Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YAŞLILIKTA BESLENME-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Rüken Aslınur SAMANCI, Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYaşlılık döneminde besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlı sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayabilmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Yaşlılığın Tanımı ve Önemi,Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri,Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler I,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler II,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi I,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi II,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi II,Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları,Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri,Yaşlılarda beslenme önerileri,İlaç kullanımı ve beslenme,Yaşlılarda sağlık sorunları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önemini anlar.10, 16, 4, 9A
2. Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini ve beslenme durumunu saptar.10, 16, 4, 9A
3. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini anlar.10, 16, 4, 9A
4. Yaşlıda sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerilerini geliştirir.10, 16, 4, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yaşlılığın Tanımı ve ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı ÖzellikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin EtkisiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği HastalıklarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Yaşlılarda beslenme önerileriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13İlaç kullanımı ve beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Yaşlılarda sağlık sorunlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1-Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006. 2-Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009. 3-Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008. 4-Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14228
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)56
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YAŞLILIKTA BESLENME-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Rüken Aslınur SAMANCI, Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYaşlılık döneminde besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlı sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayabilmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Yaşlılığın Tanımı ve Önemi,Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri,Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler I,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler II,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi I,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi II,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi II,Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları,Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri,Yaşlılarda beslenme önerileri,İlaç kullanımı ve beslenme,Yaşlılarda sağlık sorunları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önemini anlar.10, 16, 4, 9A
2. Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini ve beslenme durumunu saptar.10, 16, 4, 9A
3. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini anlar.10, 16, 4, 9A
4. Yaşlıda sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerilerini geliştirir.10, 16, 4, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yaşlılığın Tanımı ve ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı ÖzellikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin EtkisiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği HastalıklarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Yaşlılarda beslenme önerileriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13İlaç kullanımı ve beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Yaşlılarda sağlık sorunlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1-Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006. 2-Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009. 3-Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008. 4-Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33