Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ORGANİK KİMYA-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDoç.Dr. Ozan Emre EYUPOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri organik bileşiklerin sınıflandırılması, isimlendirmesi, reaksiyon tipleri, alkanlar, alkenler, alkinler, benzen ve türevleri, sterokimya ve optikçe aktiflik, alkoller, eterler ve tiyoller, aminler, aldehidler, ketonlar, karboksilik asitler, anhidridler, esterler ve amidler, polimerlerin yapı, özellik ve reaksiyonları konularında bilgilendirmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılması,Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlar,Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapıları,Organik kimyada reaksiyon tipleri,Alkenler ve alkinler,Benzen ve türevleri,Asitlik bazlık,Organik bileşiklerin analiz yöntemleri,Alkoller, eterler ve tiyoller,Aminler, amidler,Aldehidler ve ketonlar,Karboksilik asitler,Karboksilik anhidridler, esterler,Polimerler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Organik bileşikleri tanımlar.9A
2. Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar.16A
3. Fonksiyonel grupları analiz eder.12G
4. Organik bileşiklerin reaksiyonlarını belirler.6A
Öğretim Yöntemleri:12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, G: Kısa Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılmasıİlgili ders sunumunun okunması
2Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlarİlgili ders sunumunun okunması
3Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapılarıİlgili ders sunumunun okunması
4Organik kimyada reaksiyon tipleriİlgili ders sunumunun okunması
5Alkenler ve alkinlerİlgili ders sunumunun okunması
6Benzen ve türevleriİlgili ders sunumunun okunması
7Asitlik bazlıkİlgili ders sunumunun okunması
8Organik bileşiklerin analiz yöntemleriİlgili ders sunumunun okunması
9Alkoller, eterler ve tiyollerİlgili ders sunumunun okunması
10Aminler, amidlerİlgili ders sunumunun okunması
11Aldehidler ve ketonlarİlgili ders sunumunun okunması
12Karboksilik asitlerİlgili ders sunumunun okunması
13Karboksilik anhidridler, esterlerİlgili ders sunumunun okunması
14Polimerlerİlgili ders sunumunun okunması
Kaynak
Ders Notları
•Solomons Organic Chemistry •Organik Kimya, Tahsin Uyar •Organik Kimya Problemleri ve Çözümleri, G.Okay, Y. Yıldırır •Organic Chemistry, Graham Solomons •Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler •http://www.organicworldwide.net/ •http://www.organic-chemistry.org/

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 20
Genel Sınavın Başarıya Oranı 80
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme2918
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi2612
Okul Dışı Diğer Faaliyetler11515
Proje Sunumu / Seminer133
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı12222
Genel Sınav ve Hazırlığı12222
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)120
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(120/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ORGANİK KİMYA-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDoç.Dr. Ozan Emre EYUPOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri organik bileşiklerin sınıflandırılması, isimlendirmesi, reaksiyon tipleri, alkanlar, alkenler, alkinler, benzen ve türevleri, sterokimya ve optikçe aktiflik, alkoller, eterler ve tiyoller, aminler, aldehidler, ketonlar, karboksilik asitler, anhidridler, esterler ve amidler, polimerlerin yapı, özellik ve reaksiyonları konularında bilgilendirmektir
Dersin İçeriğiBu ders; Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılması,Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlar,Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapıları,Organik kimyada reaksiyon tipleri,Alkenler ve alkinler,Benzen ve türevleri,Asitlik bazlık,Organik bileşiklerin analiz yöntemleri,Alkoller, eterler ve tiyoller,Aminler, amidler,Aldehidler ve ketonlar,Karboksilik asitler,Karboksilik anhidridler, esterler,Polimerler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Organik bileşikleri tanımlar.9A
2. Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar.16A
3. Fonksiyonel grupları analiz eder.12G
4. Organik bileşiklerin reaksiyonlarını belirler.6A
Öğretim Yöntemleri:12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, G: Kısa Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılmasıİlgili ders sunumunun okunması
2Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlarİlgili ders sunumunun okunması
3Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapılarıİlgili ders sunumunun okunması
4Organik kimyada reaksiyon tipleriİlgili ders sunumunun okunması
5Alkenler ve alkinlerİlgili ders sunumunun okunması
6Benzen ve türevleriİlgili ders sunumunun okunması
7Asitlik bazlıkİlgili ders sunumunun okunması
8Organik bileşiklerin analiz yöntemleriİlgili ders sunumunun okunması
9Alkoller, eterler ve tiyollerİlgili ders sunumunun okunması
10Aminler, amidlerİlgili ders sunumunun okunması
11Aldehidler ve ketonlarİlgili ders sunumunun okunması
12Karboksilik asitlerİlgili ders sunumunun okunması
13Karboksilik anhidridler, esterlerİlgili ders sunumunun okunması
14Polimerlerİlgili ders sunumunun okunması
Kaynak
Ders Notları
•Solomons Organic Chemistry •Organik Kimya, Tahsin Uyar •Organik Kimya Problemleri ve Çözümleri, G.Okay, Y. Yıldırır •Organic Chemistry, Graham Solomons •Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler •http://www.organicworldwide.net/ •http://www.organic-chemistry.org/

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 20
Genel Sınavın Başarıya Oranı 80
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33