Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
STANDART TARİFELER VE MENÜ PLANLAMA-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÇeşitli yaş ve risk gruplarına menü planlama ilke ve yöntemlerini göz önünde bulundurarak düzenlenebilecek uygun menüleri, standart tarifeleri değerlendirmek ve menü yönetim ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Menü tanımı,Menü çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri,Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri,Menü planlama adımları,Menü denetimi,Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sınıflar.10, 14, 16, 4, 6, 8, 9A, E
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlar.10, 14, 16, 4, 6, 8, 9A, E
3. Menü yönetim ve denetimini uygular.10, 14, 16, 4, 6, 8, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
2Menü tanımıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Menü çeşitleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Menülerin sınıflandırılmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Menü planlamayı etkileyen etmenlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Menü tipleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Menü örnekleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Menü planlama ilkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Menü planlama adımlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Menü denetimiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Menü değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Çeşitli gruplara yönelik menüler planlamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14DeğerlendirmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009. 2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008. 3. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Dağ. A Mart 2006.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)70
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(70/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
STANDART TARİFELER VE MENÜ PLANLAMA-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÇeşitli yaş ve risk gruplarına menü planlama ilke ve yöntemlerini göz önünde bulundurarak düzenlenebilecek uygun menüleri, standart tarifeleri değerlendirmek ve menü yönetim ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Menü tanımı,Menü çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri,Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri,Menü planlama adımları,Menü denetimi,Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sınıflar.10, 14, 16, 4, 6, 8, 9A, E
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlar.10, 14, 16, 4, 6, 8, 9A, E
3. Menü yönetim ve denetimini uygular.10, 14, 16, 4, 6, 8, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
2Menü tanımıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Menü çeşitleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Menülerin sınıflandırılmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Menü planlamayı etkileyen etmenlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Menü tipleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Menü örnekleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Menü planlama ilkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Menü planlama adımlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Menü denetimiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Menü değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Çeşitli gruplara yönelik menüler planlamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14DeğerlendirmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009. 2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008. 3. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Dağ. A Mart 2006.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33