eder.
10, 16, 9
A, E
4. Beslenme ve yaşam döngüsü arasındaki ilişkiyi açıklar.
10, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Yaşam döngüsünün tanımı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
İnsanın yaşam döngüsü
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Çocukların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Yaşlıların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
İşçilerin temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Sporcuların temel beslenmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Dört yapraklı yonca modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Besin piramidi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Akdeniz beslenme modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
DASH Beslenme modeli
Önceki haftaların konularının çalışılması
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
1. Wardlaw G, Smith A. Contemporary Nutrition: A Functional Approach. McGraw-Hill Education, UK, 2014.
2. Mahan L, Escott-Stump S, Raymond J. Krause’s Food and the Nutrition Care Process. Elsevier Saunders, Missouri, 2012.
3. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2012.
4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy. Elseiver, USA, 2010.
5. Gibney M, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH (Eds). Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.