Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
UYGULAMALI BESLENME-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere klinik beslenme uygulamaları konularında yapılmış ilişkin İngilizce yayınları izleme, tarama, Türkçe’ye çevirme ve yorumlama pratiği kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Literatür okuma,Literatür okuma,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve Diyetetik alanındaki önde gelen uluslararası kaynaklara erişir, literatür taramasını yapar ve yorumlar.10, 16, 8, 9A, E
2. Mesleki terimlerin ingilizce dilinde karşılığını bilir.A
3. Arama motorları aracılığıyla klinik uygulamalara, vaka çalışmalarına ulaşıp, yorumlar.16, 6, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Çevirinin temel kuramlarıMakale okunması
2Basit cümle çevirileriMakale okunması
3Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.)Makale okunması
4Basit cümle analiziMakale okunması
5Mesleki literatür taramaMakale okunması
6Mesleki literatür taramaMakale okunması
7Mesleki literatür taramaMakale okunması
8Mesleki literatür taramaMakale okunması
9Literatür okumaMakale okunması
10Literatür okumaMakale okunması
11Literatür değerlendirmeMakale okunması
12Literatür değerlendirmeMakale okunması
13Literatür değerlendirmeMakale okunması
14Genel DeğerlendirmeMakale okunması
Kaynak
-İngilizce kitaplar -İngilizce akademik dergi ve yayınlar -Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., MerdolKutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2011). Diyet El Kitabı (6.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi -2. International Nutrition and Dietetics Journals (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J Clin Nutr vb.)
---

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14228
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)56
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
UYGULAMALI BESLENME-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere klinik beslenme uygulamaları konularında yapılmış ilişkin İngilizce yayınları izleme, tarama, Türkçe’ye çevirme ve yorumlama pratiği kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Literatür okuma,Literatür okuma,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve Diyetetik alanındaki önde gelen uluslararası kaynaklara erişir, literatür taramasını yapar ve yorumlar.10, 16, 8, 9A, E
2. Mesleki terimlerin ingilizce dilinde karşılığını bilir.A
3. Arama motorları aracılığıyla klinik uygulamalara, vaka çalışmalarına ulaşıp, yorumlar.16, 6, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Çevirinin temel kuramlarıMakale okunması
2Basit cümle çevirileriMakale okunması
3Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.)Makale okunması
4Basit cümle analiziMakale okunması
5Mesleki literatür taramaMakale okunması
6Mesleki literatür taramaMakale okunması
7Mesleki literatür taramaMakale okunması
8Mesleki literatür taramaMakale okunması
9Literatür okumaMakale okunması
10Literatür okumaMakale okunması
11Literatür değerlendirmeMakale okunması
12Literatür değerlendirmeMakale okunması
13Literatür değerlendirmeMakale okunması
14Genel DeğerlendirmeMakale okunması
Kaynak
-İngilizce kitaplar -İngilizce akademik dergi ve yayınlar -Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., MerdolKutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2011). Diyet El Kitabı (6.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi -2. International Nutrition and Dietetics Journals (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J Clin Nutr vb.)
---

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33