Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLAÇ ŞEKİLLERİ VE UYGULAMALARI I-Güz Dönemi1+224
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıEczane pratiğindeki temel bilgileri, reçete ve reçete kavramı, reçeteyle ilgili bilgileri, farklı ilaç şekillerini, ilaçların hazırlanmasından kullanıma sunulmasına kadarki aşamaları hakkında öğrencileri bilgilendirmektedir.
Dersin İçeriğiBu ders; 1. İlacın tanımı ve tarihçesi,2. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları,3. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler,4. Eczane pratiğinde temel bilgiler,5. Sıvı dozaj şekilleri,6. Sıvı dozaj şekilleri,7. Sterilizasyon ve Farmasötik Su,8. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları,9. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I,10. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II,11. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III,12. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV,13. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V,14. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Eczane pratiğindeki temel bilgileri açıklar.16, 9A
1.1. Eczanede kendi yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu listeler.16, 9A
1.2. Görevlerini eczanede çalışma prensiplerine uygun özetler.10, 16, 9A
2. Reçete ve reçete kısımlarını açıklar.10, 12, 9A
2.1. Reçete hazırlanırken dikkat edilecek hususları özetler.10, 16, 9A
2.2. Eczanede bulunan özel defterleri tanır.10, 12, 9A
3. Farklı dozaj şekillerini tanır.10, 16, 9D
4. İlaçların ambalaj ve saklanma koşullarını açıklar.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
11. İlacın tanımı ve tarihçesi
22. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları
33. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler
44. Eczane pratiğinde temel bilgiler
55. Sıvı dozaj şekilleri
66. Sıvı dozaj şekilleri
77. Sterilizasyon ve Farmasötik Su
88. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları
99. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I
1010. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II
1111. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III
1212. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV
1313. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V
1414. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI
Kaynak
Ders notu derste öğrencilere verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
X
2
Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.
X
3
Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
X
4
Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
X
5
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
X
6
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
X
7
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
X
8
Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
X
9
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme515
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı13030
Genel Sınav ve Hazırlığı15050
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)127
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(127/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLAÇ ŞEKİLLERİ VE UYGULAMALARI I-Güz Dönemi1+224
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıEczane pratiğindeki temel bilgileri, reçete ve reçete kavramı, reçeteyle ilgili bilgileri, farklı ilaç şekillerini, ilaçların hazırlanmasından kullanıma sunulmasına kadarki aşamaları hakkında öğrencileri bilgilendirmektedir.
Dersin İçeriğiBu ders; 1. İlacın tanımı ve tarihçesi,2. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları,3. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler,4. Eczane pratiğinde temel bilgiler,5. Sıvı dozaj şekilleri,6. Sıvı dozaj şekilleri,7. Sterilizasyon ve Farmasötik Su,8. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları,9. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I,10. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II,11. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III,12. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV,13. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V,14. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Eczane pratiğindeki temel bilgileri açıklar.16, 9A
1.1. Eczanede kendi yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu listeler.16, 9A
1.2. Görevlerini eczanede çalışma prensiplerine uygun özetler.10, 16, 9A
2. Reçete ve reçete kısımlarını açıklar.10, 12, 9A
2.1. Reçete hazırlanırken dikkat edilecek hususları özetler.10, 16, 9A
2.2. Eczanede bulunan özel defterleri tanır.10, 12, 9A
3. Farklı dozaj şekillerini tanır.10, 16, 9D
4. İlaçların ambalaj ve saklanma koşullarını açıklar.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
11. İlacın tanımı ve tarihçesi
22. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları
33. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler
44. Eczane pratiğinde temel bilgiler
55. Sıvı dozaj şekilleri
66. Sıvı dozaj şekilleri
77. Sterilizasyon ve Farmasötik Su
88. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları
99. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I
1010. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II
1111. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III
1212. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV
1313. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V
1414. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI
Kaynak
Ders notu derste öğrencilere verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
X
2
Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.
X
3
Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
X
4
Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
X
5
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
X
6
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
X
7
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
X
8
Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
X
9
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 31/01/2023 - 13:34Son Güncelleme Tarihi: 31/01/2023 - 13:35