Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GENEL MİKROBİYOLOJİ-Güz Dönemi2+33,54
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMikroorganizmaların genel özellikleri ile sağlık ve endüstriyel açıdan önemli mekanizmalarını değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Mikroorganizmaların sınıflandırılması,Mikroorganizmaların morfolojisi,Mikroorganizma genetiği,Mikroorganizma fizyolojisi,Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma,Mikrobiyel metabolizma,Mikroorganizmaların bulaşma yolları,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora,Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,Virüslerin sağlık açısından önemi,Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,İmmünite ve immün cevap,Konağın immünolojik özellikleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Mikroorganizmaların genel özelliklerini karşılaştırır.16, 17, 37, 9A
2. Mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yollarını tartışır.16, 17, 37, 9A
3. İmmünolojik olayları ilişkilendirir.16, 17, 37, 9A
4. Mikroorganizmaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemini tartışabilir.16, 17, 37, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Mikroorganizmaların sınıflandırılması1
2Mikroorganizmaların morfolojisi1
3Mikroorganizma genetiği1
4Mikroorganizma fizyolojisi1
5Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma1
6Mikrobiyel metabolizma1
7Mikroorganizmaların bulaşma yolları1
8Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri1
9Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora1
10Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi1
11Virüslerin sağlık açısından önemi1
12Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi1
13İmmünite ve immün cevap1
14Konağın immünolojik özellikleri1
Kaynak
1.Ders notu verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14570
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı11010
Genel Sınav ve Hazırlığı11010
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)132
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(132/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GENEL MİKROBİYOLOJİ-Güz Dönemi2+33,54
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMikroorganizmaların genel özellikleri ile sağlık ve endüstriyel açıdan önemli mekanizmalarını değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Mikroorganizmaların sınıflandırılması,Mikroorganizmaların morfolojisi,Mikroorganizma genetiği,Mikroorganizma fizyolojisi,Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma,Mikrobiyel metabolizma,Mikroorganizmaların bulaşma yolları,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora,Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,Virüslerin sağlık açısından önemi,Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,İmmünite ve immün cevap,Konağın immünolojik özellikleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Mikroorganizmaların genel özelliklerini karşılaştırır.16, 17, 37, 9A
2. Mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yollarını tartışır.16, 17, 37, 9A
3. İmmünolojik olayları ilişkilendirir.16, 17, 37, 9A
4. Mikroorganizmaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemini tartışabilir.16, 17, 37, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Mikroorganizmaların sınıflandırılması1
2Mikroorganizmaların morfolojisi1
3Mikroorganizma genetiği1
4Mikroorganizma fizyolojisi1
5Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma1
6Mikrobiyel metabolizma1
7Mikroorganizmaların bulaşma yolları1
8Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri1
9Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora1
10Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi1
11Virüslerin sağlık açısından önemi1
12Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi1
13İmmünite ve immün cevap1
14Konağın immünolojik özellikleri1
Kaynak
1.Ders notu verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33