Dünya mutfaklarının özelliklerini, yöresel yemekleri ve sağlıkla ilişkisini değerlendirmektir
Dersin İçeriği
Bu ders; Yemek ve kültür,Yemek ve kültür II,Mutfağın tarihsel gelişimi,Mutfağın tarihsel gelişimi,Türk Mutfağının genel özellikleri ,Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi,Güney Amerika kıtası mutfakları,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri,Kuzey Amerika kıtası mutfakları,Afrika kıtası mutfakları,İçecekler ve kültür; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1.Dünya mutfağına özgü yemekleri tanımlar.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
2.Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini açıklar.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
3. Mutfak araçlarını ve pişirme tekniklerini sınıflandırır.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
4. Özel kültürel günlerdeki Dünya mutfağına özgü yemekleri örneklendirir.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Yemek ve kültür
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Yemek ve kültür II
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Mutfağın tarihsel gelişimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Mutfağın tarihsel gelişimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Türk Mutfağının genel özellikleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Güney Amerika kıtası mutfakları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Kuzey Amerika kıtası mutfakları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Afrika kıtası mutfakları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
İçecekler ve kültür
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
1. Gilles Fumey, Dünya Mutfakları Atlası, NTV Yayınları, 2000, İstanbul
2. Dolales Freely, Türk Gezginler İçin Dünya Mutfağı, Çitlembik Yayınları, 2010
3. Yemek kültürü ile ilgili dergiler
4. Loftus, D. (2012). Around the World in 80 Dishes : Classic Recipes from the World's Favourite Chefs. Atlantic Books, New York.
5. Lang, Harvey, J. (2006). Larousse Gastronomique : World's Greatest Culinary Encyclopedia. Potter, Paris.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
16
16
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
26
26
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
70
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(70/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
DÜNYA MUTFAĞI
-
Bahar Dönemi
2+0
2
2
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dr.Öğr.Üye. Hilal HIZLI GÜLDEMİR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dünya mutfaklarının özelliklerini, yöresel yemekleri ve sağlıkla ilişkisini değerlendirmektir
Dersin İçeriği
Bu ders; Yemek ve kültür,Yemek ve kültür II,Mutfağın tarihsel gelişimi,Mutfağın tarihsel gelişimi,Türk Mutfağının genel özellikleri ,Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi,Güney Amerika kıtası mutfakları,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri,Kuzey Amerika kıtası mutfakları,Afrika kıtası mutfakları,İçecekler ve kültür; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1.Dünya mutfağına özgü yemekleri tanımlar.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
2.Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini açıklar.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
3. Mutfak araçlarını ve pişirme tekniklerini sınıflandırır.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
4. Özel kültürel günlerdeki Dünya mutfağına özgü yemekleri örneklendirir.
10, 14, 16, 5, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Yemek ve kültür
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Yemek ve kültür II
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Mutfağın tarihsel gelişimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Mutfağın tarihsel gelişimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Türk Mutfağının genel özellikleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Güney Amerika kıtası mutfakları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Kuzey Amerika kıtası mutfakları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Afrika kıtası mutfakları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
İçecekler ve kültür
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
1. Gilles Fumey, Dünya Mutfakları Atlası, NTV Yayınları, 2000, İstanbul
2. Dolales Freely, Türk Gezginler İçin Dünya Mutfağı, Çitlembik Yayınları, 2010
3. Yemek kültürü ile ilgili dergiler
4. Loftus, D. (2012). Around the World in 80 Dishes : Classic Recipes from the World's Favourite Chefs. Atlantic Books, New York.
5. Lang, Harvey, J. (2006). Larousse Gastronomique : World's Greatest Culinary Encyclopedia. Potter, Paris.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.