Transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması.
Dersin İçeriği
Bu ders; Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kemik iliği transplantasyonunda beslenme,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu; konularını içermektedir.
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Kemik iliği transplantasyonunda beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, makale, kitap bölümleri
1. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2017
2. Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011.
3. Clinical Nutrition dergileri
4. Transplantasyon derneklerinin web sayfaları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
1
14
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
1
1
Proje Sunumu / Seminer
1
3
3
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
1
1
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
12
12
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
23
23
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)
4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
TRANSPLANTASYON VE BESLENME
-
Bahar Dönemi
2+0
2
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması.
Dersin İçeriği
Bu ders; Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kemik iliği transplantasyonunda beslenme,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu; konularını içermektedir.
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Kemik iliği transplantasyonunda beslenme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Makale ve olgu sunumu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, makale, kitap bölümleri
1. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2017
2. Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011.
3. Clinical Nutrition dergileri
4. Transplantasyon derneklerinin web sayfaları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.