Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AĞIRLIK YÖNETİMİ VE ALTERNATİF DİYETLER-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ, Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM, Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGünümüzde oldukça popüler olan, ancak yanlış ve sağlıksız beslenme modelleri oluşturan bazı diyetlerin öğrencilerle birlikte tartışılarak değerlendirilmesidir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık,Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisi,Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisi,Sağlıklı beden ağırlığı kontrolü,Beslenme durumunun saptanması ve beden algısı,Malnutrisyonda ağırlık yönetimi,Obezitede ağırlık yönetimi,Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramları,Atkins diyeti,Protein diyeti,Dukan diyeti,Vejetaryen beslenme modeli,İsveç diyeti,Akdeniz tarzı beslenme modeli; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirir.10, 16, 19, 20, 9A, E
2. Yetersiz ve aşırı beslenmenin olumsuz sonuçlarını ortaya koyar.10, 16, 19, 20, 9A, E
3. Popüler diyetlere eleştirel yaklaşır, sorgular, tartışır ve değerlendirir.10, 16, 19, 20, 9A, E
4. Sağlıklı ağırlık yönetimi modellerine karar verir.10, 16, 19, 20, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 20: Tersine Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlıkÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4Sağlıklı beden ağırlığı kontrolüÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Beslenme durumunun saptanması ve beden algısıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Malnutrisyonda ağırlık yönetimiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Obezitede ağırlık yönetimiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Atkins diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Protein diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Dukan diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Vejetaryen beslenme modeliÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13İsveç diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Akdeniz tarzı beslenme modeliÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2.Brown, A. (2011). Understanding Food: Principles and Preparation, Fourt edition. Wadsworth, Cengage Learning, USA. 3.Mahan, L.K., Stump, S.E. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12th edition, Elsevier, 2010.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14228
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)56
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AĞIRLIK YÖNETİMİ VE ALTERNATİF DİYETLER-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ, Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM, Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGünümüzde oldukça popüler olan, ancak yanlış ve sağlıksız beslenme modelleri oluşturan bazı diyetlerin öğrencilerle birlikte tartışılarak değerlendirilmesidir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık,Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisi,Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisi,Sağlıklı beden ağırlığı kontrolü,Beslenme durumunun saptanması ve beden algısı,Malnutrisyonda ağırlık yönetimi,Obezitede ağırlık yönetimi,Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramları,Atkins diyeti,Protein diyeti,Dukan diyeti,Vejetaryen beslenme modeli,İsveç diyeti,Akdeniz tarzı beslenme modeli; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirir.10, 16, 19, 20, 9A, E
2. Yetersiz ve aşırı beslenmenin olumsuz sonuçlarını ortaya koyar.10, 16, 19, 20, 9A, E
3. Popüler diyetlere eleştirel yaklaşır, sorgular, tartışır ve değerlendirir.10, 16, 19, 20, 9A, E
4. Sağlıklı ağırlık yönetimi modellerine karar verir.10, 16, 19, 20, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 20: Tersine Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlıkÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Malnütrisyon ve Tıbbi beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Obezite ve Tıbbi beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4Sağlıklı beden ağırlığı kontrolüÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Beslenme durumunun saptanması ve beden algısıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Malnutrisyonda ağırlık yönetimiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Obezitede ağırlık yönetimiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Atkins diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Protein diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Dukan diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Vejetaryen beslenme modeliÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13İsveç diyetiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Akdeniz tarzı beslenme modeliÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2.Brown, A. (2011). Understanding Food: Principles and Preparation, Fourt edition. Wadsworth, Cengage Learning, USA. 3.Mahan, L.K., Stump, S.E. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12th edition, Elsevier, 2010.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33