Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN TEKNOLOJİSİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDoç.Dr. Emek DÜMEN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı besinlerle ilgili düzenlemeler ve uygulamaları dikkate alarak üretim proseslerini kalite, güvenlik ve pazarlama açısından yeterli bilgiyi sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesi,Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileri,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Tahıl teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Meyve sebze işleme teknolojisi,Besinlerin tuz ve baharat ile saklanması,Besinlerin radyasyon ile işlenmesi,Besinleri dondurarak saklama,Fermentasyon ve besinler,Gıda pazarlama,Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakış; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Teknolojik işlemlerin besinler üzerine olan etkisini değerlendirir.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
2. Besinleri işleme yöntemlerini örneklendirir.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
3. Besinleri saklama yöntemlerini açıklar.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
4. İşlenmiş besinlerin sağlığa etkilerini tatışır.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Süt ve süt ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Süt ve süt ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Tahıl teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Et ve et ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Et ve et ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Meyve sebze işleme teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Besinlerin tuz ve baharat ile saklanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Besinlerin radyasyon ile işlenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Besinleri dondurarak saklamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Fermentasyon ve besinlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Gıda pazarlamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakışÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Bulduk S. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 2007. 2. Bilişli A. Gıda Teknolojisi. SİDAS, 2012. 3. Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana. 4. Prof. Dr. Necati Akbulut ve Doç. Dr Cem Karagözlü. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, İzmir, 2011. 5. Konu ile ilgili bilimsel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 20
Genel Sınavın Başarıya Oranı 80
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati21428
Rehberli Problem Çözme11414
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı11515
Genel Sınav ve Hazırlığı11515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)72
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(72/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN TEKNOLOJİSİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDoç.Dr. Emek DÜMEN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı besinlerle ilgili düzenlemeler ve uygulamaları dikkate alarak üretim proseslerini kalite, güvenlik ve pazarlama açısından yeterli bilgiyi sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesi,Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileri,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Tahıl teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Meyve sebze işleme teknolojisi,Besinlerin tuz ve baharat ile saklanması,Besinlerin radyasyon ile işlenmesi,Besinleri dondurarak saklama,Fermentasyon ve besinler,Gıda pazarlama,Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakış; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Teknolojik işlemlerin besinler üzerine olan etkisini değerlendirir.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
2. Besinleri işleme yöntemlerini örneklendirir.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
3. Besinleri saklama yöntemlerini açıklar.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
4. İşlenmiş besinlerin sağlığa etkilerini tatışır.10, 13, 14, 16, 5, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Süt ve süt ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Süt ve süt ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Tahıl teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Et ve et ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Et ve et ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Meyve sebze işleme teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Besinlerin tuz ve baharat ile saklanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Besinlerin radyasyon ile işlenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Besinleri dondurarak saklamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Fermentasyon ve besinlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Gıda pazarlamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakışÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Bulduk S. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 2007. 2. Bilişli A. Gıda Teknolojisi. SİDAS, 2012. 3. Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana. 4. Prof. Dr. Necati Akbulut ve Doç. Dr Cem Karagözlü. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, İzmir, 2011. 5. Konu ile ilgili bilimsel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 20
Genel Sınavın Başarıya Oranı 80
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33