Günümüzde oldukça popüler olan, ancak yanlış ve sağlıksız beslenme modelleri oluşturan bazı diyetlerin öğrencilerle birlikte tartışılarak değerlendirilmesidir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Beslenme ve sağlık,Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisi,Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisi,Sağlıklı beden ağırlığı kontrolü,Beslenme durumunun saptanması ve beden algısı,Malnutrisyonda ağırlık yönetimi,Obezitede ağırlık yönetimi,Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramları,Atkins diyeti,Protein diyeti,Dukan diyeti,Vejetaryen beslenme modeli,İsveç diyeti,Akdeniz tarzı beslenme modeli; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirir.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
2. Yetersiz ve aşırı beslenmenin olumsuz sonuçlarını ortaya koyar.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
3. Popüler diyetlere eleştirel yaklaşır, sorgular, tartışır ve değerlendirir.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
4. Sağlıklı ağırlık yönetimi modellerine karar verir.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 20: Tersine Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Beslenme ve sağlık
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2
Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3
Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4
Sağlıklı beden ağırlığı kontrolü
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5
Beslenme durumunun saptanması ve beden algısı
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6
Malnutrisyonda ağırlık yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7
Obezitede ağırlık yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8
Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramları
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9
Atkins diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10
Protein diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11
Dukan diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12
Vejetaryen beslenme modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13
İsveç diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14
Akdeniz tarzı beslenme modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009
2.Brown, A. (2011). Understanding Food: Principles and Preparation, Fourt edition. Wadsworth, Cengage Learning, USA.
3.Mahan, L.K., Stump, S.E. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12th edition, Elsevier, 2010.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
2
28
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Genel Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
56
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Günümüzde oldukça popüler olan, ancak yanlış ve sağlıksız beslenme modelleri oluşturan bazı diyetlerin öğrencilerle birlikte tartışılarak değerlendirilmesidir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Beslenme ve sağlık,Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisi,Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisi,Sağlıklı beden ağırlığı kontrolü,Beslenme durumunun saptanması ve beden algısı,Malnutrisyonda ağırlık yönetimi,Obezitede ağırlık yönetimi,Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramları,Atkins diyeti,Protein diyeti,Dukan diyeti,Vejetaryen beslenme modeli,İsveç diyeti,Akdeniz tarzı beslenme modeli; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirir.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
2. Yetersiz ve aşırı beslenmenin olumsuz sonuçlarını ortaya koyar.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
3. Popüler diyetlere eleştirel yaklaşır, sorgular, tartışır ve değerlendirir.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
4. Sağlıklı ağırlık yönetimi modellerine karar verir.
10, 16, 19, 20, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 20: Tersine Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Beslenme ve sağlık
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2
Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3
Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4
Sağlıklı beden ağırlığı kontrolü
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5
Beslenme durumunun saptanması ve beden algısı
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6
Malnutrisyonda ağırlık yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7
Obezitede ağırlık yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8
Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramları
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9
Atkins diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10
Protein diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11
Dukan diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12
Vejetaryen beslenme modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13
İsveç diyeti
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14
Akdeniz tarzı beslenme modeli
Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009
2.Brown, A. (2011). Understanding Food: Principles and Preparation, Fourt edition. Wadsworth, Cengage Learning, USA.
3.Mahan, L.K., Stump, S.E. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12th edition, Elsevier, 2010.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.