Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME VE METABOLİZMA | - | Bahar Dönemi | 74+22 | - | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Salih GENCER |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Salih GENCER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Sindirim sistemini oluşturan organların anatomisini ve histolojisini öğrenmek, sindirim ve emilim fizyolojini anlamak, protein , yağ ve karbonhidrat sindirim biyokimyasını öğrenmek. |
Dersin İçeriği | Bu ders; ANATOMİ - Ağız boşluğu anatomisi, dil, tükürük bezleri,FİZYOLOJİ - Sindirim fizyolojisine giriş / Sindirim kanalı salgıları,FİZYOLOJİ. - Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi,ANATOMİ - Pharynx ve oesophagus, Mide,FİZYOLOJİ - Sindirim kanalı salgıları,HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-1 (Ağız, dil, dudak,özefagus),HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-2 (mide, bağırsak,ANATOMİ - Periton ve omentumlar, bursa omentalis, peritoneal çıkmazlar, peritoni,FİZYOLOJİ - Barsaklarda sıvı ve elektrolit transportu / Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi,BİYOKİMYA - Proteinlerin sindirimi ve emilimi,ANATOMİ - İnce barsak ve kalın barsak,HİSTOLOJİ - Tükrük bezleri, pankreas,HİSTOLOJİ - Karaciğer, safra kesesi,BİYOKİMYA - Karbonhidratların sindirimi ve emilimi,FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim,BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi ve emilimi,ANATOMİ - Karaciğer, hucresel mimarisi ve hastalıkları,ANATOMİ - safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem,ANATOMİ- safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem,BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi, emilimi,BİYOKİMYA - Beslenme Biyokimyası,ANATOMİ - Abdomen arterleri ve venleri,FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma,BİYOKİMYA - Avitaminozlar,ANATOMİ - Karın ön duvarı (kasları-rektus kılıfı, karın ön duvarındaki plica ve fossa'lar,FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim,BİYOKİMYA LAB - Kanda amilaz ölçümü,BİYOKİMYA - Porfirinler, Safra pigmentleri,ANATOMİ - İnguinal kanal & Femoral Kanal ve Herniasyonları,ANAT. LAB - HİSTOLOJİ,HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi gelişimi,FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma,RADYOLOJİK ANATOMİ,FİZYOLOJİ - Gastrointestinal motilite,BİYOKİMYA - Karaciğer Fonksiyon Testleri,FİZYOLOJİ - Karaciğer ve safra; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
ANATOMİ: Ağız boşluğu anatomisi, dil, tükürük bezleri, Harynx ve oesophagus, Mide, Periton ve omentumlar, bursa omentalis, peritoneal çıkmazlar, peritonit, İnce barsak ve kalın barsak, Karaciğer, hücresel mimarisi ve hastalıkları, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak, portal sistem, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak, portal sistem, Abdomen arterleri ve venleri, Karın ön duvarı (kasları-rektus kılıfı, karın ön duvarındaki plica ve fossa'lar, İnguinal kanal & Femoral Kanal ve Herniasyonları FİZYOLOJİ: Sindirim fizyolojisine giriş, Sindirim kanalı salgıları, Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi, Sindirim kanalı salgıları, Bağırsaklarda sıvı ve elektrolit transportu, Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi, Sindirim ve emilim, Gastrointestinal motilite, Karaciğer ve safra HİSTOLOJİ: Sindirim sistemi-1 (Ağız, dil, dudak,özefagus), Sindirim sistemi-2 (mide, bağırsak), Tükürük bezleri,pankreas, Karaciğer,safra kesesi, Sindirim sistemi gelişimi BiYOKİMYA: Proteinlerin sindirimi ve emilimi, Karbonhidratların sindirimi ve emilimi, Lipidlerin sindirimi ve emilimi, Lipidlerin sindirimi, emilimi, Beslenme Biyokimyası Beslenme ve metabolizma, Avitaminozlar, Sindirim ve emilim, Kanda amilaz ölçümü, Porfirinler, Safra pigmentleri, Beslenme ve metabolizma, Karaciğer Fonksiyon Testleri | 13, 14, 16, 17, 37, 6, 9 | A, D |
Öğretim Yöntemleri: | 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | ANATOMİ - Ağız boşluğu anatomisi, dil, tükürük bezleri | |
2 | FİZYOLOJİ - Sindirim fizyolojisine giriş / Sindirim kanalı salgıları | |
3 | FİZYOLOJİ. - Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi | |
4 | ANATOMİ - Pharynx ve oesophagus, Mide | |
5 | FİZYOLOJİ - Sindirim kanalı salgıları | |
6 | HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-1 (Ağız, dil, dudak,özefagus) | |
7 | HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-2 (mide, bağırsak | |
8 | ANATOMİ - Periton ve omentumlar, bursa omentalis, peritoneal çıkmazlar, peritoni | |
9 | FİZYOLOJİ - Barsaklarda sıvı ve elektrolit transportu / Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi | |
10 | BİYOKİMYA - Proteinlerin sindirimi ve emilimi | |
11 | ANATOMİ - İnce barsak ve kalın barsak | |
12 | HİSTOLOJİ - Tükrük bezleri, pankreas | |
13 | HİSTOLOJİ - Karaciğer, safra kesesi | |
14 | BİYOKİMYA - Karbonhidratların sindirimi ve emilimi | |
15 | FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim | |
16 | BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi ve emilimi | |
17 | ANATOMİ - Karaciğer, hucresel mimarisi ve hastalıkları | |
18 | ANATOMİ - safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem | |
19 | ANATOMİ- safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem | |
20 | BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi, emilimi | |
21 | BİYOKİMYA - Beslenme Biyokimyası | |
22 | ANATOMİ - Abdomen arterleri ve venleri | |
23 | FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma | |
24 | BİYOKİMYA - Avitaminozlar | |
25 | ANATOMİ - Karın ön duvarı (kasları-rektus kılıfı, karın ön duvarındaki plica ve fossa'lar | |
26 | FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim | |
27 | BİYOKİMYA LAB - Kanda amilaz ölçümü | |
28 | BİYOKİMYA - Porfirinler, Safra pigmentleri | |
29 | ANATOMİ - İnguinal kanal & Femoral Kanal ve Herniasyonları | |
30 | ANAT. LAB - HİSTOLOJİ | |
31 | HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi gelişimi | |
32 | FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma | |
33 | RADYOLOJİK ANATOMİ | |
34 | FİZYOLOJİ - Gastrointestinal motilite | |
35 | BİYOKİMYA - Karaciğer Fonksiyon Testleri | |
36 | FİZYOLOJİ - Karaciğer ve safra |
Kaynak |
Kierszenbaum A.: Histology & Cell Biology: An introduction to Pathology 2 ed. Mosby, USA. Ross M.: Histology: A Text and Atlas, 6 ed. Gartner L.P., Hiatt J.L.: Color Text Book of Histology. Second ed. SAUNDERS. Moore K.M., Persaud T.V.N. Çev. Ed: Yıldırım M., Okar İ., Dalçık H. Klinik Yönleri ile İnsan Embriyolojisi. 6. Ed. NOBEL TIP Sadler T.W: Langman's Medical Embryology, Eleventh Edition. Lippincott Williams & Wilkins, USA Schoenwolf G.C.: Larsen’s Human Embryology. 4. Ed. CHURCHILL LIVINGSTONE ELSEVIER |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY1: İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir. | ||||||
2 | PY2: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerinin temel bilimsel yaklaşımlarla araştırılması, tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir. | ||||||
3 | PY3: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yıllarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir. | ||||||
4 | PY4: Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir. | ||||||
5 | PY5: Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular. | ||||||
6 | PY6: İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar. | ||||||
7 | PY7: Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerilerini geliştirir. | ||||||
8 | PY8: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir. | ||||||
9 | PY9: Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür. | ||||||
10 | PY10: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||
11 | PY11: Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır. | ||||||
12 | PY12: Kişisel öğrenme gereksinimlerini belirler ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | ||||||
13 | PY13: Sağlık alanında edindiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||
14 | PY14: Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini yazılı ve/veya sözlü olarak aktarır. | ||||||
15 | PY15: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili önerilerini verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla paylaşır. | ||||||
16 | PY16: İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar. | ||||||
17 | PY17: En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||
18 | PY18: Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | ||||||
19 | PY19: Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. | ||||||
20 | PY20: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır. | ||||||
21 | PY21: İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME VE METABOLİZMA | - | Bahar Dönemi | 74+22 | - | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Salih GENCER |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Salih GENCER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Sindirim sistemini oluşturan organların anatomisini ve histolojisini öğrenmek, sindirim ve emilim fizyolojini anlamak, protein , yağ ve karbonhidrat sindirim biyokimyasını öğrenmek. |
Dersin İçeriği | Bu ders; ANATOMİ - Ağız boşluğu anatomisi, dil, tükürük bezleri,FİZYOLOJİ - Sindirim fizyolojisine giriş / Sindirim kanalı salgıları,FİZYOLOJİ. - Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi,ANATOMİ - Pharynx ve oesophagus, Mide,FİZYOLOJİ - Sindirim kanalı salgıları,HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-1 (Ağız, dil, dudak,özefagus),HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-2 (mide, bağırsak,ANATOMİ - Periton ve omentumlar, bursa omentalis, peritoneal çıkmazlar, peritoni,FİZYOLOJİ - Barsaklarda sıvı ve elektrolit transportu / Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi,BİYOKİMYA - Proteinlerin sindirimi ve emilimi,ANATOMİ - İnce barsak ve kalın barsak,HİSTOLOJİ - Tükrük bezleri, pankreas,HİSTOLOJİ - Karaciğer, safra kesesi,BİYOKİMYA - Karbonhidratların sindirimi ve emilimi,FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim,BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi ve emilimi,ANATOMİ - Karaciğer, hucresel mimarisi ve hastalıkları,ANATOMİ - safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem,ANATOMİ- safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem,BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi, emilimi,BİYOKİMYA - Beslenme Biyokimyası,ANATOMİ - Abdomen arterleri ve venleri,FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma,BİYOKİMYA - Avitaminozlar,ANATOMİ - Karın ön duvarı (kasları-rektus kılıfı, karın ön duvarındaki plica ve fossa'lar,FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim,BİYOKİMYA LAB - Kanda amilaz ölçümü,BİYOKİMYA - Porfirinler, Safra pigmentleri,ANATOMİ - İnguinal kanal & Femoral Kanal ve Herniasyonları,ANAT. LAB - HİSTOLOJİ,HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi gelişimi,FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma,RADYOLOJİK ANATOMİ,FİZYOLOJİ - Gastrointestinal motilite,BİYOKİMYA - Karaciğer Fonksiyon Testleri,FİZYOLOJİ - Karaciğer ve safra; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
ANATOMİ: Ağız boşluğu anatomisi, dil, tükürük bezleri, Harynx ve oesophagus, Mide, Periton ve omentumlar, bursa omentalis, peritoneal çıkmazlar, peritonit, İnce barsak ve kalın barsak, Karaciğer, hücresel mimarisi ve hastalıkları, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak, portal sistem, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak, portal sistem, Abdomen arterleri ve venleri, Karın ön duvarı (kasları-rektus kılıfı, karın ön duvarındaki plica ve fossa'lar, İnguinal kanal & Femoral Kanal ve Herniasyonları FİZYOLOJİ: Sindirim fizyolojisine giriş, Sindirim kanalı salgıları, Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi, Sindirim kanalı salgıları, Bağırsaklarda sıvı ve elektrolit transportu, Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi, Sindirim ve emilim, Gastrointestinal motilite, Karaciğer ve safra HİSTOLOJİ: Sindirim sistemi-1 (Ağız, dil, dudak,özefagus), Sindirim sistemi-2 (mide, bağırsak), Tükürük bezleri,pankreas, Karaciğer,safra kesesi, Sindirim sistemi gelişimi BiYOKİMYA: Proteinlerin sindirimi ve emilimi, Karbonhidratların sindirimi ve emilimi, Lipidlerin sindirimi ve emilimi, Lipidlerin sindirimi, emilimi, Beslenme Biyokimyası Beslenme ve metabolizma, Avitaminozlar, Sindirim ve emilim, Kanda amilaz ölçümü, Porfirinler, Safra pigmentleri, Beslenme ve metabolizma, Karaciğer Fonksiyon Testleri | 13, 14, 16, 17, 37, 6, 9 | A, D |
Öğretim Yöntemleri: | 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | ANATOMİ - Ağız boşluğu anatomisi, dil, tükürük bezleri | |
2 | FİZYOLOJİ - Sindirim fizyolojisine giriş / Sindirim kanalı salgıları | |
3 | FİZYOLOJİ. - Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi | |
4 | ANATOMİ - Pharynx ve oesophagus, Mide | |
5 | FİZYOLOJİ - Sindirim kanalı salgıları | |
6 | HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-1 (Ağız, dil, dudak,özefagus) | |
7 | HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi-2 (mide, bağırsak | |
8 | ANATOMİ - Periton ve omentumlar, bursa omentalis, peritoneal çıkmazlar, peritoni | |
9 | FİZYOLOJİ - Barsaklarda sıvı ve elektrolit transportu / Gastrointestinal fonksiyonların düzenlenmesi | |
10 | BİYOKİMYA - Proteinlerin sindirimi ve emilimi | |
11 | ANATOMİ - İnce barsak ve kalın barsak | |
12 | HİSTOLOJİ - Tükrük bezleri, pankreas | |
13 | HİSTOLOJİ - Karaciğer, safra kesesi | |
14 | BİYOKİMYA - Karbonhidratların sindirimi ve emilimi | |
15 | FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim | |
16 | BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi ve emilimi | |
17 | ANATOMİ - Karaciğer, hucresel mimarisi ve hastalıkları | |
18 | ANATOMİ - safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem | |
19 | ANATOMİ- safra kesesi ve safra yolları, pancreas, dalak, portal sistem | |
20 | BİYOKİMYA - Lipidlerin sindirimi, emilimi | |
21 | BİYOKİMYA - Beslenme Biyokimyası | |
22 | ANATOMİ - Abdomen arterleri ve venleri | |
23 | FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma | |
24 | BİYOKİMYA - Avitaminozlar | |
25 | ANATOMİ - Karın ön duvarı (kasları-rektus kılıfı, karın ön duvarındaki plica ve fossa'lar | |
26 | FİZYOLOJİ - Sindirim ve emilim | |
27 | BİYOKİMYA LAB - Kanda amilaz ölçümü | |
28 | BİYOKİMYA - Porfirinler, Safra pigmentleri | |
29 | ANATOMİ - İnguinal kanal & Femoral Kanal ve Herniasyonları | |
30 | ANAT. LAB - HİSTOLOJİ | |
31 | HİSTOLOJİ - Sindirim sistemi gelişimi | |
32 | FİZYOLOJİ - Beslenme ve metabolizma | |
33 | RADYOLOJİK ANATOMİ | |
34 | FİZYOLOJİ - Gastrointestinal motilite | |
35 | BİYOKİMYA - Karaciğer Fonksiyon Testleri | |
36 | FİZYOLOJİ - Karaciğer ve safra |
Kaynak |
Kierszenbaum A.: Histology & Cell Biology: An introduction to Pathology 2 ed. Mosby, USA. Ross M.: Histology: A Text and Atlas, 6 ed. Gartner L.P., Hiatt J.L.: Color Text Book of Histology. Second ed. SAUNDERS. Moore K.M., Persaud T.V.N. Çev. Ed: Yıldırım M., Okar İ., Dalçık H. Klinik Yönleri ile İnsan Embriyolojisi. 6. Ed. NOBEL TIP Sadler T.W: Langman's Medical Embryology, Eleventh Edition. Lippincott Williams & Wilkins, USA Schoenwolf G.C.: Larsen’s Human Embryology. 4. Ed. CHURCHILL LIVINGSTONE ELSEVIER |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY1: İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir. | ||||||
2 | PY2: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerinin temel bilimsel yaklaşımlarla araştırılması, tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir. | ||||||
3 | PY3: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yıllarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir. | ||||||
4 | PY4: Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir. | ||||||
5 | PY5: Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular. | ||||||
6 | PY6: İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar. | ||||||
7 | PY7: Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerilerini geliştirir. | ||||||
8 | PY8: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir. | ||||||
9 | PY9: Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür. | ||||||
10 | PY10: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||
11 | PY11: Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır. | ||||||
12 | PY12: Kişisel öğrenme gereksinimlerini belirler ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | ||||||
13 | PY13: Sağlık alanında edindiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||
14 | PY14: Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini yazılı ve/veya sözlü olarak aktarır. | ||||||
15 | PY15: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili önerilerini verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla paylaşır. | ||||||
16 | PY16: İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar. | ||||||
17 | PY17: En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||
18 | PY18: Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | ||||||
19 | PY19: Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. | ||||||
20 | PY20: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır. | ||||||
21 | PY21: İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |