Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME BİYOKİMYASI I | - | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, karbonhidratlar, lipidler, proteinler, aminoasitler, enzimler, vitaminler, inorganik besin öğelerinin kimyasal yapıları ve fonksiyonları, su ve elektrolit dengesi, hormonlar ve vitaminlerin yapıları ve fonksiyonları konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme Biyokimyasına Giriş,Beslenme Biyokimyasının Esasları,Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyon,Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyon,Karbonhidratların yapıları,Lipidlerin yapıları,Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapıları,Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonları,Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesi,Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılması,Hormonların biyokimyasal fonksiyonları,Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonları,Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesi,Proje sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Beslenme biyokimyası temel konularını güncel bilgilere dayalı değerlendirir. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
2.Biyomoleküllerin yapılarını dikkate alarak metabolik reaksiyonlardaki rollerini çözümleyebilmesi ve metabolizmayı insan beslenmesi ile ilişkilendirir. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
3.Metabolizma ve beslenme arasındaki ilişkiyi son teknolojileri kullanarak bilgisayar destekli yapılandırır. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
4.Beslenme biyokimyasında edindiği bilgiler ile insan sağlığı arasındaki ilişkiyi kurar. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme Biyokimyasına Giriş | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Beslenme Biyokimyasının Esasları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyon | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyon | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Karbonhidratların yapıları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Lipidlerin yapıları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapıları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Hormonların biyokimyasal fonksiyonları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Proje sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Beslenme Biyokimyası - Meral Aksoy, Hatipoğlu Yayıncılık, 4. baskı 2014 2. Lippincott Biyokimya 5. Baskı Türkçe, Çev.Editörü Prof. Dr. Engin Ulukaya, 2014 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 2 | 5 | 10 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 6 | 3 | 18 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 17 | 17 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 23 | 23 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 110 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(110/30) | 4 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME BİYOKİMYASI I | - | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, karbonhidratlar, lipidler, proteinler, aminoasitler, enzimler, vitaminler, inorganik besin öğelerinin kimyasal yapıları ve fonksiyonları, su ve elektrolit dengesi, hormonlar ve vitaminlerin yapıları ve fonksiyonları konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme Biyokimyasına Giriş,Beslenme Biyokimyasının Esasları,Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyon,Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyon,Karbonhidratların yapıları,Lipidlerin yapıları,Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapıları,Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonları,Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesi,Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılması,Hormonların biyokimyasal fonksiyonları,Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonları,Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesi,Proje sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Beslenme biyokimyası temel konularını güncel bilgilere dayalı değerlendirir. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
2.Biyomoleküllerin yapılarını dikkate alarak metabolik reaksiyonlardaki rollerini çözümleyebilmesi ve metabolizmayı insan beslenmesi ile ilişkilendirir. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
3.Metabolizma ve beslenme arasındaki ilişkiyi son teknolojileri kullanarak bilgisayar destekli yapılandırır. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
4.Beslenme biyokimyasında edindiği bilgiler ile insan sağlığı arasındaki ilişkiyi kurar. | 10, 14, 19, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme Biyokimyasına Giriş | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Beslenme Biyokimyasının Esasları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Metabolizma; katabolik ve anabolik yollar; regülasyon | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyon | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Karbonhidratların yapıları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Lipidlerin yapıları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Amino asitler, peptidler ve proteinlerin yapıları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Nükleik asitler, DNA ve RNA yapıları ve fonksiyonları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Enerji açısından biyomoleküllerin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Hormonların biyokimyasal fonksiyonları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Vitaminlerin biyokimyasal fonksiyonları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Minerallerin biyokimyasal fonksiyonları ve su ve elektrolit dengesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Proje sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Beslenme Biyokimyası - Meral Aksoy, Hatipoğlu Yayıncılık, 4. baskı 2014 2. Lippincott Biyokimya 5. Baskı Türkçe, Çev.Editörü Prof. Dr. Engin Ulukaya, 2014 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |