Dersin amacı;Uçuş boyunca yolcu memnuniyetini sağlamayı hedefleyecek şekilde ikram malzeme ve şekillerinin anlatılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi,İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması,Uçak ikramının özellikleri;
Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti.
Uçuşun türüne göre ikram hizmeti.
Servis ortamları.
Yemek türleri., Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri.,Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı.,Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı,Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli.,Ara Sınav,İçecek servisi ve kuralları.,İçecek servisi kuralları ve uygulama,İkram servisi uygulaması,Dünya mutfakları, Ödev Sunumu,Genel Tekrar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1) Uçak içi ikram servisi ile ilgili tarihsel gelişimi öğrenir.
2) İkramın hava ulaşımı içindeki yeri ve önemini bilir.
3) İkram malzemelerini koruma ve kullanma kurallarını öğrenir.
4) Yolcu niteliğine göre verilen servis ve yemek çeşitlerini tanır.
5) İç hat ve dış hat servislerini öğrenir.
10, 16, 5, 6, 8, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi
2
İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması
3
Uçak ikramının özellikleri;
Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti.
Uçuşun türüne göre ikram hizmeti.
Servis ortamları.
Yemek türleri.
4
Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri.
5
Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı.
6
Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı
7
Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli.
8
Ara Sınav
9
İçecek servisi ve kuralları.
10
İçecek servisi kuralları ve uygulama
11
İkram servisi uygulaması
12
Dünya mutfakları
13
Ödev Sunumu
14
Genel Tekrar
Kaynak
Servis eğitim dökümanı ve ders notları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Takım çalışması becerisi
2
Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
3
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
4
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
5
Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
6
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
7
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
8
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
9
Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi
10
Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
11
Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi
12
Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
13
Etkin iletişim kurma becerisi
14
Mesleki öz güven becerisi
15
Farklı kültürlerden gelen kurum içi ve dışından kişilerle etkin sözlü ve yazılı iletişim kurar.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
0
0
0
Ders Saati
0
0
0
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Genel Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Genel Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)
0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
İKRAM VE SERVİS TEKNİKLERİ
-
Güz Dönemi
2+1
2,5
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Öğr.Gör. Çağlayan KAVGAOĞLU
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Meliha APAYDIN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin amacı;Uçuş boyunca yolcu memnuniyetini sağlamayı hedefleyecek şekilde ikram malzeme ve şekillerinin anlatılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi,İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması,Uçak ikramının özellikleri;
Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti.
Uçuşun türüne göre ikram hizmeti.
Servis ortamları.
Yemek türleri., Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri.,Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı.,Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı,Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli.,Ara Sınav,İçecek servisi ve kuralları.,İçecek servisi kuralları ve uygulama,İkram servisi uygulaması,Dünya mutfakları, Ödev Sunumu,Genel Tekrar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1) Uçak içi ikram servisi ile ilgili tarihsel gelişimi öğrenir.
2) İkramın hava ulaşımı içindeki yeri ve önemini bilir.
3) İkram malzemelerini koruma ve kullanma kurallarını öğrenir.
4) Yolcu niteliğine göre verilen servis ve yemek çeşitlerini tanır.
5) İç hat ve dış hat servislerini öğrenir.
10, 16, 5, 6, 8, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi
2
İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması
3
Uçak ikramının özellikleri;
Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti.
Uçuşun türüne göre ikram hizmeti.
Servis ortamları.
Yemek türleri.
4
Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri.
5
Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı.
6
Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı
7
Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli.
8
Ara Sınav
9
İçecek servisi ve kuralları.
10
İçecek servisi kuralları ve uygulama
11
İkram servisi uygulaması
12
Dünya mutfakları
13
Ödev Sunumu
14
Genel Tekrar
Kaynak
Servis eğitim dökümanı ve ders notları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Takım çalışması becerisi
2
Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
3
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
4
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
5
Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
6
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
7
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
8
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
9
Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi
10
Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
11
Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi
12
Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
13
Etkin iletişim kurma becerisi
14
Mesleki öz güven becerisi
15
Farklı kültürlerden gelen kurum içi ve dışından kişilerle etkin sözlü ve yazılı iletişim kurar.