Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÜRETİM YÖNETİMİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Nagehan UZUN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Fatma Serab ONURSAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere üretim yönetiminin temel esaslarını tanıtmaktadır. Bu bağlamda öğrencilere, üretim yönetiminin önemini genel bir bakış açısıyla sunar. Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, kalite yönetimi, süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb. gibi çeşitli üretim yönetimi alanlarını tanıtır ve bu alanların etkilerinin anlaşılmasını sağlar. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Üretim Yönetimine giriş ve temel kavramlar ,Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi, Endüstri 4.0 nedir? ,Üretim süreci, Üretim Yönetiminin Amaçları ,Üretim Yönetimi fonksiyonları, Gantt Çizelgesi kullanımı,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Verimlilik, SWOT Analizi,Tesis Yeri seçimi ve İşyeri Düzenleme Teknikleri,Ağırlık Merkezi Tekniği,Depo Yönetimi,Envanter Yönetimi,Malzeme ihtiyaç planlama,Kalite Yönetimi, Ürün Kalitesi ve Süreç Kalitesi,Deming ve Toplam Kalite Yönetimi,Kurumsal Kaynak Planlama; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Üretim yönetimi alanındaki temel bilgileri açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
1.1. Ürün yaşam döngüsünü tanımlar. | ||
1.2. Üretim, süreç, sistem, yönetim tanımlarını yapar. | ||
1.3. Sanayi devrimlerinin tarihsel gelişimini açıklar. | ||
1.4. Üretim sistemlerinin sınıflandırılmasını yapar. | ||
1.5. Üretim yönetiminde geleneksel ve modern görüş farklılıklarını açıklar. | ||
2. Üretim yönetimi, süreç yönetimi stratejilerini anlayarak stratejik kararların nasıl, nelere bağlı alınacağını bilecektir. | 14, 16, 6, 9 | A |
2.1. Üretim yönetiminde alınacak stratejik kararları tanımlar. | ||
2.2. İşletme bünyesinde SWOT analizi yapmanın önemini kavrar. | ||
2.3. SWOT analizi yapabilir. | ||
3. Üretim fonksiyonları ve işlevleri arasındaki bütünleşmenin firmanın performansıyla etkileşimini anlayabilecektir. | 14, 16, 6, 9 | A |
3.1. Üretimin Yönetiminin fonksiyonlarını açıklar. | ||
3.2. Verimliliği ölçebilir. | ||
3.3. Üretim yönetiminde işletmenin departmanlarıyla olan ilişkilerini kavrar. | ||
3.4. Tesis yeri seçimi tekniklerini bilir. | ||
3.5. Fabrikada iş yeri düzenlemesini kavrar. | ||
4. Depo ve Envanter yönetimi, Kalite kavramını ve toplam kalite yönetimini açıklayabilecektir. | 14, 16, 6, 9 | A |
4.1. Depo yönetimindeki sorumlulukları kavrar, maliyetlerini hesaplamayı yapabilir. | ||
4.2. Envanter yönetimini tanımlar ve stok maliyetlerini hesaplar. | ||
4.3. ABC analizini yapar. | ||
4.4. Kalite ve Toplam Kalite yönetimini tanımlar. | ||
4.5. Toplam kalite yönetimi temel faktörlerini sayar. | ||
5. Malzeme İhtiyaç Planlama, Kurumsal Kaynak Planlama çalışmalarını örneklerle açıklayabilecektir. | 10, 14, 16, 6, 9 | A |
5.1. Ürün ağaçlarını tanımlar. | ||
5.2. Ürün ihtiyaç tablosunu oluşturur. | ||
5.3. Net İhtiyaç tablosunu çıkarabilir. | ||
5.4. Kurumsal Kaynak planlamasını anlar ve bileşenlerini tanımlar. | ||
5.5. Gereksinim analizini yapar. |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Üretim Yönetimine giriş ve temel kavramlar | |
2 | Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi, Endüstri 4.0 nedir? | |
3 | Üretim süreci, Üretim Yönetiminin Amaçları | |
4 | Üretim Yönetimi fonksiyonları, Gantt Çizelgesi kullanımı | |
5 | Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar | |
6 | Verimlilik, SWOT Analizi | |
7 | Tesis Yeri seçimi ve İşyeri Düzenleme Teknikleri | |
8 | Ağırlık Merkezi Tekniği | |
9 | Depo Yönetimi | |
10 | Envanter Yönetimi | |
11 | Malzeme ihtiyaç planlama | |
12 | Kalite Yönetimi, Ürün Kalitesi ve Süreç Kalitesi | |
13 | Deming ve Toplam Kalite Yönetimi | |
14 | Kurumsal Kaynak Planlama |
Kaynak |
Ders Notları |
1. Üretim Yönetimi. Prof. Dr. Bülent Kobu, 15. Baskı, Beta Yayınları, 2010. ISBN: 978-605-377-382-5. 2. Operations Management; 2009. Jay Heizer, Barry Render. ISBN-13: 978-0-13-602567-6. 9th Edition. Pearson Prentice Hall. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | İşletme fonksiyonlarının bütününü ilgilendiren bilimsel bilgiye ulaşma, güncel yenilikleri takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | İşletme bilimi ile farklı disiplinler arasında ilişki kurabilecek kuramsal donanıma sahiptir. | X | |||||
3 | İşletme faaliyetlerini ilgilendiren matematiksel hesaplamaları, muhasebe kayıtlarını ve finansal analizleri tanır ve yorumlar. | X | |||||
4 | İşletmenin hukuki sorumluluklarını yerine getirebilecek, ilgili mevzuatı takip edebilecek bilgi ve donanıma sahiptir. | ||||||
5 | İşletmenin kaynaklarını etkin şekilde yönetebilecek iktisadi donanıma sahiptir. | X | |||||
6 | Üretim, yönetim ve pazarlama konularına dair karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak yenilikçi çözümü önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir. | X | |||||
7 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmada sorunları tanımlar, analiz eder ve bu sorunlara çözüm önerileri getirir. | X | |||||
8 | Genel olarak bir işletmede yürütülen fonksiyonlara dair edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, iş hayatında karşılaştığı durumlarla kıyaslama ve tecrübelerini öğrenme sürecine dâhil edebilme bakış açısına sahiptir. | X | |||||
9 | İşletme faaliyetlerine yönelik ulusal ve uluslar arası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
10 | Fikirlerini ve bilgi birikimini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilir. | ||||||
11 | Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin şekilde kullanır. | ||||||
12 | Alanı ile ilgili uluslararası yazışmaları yapabilecek mesleki yabancı dil bilgisine sahiptir | ||||||
13 | İş hayatında faydalanabileceği bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin kullanabilir. | ||||||
14 | İşletme faaliyetlerinde kalite odaklı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğinin bilincindedir ve uygulamalarında yer verir. | X | |||||
15 | Kişisel sorumlulukları ile ilgili olarak kurallara ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||
16 | İşletme faaliyetlerinin halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularını da gözetmesi gerektiği konusunda bilinç sahibidir ve uygulamalarında yer verir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 10 | 2 | 20 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 10 | 2 | 20 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 2 | 5 | 10 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 20 | 20 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 25 | 25 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 123 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(123/30) | 4 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÜRETİM YÖNETİMİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Nagehan UZUN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Fatma Serab ONURSAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere üretim yönetiminin temel esaslarını tanıtmaktadır. Bu bağlamda öğrencilere, üretim yönetiminin önemini genel bir bakış açısıyla sunar. Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, kalite yönetimi, süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb. gibi çeşitli üretim yönetimi alanlarını tanıtır ve bu alanların etkilerinin anlaşılmasını sağlar. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Üretim Yönetimine giriş ve temel kavramlar ,Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi, Endüstri 4.0 nedir? ,Üretim süreci, Üretim Yönetiminin Amaçları ,Üretim Yönetimi fonksiyonları, Gantt Çizelgesi kullanımı,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Verimlilik, SWOT Analizi,Tesis Yeri seçimi ve İşyeri Düzenleme Teknikleri,Ağırlık Merkezi Tekniği,Depo Yönetimi,Envanter Yönetimi,Malzeme ihtiyaç planlama,Kalite Yönetimi, Ürün Kalitesi ve Süreç Kalitesi,Deming ve Toplam Kalite Yönetimi,Kurumsal Kaynak Planlama; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Üretim yönetimi alanındaki temel bilgileri açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
1.1. Ürün yaşam döngüsünü tanımlar. | ||
1.2. Üretim, süreç, sistem, yönetim tanımlarını yapar. | ||
1.3. Sanayi devrimlerinin tarihsel gelişimini açıklar. | ||
1.4. Üretim sistemlerinin sınıflandırılmasını yapar. | ||
1.5. Üretim yönetiminde geleneksel ve modern görüş farklılıklarını açıklar. | ||
2. Üretim yönetimi, süreç yönetimi stratejilerini anlayarak stratejik kararların nasıl, nelere bağlı alınacağını bilecektir. | 14, 16, 6, 9 | A |
2.1. Üretim yönetiminde alınacak stratejik kararları tanımlar. | ||
2.2. İşletme bünyesinde SWOT analizi yapmanın önemini kavrar. | ||
2.3. SWOT analizi yapabilir. | ||
3. Üretim fonksiyonları ve işlevleri arasındaki bütünleşmenin firmanın performansıyla etkileşimini anlayabilecektir. | 14, 16, 6, 9 | A |
3.1. Üretimin Yönetiminin fonksiyonlarını açıklar. | ||
3.2. Verimliliği ölçebilir. | ||
3.3. Üretim yönetiminde işletmenin departmanlarıyla olan ilişkilerini kavrar. | ||
3.4. Tesis yeri seçimi tekniklerini bilir. | ||
3.5. Fabrikada iş yeri düzenlemesini kavrar. | ||
4. Depo ve Envanter yönetimi, Kalite kavramını ve toplam kalite yönetimini açıklayabilecektir. | 14, 16, 6, 9 | A |
4.1. Depo yönetimindeki sorumlulukları kavrar, maliyetlerini hesaplamayı yapabilir. | ||
4.2. Envanter yönetimini tanımlar ve stok maliyetlerini hesaplar. | ||
4.3. ABC analizini yapar. | ||
4.4. Kalite ve Toplam Kalite yönetimini tanımlar. | ||
4.5. Toplam kalite yönetimi temel faktörlerini sayar. | ||
5. Malzeme İhtiyaç Planlama, Kurumsal Kaynak Planlama çalışmalarını örneklerle açıklayabilecektir. | 10, 14, 16, 6, 9 | A |
5.1. Ürün ağaçlarını tanımlar. | ||
5.2. Ürün ihtiyaç tablosunu oluşturur. | ||
5.3. Net İhtiyaç tablosunu çıkarabilir. | ||
5.4. Kurumsal Kaynak planlamasını anlar ve bileşenlerini tanımlar. | ||
5.5. Gereksinim analizini yapar. |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Üretim Yönetimine giriş ve temel kavramlar | |
2 | Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi, Endüstri 4.0 nedir? | |
3 | Üretim süreci, Üretim Yönetiminin Amaçları | |
4 | Üretim Yönetimi fonksiyonları, Gantt Çizelgesi kullanımı | |
5 | Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar | |
6 | Verimlilik, SWOT Analizi | |
7 | Tesis Yeri seçimi ve İşyeri Düzenleme Teknikleri | |
8 | Ağırlık Merkezi Tekniği | |
9 | Depo Yönetimi | |
10 | Envanter Yönetimi | |
11 | Malzeme ihtiyaç planlama | |
12 | Kalite Yönetimi, Ürün Kalitesi ve Süreç Kalitesi | |
13 | Deming ve Toplam Kalite Yönetimi | |
14 | Kurumsal Kaynak Planlama |
Kaynak |
Ders Notları |
1. Üretim Yönetimi. Prof. Dr. Bülent Kobu, 15. Baskı, Beta Yayınları, 2010. ISBN: 978-605-377-382-5. 2. Operations Management; 2009. Jay Heizer, Barry Render. ISBN-13: 978-0-13-602567-6. 9th Edition. Pearson Prentice Hall. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | İşletme fonksiyonlarının bütününü ilgilendiren bilimsel bilgiye ulaşma, güncel yenilikleri takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | İşletme bilimi ile farklı disiplinler arasında ilişki kurabilecek kuramsal donanıma sahiptir. | X | |||||
3 | İşletme faaliyetlerini ilgilendiren matematiksel hesaplamaları, muhasebe kayıtlarını ve finansal analizleri tanır ve yorumlar. | X | |||||
4 | İşletmenin hukuki sorumluluklarını yerine getirebilecek, ilgili mevzuatı takip edebilecek bilgi ve donanıma sahiptir. | ||||||
5 | İşletmenin kaynaklarını etkin şekilde yönetebilecek iktisadi donanıma sahiptir. | X | |||||
6 | Üretim, yönetim ve pazarlama konularına dair karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak yenilikçi çözümü önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir. | X | |||||
7 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmada sorunları tanımlar, analiz eder ve bu sorunlara çözüm önerileri getirir. | X | |||||
8 | Genel olarak bir işletmede yürütülen fonksiyonlara dair edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, iş hayatında karşılaştığı durumlarla kıyaslama ve tecrübelerini öğrenme sürecine dâhil edebilme bakış açısına sahiptir. | X | |||||
9 | İşletme faaliyetlerine yönelik ulusal ve uluslar arası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
10 | Fikirlerini ve bilgi birikimini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilir. | ||||||
11 | Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin şekilde kullanır. | ||||||
12 | Alanı ile ilgili uluslararası yazışmaları yapabilecek mesleki yabancı dil bilgisine sahiptir | ||||||
13 | İş hayatında faydalanabileceği bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin kullanabilir. | ||||||
14 | İşletme faaliyetlerinde kalite odaklı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğinin bilincindedir ve uygulamalarında yer verir. | X | |||||
15 | Kişisel sorumlulukları ile ilgili olarak kurallara ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||
16 | İşletme faaliyetlerinin halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularını da gözetmesi gerektiği konusunda bilinç sahibidir ve uygulamalarında yer verir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |