Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME EĞİTİMİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Fatma MERT BİBEROĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTüm yaş grubundaki sağlıklı ve hasta bireylerle beslenme konusunda iletişim kurabilme ve eğitim yapabilme becerilerini geliştirebilmesini, bu eğitimlerde farklı eğitim materyal ve yöntemi kullanabilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Eğitimin Tanımı ve İlkeleri,Eğitim ve Öğretim Çeşitleri, Beslenme Rehberleri,İletişim,İletişim Engelleri,Eğitim Yöntemleri ,Eğitim Materyalleri,Eğitici Diyetisyenin Tanımı, Sorumlulukları ve Etik İlkerleri,Ağırlık Yönetiminde Beslenme Eğitimi ve Önemi,Toplu Beslenme Sistemlerinde Eğitim,Çocuklar ve Ebeveynlerde Beslenme Eğitimi ve Önemi,Ödev Sunumu,Ödev Sunumu,Ödev Sunumu,Ödev Sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Eğitimin tanımını, prensiplerini, eğitim yollarını açıklar 12, 14, 16, 37, 9A, E
2. Beslenme eğitimi konusunda hedef ve davranışları analiz eder. 12, 14, 16, 37, 9A, E
3. Eğitim yöntemlerini ve araç-gereçlerini kavrayarak, eğitim planı hazırlama ve sunum tekniklerini açıklar 12, 14, 16, 37, 9A, E
4. Tüm yaş gruplarının beslenme özelliklerine uygun hususlar ve davranışlar konusunda eğitim planlamayı açıklar12, 14, 16, 37, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Eğitimin Tanımı ve İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Eğitim ve Öğretim Çeşitleri, Beslenme RehberleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3İletişimÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4İletişim EngelleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Eğitim Yöntemleri Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Eğitim MateryalleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Eğitici Diyetisyenin Tanımı, Sorumlulukları ve Etik İlkerleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Ağırlık Yönetiminde Beslenme Eğitimi ve ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Toplu Beslenme Sistemlerinde EğitimÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Çocuklar ve Ebeveynlerde Beslenme Eğitimi ve ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Navaro L. (2005) Beni Duyuyor musun? İstanbul 2. Gable J.(2007) Counselling Skills for dietitians, second edition, Blackwell Publishing. 3. Contento IR.(2011), Nutrition Education, second edition,Jones and Bartlett Publishers.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme1400
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi1400
Okul Dışı Diğer Faaliyetler100
Proje Sunumu / Seminer100
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı100
Ara Sınav ve Hazırlığı11717
Genel Sınav ve Hazırlığı12727
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)72
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(72/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME EĞİTİMİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Fatma MERT BİBEROĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTüm yaş grubundaki sağlıklı ve hasta bireylerle beslenme konusunda iletişim kurabilme ve eğitim yapabilme becerilerini geliştirebilmesini, bu eğitimlerde farklı eğitim materyal ve yöntemi kullanabilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Eğitimin Tanımı ve İlkeleri,Eğitim ve Öğretim Çeşitleri, Beslenme Rehberleri,İletişim,İletişim Engelleri,Eğitim Yöntemleri ,Eğitim Materyalleri,Eğitici Diyetisyenin Tanımı, Sorumlulukları ve Etik İlkerleri,Ağırlık Yönetiminde Beslenme Eğitimi ve Önemi,Toplu Beslenme Sistemlerinde Eğitim,Çocuklar ve Ebeveynlerde Beslenme Eğitimi ve Önemi,Ödev Sunumu,Ödev Sunumu,Ödev Sunumu,Ödev Sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Eğitimin tanımını, prensiplerini, eğitim yollarını açıklar 12, 14, 16, 37, 9A, E
2. Beslenme eğitimi konusunda hedef ve davranışları analiz eder. 12, 14, 16, 37, 9A, E
3. Eğitim yöntemlerini ve araç-gereçlerini kavrayarak, eğitim planı hazırlama ve sunum tekniklerini açıklar 12, 14, 16, 37, 9A, E
4. Tüm yaş gruplarının beslenme özelliklerine uygun hususlar ve davranışlar konusunda eğitim planlamayı açıklar12, 14, 16, 37, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Eğitimin Tanımı ve İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Eğitim ve Öğretim Çeşitleri, Beslenme RehberleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3İletişimÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4İletişim EngelleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Eğitim Yöntemleri Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Eğitim MateryalleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Eğitici Diyetisyenin Tanımı, Sorumlulukları ve Etik İlkerleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Ağırlık Yönetiminde Beslenme Eğitimi ve ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Toplu Beslenme Sistemlerinde EğitimÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Çocuklar ve Ebeveynlerde Beslenme Eğitimi ve ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Ödev SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Navaro L. (2005) Beni Duyuyor musun? İstanbul 2. Gable J.(2007) Counselling Skills for dietitians, second edition, Blackwell Publishing. 3. Contento IR.(2011), Nutrition Education, second edition,Jones and Bartlett Publishers.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33