Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SOLUNUM DOLAŞIM BLOĞU-Senelik75+125-10
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüStaj
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Muhammed Emin AKKOYUNLU
Dersi VerenlerProf.Dr. Erdoğan KUNTER, Prof.Dr. Mustafa Kürşat ÖZVARAN, Prof.Dr. Dursun DUMAN, Prof.Dr. İrfan BARUTÇU, Prof.Dr. Cengiz EROL, Prof.Dr. Mehmet Zeki GÜNLÜOĞLU, Prof.Dr. Ekrem GÜLER, Dr.Öğr.Üye. Fatih Erkam OLGUN, Prof.Dr. Ibrahim Oğuz KARACA, Dr.Öğr.Üye. Esra KARAASLAN, Prof.Dr. Fethi KILIÇASLAN, Prof.Dr. Hacı Murat GÜNEŞ, Prof.Dr. Bilal BOZTOSUN, Prof.Dr. Zekeriya NURKALEM, Prof.Dr. Korhan ERKANLI, Dr.Öğr.Üye. Mustafa DÜGER, Dr.Öğr.Üye. Abdulkadir EREN, Prof.Dr. Özgür Ulaş ÖZCAN, Dr.Öğr.Üye. Abdullah KANSU, Prof.Dr. Mehmet BAYRAM, Prof.Dr. Muhammed Emin AKKOYUNLU, Prof.Dr. Irmak DURUR SUBAŞI, Dr.Öğr.Üye. Arzu YAZAR, Dr.Öğr.Üye. Hanife MEMET GENÇ, Doç.Dr. Mahmut SUBAŞI, Dr.Öğr.Üye. Erhan GÖNEN, Doç.Dr. Beytullah ÇAKAL, Dr.Öğr.Üye. Zeynep EĞRİ KANSU, Dr.Öğr.Üye. Aykun HAKGÖR, Dr.Öğr.Üye. Ümeyir SAVUR, Öğr.Gör.Dr. Mustafa YILMAZ
Dersin YardımcılarıProf. Dr. Erdoğan KUNTER Prof. Dr. Mustafa Kürşat ÖZVARAN, Prof. Dr. Dursun DUMAN, Prof. Dr. İrfan BARUTÇU, Prof. Dr. Mehmet Zeki GÜNLÜOĞLU, Doç.Dr. Ekrem GÜLER, Doç. Dr. ibrahim Oğuz KARACA Doç. Dr. Gültekin Günhan DEMİR, Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN, Doç. Dr. Beytullah ÇAKAL, Doç. Dr. Hacı Murat GÜNEŞ, Prof. Dr. Zekeriya NURKALEM, Dr. Öğr. Üye. Mustafa DÜGER, Prof. Dr. Aydın YILDIRIM, Prof. Dr. Özgür Ulaş ÖZCAN, Dr. Öğr. Üye. Abdullah KANSU Prof. Dr. Mehmet BAYRAM, Prof. Dr. Muhammed Emin AKKOYUNLU, Uzm. Dr. Zeynep EĞRİ KANSU, Dr. Öğr. Üye. Arzu YILDIRIM, Dr. Öğr. Üye. Mahmut SUBAŞI, Dr. Öğr. Üye. Esra KARAASLAN, Dr. Öğr. Üye. Hanife MEMET GENÇ, Dr. Öğr. Üye. Fatih Erkam OLGUN, Dr. Öğr. Üyesi Aykun HAKGÖR, Dr. Öğr. Üyesi Ümeyir SAVUR, Dr. Öğr. Üye. Erhan GÖNEN, Doç. Dr. Filiz KIZILIRMAK, Uzm. Dr. Mustafa YILMAZ
Dersin AmacıSık görülen ve önemli morbidite ve mortalite nedeni olan kardiyovasküler sistem hastalıklarını bilen, birinci basamak sağlık hizmeti sırasında bu hastalıkların tanı ve tedavisi ile acil müdahaleyi gerçekleştirebilen, gerektiğinde üst basamak kuruma yönlendirebilen ve korunma yolları ve risk faktörleri ile ilgili danışmanlık verebilen bilgi, beceri, tutum ile donatılmış bilimsel düşünen hekimler yetiştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarına Giriş ve Epidemiyolojik Veriler ,Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Anamnez ve Fizik,Kardiyak hastada anamnez alma ve fizik muayene (HBE),Kardiyovasküler sistem hastalıklarında kanıta dayalı tıp ışığında çalışma dizayn etme ve veri değerlendirme ,Ateroskleroz Tanımı,Süreci ve Oluşumuna Zemin Hazırlayan Risk Faktörleri ,Stabil İskemik Kalp Hastalığı Tanı ve Tedavi Yaklaşımları ,Periferik vasküler hastalıklar ,Akut koroner sendromlar (NSTEAKS ve STEMI) ,Temel EKG bilgisi ,Göğüs Ağrısı ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE),Kronik Kalp Yetersizliği


,Akut Kalp Yetersizliği ve Kardiyojenik Şok,Miyokardit ve Kardiyomiyopatiler ,Nefes Darlığı ve Diğer Kalp Yetersizliği Semptomları ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE, MB),Kapak Hastalıkları,Akut Romatizmal Ateş ve Enfektif Endokardit ,Göğüs Röntgeninin Yorumlanması ve Ekokardiyografik Değerlendirme (OTE),Taşiaritmiler ,Bradiaritmiler ,Atriyal Fibrilasyon ,EKG Örnekleriyle Aritmisi Olan Hastaya Yaklaşım (OTE, MB),Senkop ve Ani Kardiyak Ölüm,Derin Ven Trombozu ve Pulmoner Embolizm
,Pulmoner Hipertansiyon ,Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Kullanılan Farmakolojik Ajanlar ,Hipertansiyon ,Kan Basıncı Ölçümü ve Hipertansif Hastada Tanılama Süreci (İGÇ, MB),Perikard Hastalıkları ve Kardiyak Tümörler ,Yapısal Kalp Hastalıklarında Perkütan Tedavi Seçenekleri ,Kateter Laboratuarı Ziyareti ,Aort Hastalıkları ve Tedavi Seçenekleri,Göğüs Hastalıkları Semptomlar,Göğüs Hastalıkları Fizik Muayene,Radyoloji,Tanı Yöntemleri,Pnömoni,Kan Gazı Değerlendirme,Pulmoner Emboli,Uyku ve OSAS,Sigara,KOAH,Astım,Bronşektazi-Abse,Solunum Fonksiyon Testleri,ARDS ve Solunum Yetmezlikleri,Pulmoner Hipertansiyon,Sarkoidoz,Tüberküloz,Plevral Efüzyon,Akciğer Kanseri,İntersitisyel Akciğer Hastalıkları,Mesleki Akciğer Hastalıkları,Pnömotoraks,Göğüs Cerrahisi Acilleri (Travma),Göğüs Cerrahisi Acilleri (Yabancı Cisim),Covid-19; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Bilgi - Koroner arterler, büyük damarlar, kalp kapakları ile ilgili anatomi, fizyoloji, histoloji bilgilerini hatırlar. Etkili iletişim yollarının kullanarak aldığı anamnez, fizik muayene ve tetkikler ile ayırıcı tanı listesi oluşturur. Kardiyovasküler sistemle ilgili semptomların fizyopatolojisi, nedenleri ve diğer sistemlerle ilişkilerini açıklar. Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon, atriyal fibrilasyon hastalıkların sık rastlanan klinik, laboratuvar ve patolojik bulgularını açıklar ve yorumlar. Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon, atryal fibrilasyon, akut romatizmal ateş, venöz emboli ve tromboz ile ilgili genel epidemiyolojik özellikler ve koruyucu hekimlik uygulamarını açıklar. Kalp kapak hastalıkları, aritmiler, endokardit, miyokardit, kardiyomyopatiler, pulmoner embolizm, pulmoner hipertansiyon, perikardiyal efüzyon ve aort anevrizma ve disseksiyonu hastalıklarını anamnez, fizik muayene bulguları ile ön tanı olarak akıl eder ve gerektiğinde ileri tetkik ve tedavi için uzmanına yönlendirir. Kalp yetersizliği, koroner arter hastalığı ve hipertansiyon tanı testlerinin sonuçlarını yorumlayarak tanı koyar, risk faktörlerini açıklayarak danışmanlık ve izlemini yapar ve sıklıklarının azaltılmasına yönelik önlemleri açıklar. Kalp yetersizliği ve hipertansiyon hastalıklarının uygun tanısal testleri seçerek tanısını koyduktan sonra akılcı ilaç kullanımı ilkeleri doğrultusunda tedavisini planlar; temel ilaçların özelliklerini ve ciddi yan etkilerini açıklar; birinci basamak düzeyinde izlemini yapar. Yaşamı tehdit eden akut koroner sendrom, akut kalp yetersizliği, hipertansif acil, pulmoner embolizm, ventriküler malin aritmiler, AV tam blok gibi bradiaritmiler, aort disseksiyonu gibi hastalıkların klinik özelliklerini açıklar; acil tedavisini planlar; ileri tetkik ve sevk kriterlerini sıralar. Perikardiyosentez işlem basamaklarını sayar.
Beceri - Kardiyovasküler sistem muayenesini yapar. Kan basıncı ölçer. EKG çeker ve yorumlar Elektriksel ritm düzeltici tedavileri (kardiyversiyon/defibrilasyon) uygular.
Tutum - Tanı yöntemlerini basitten karmaşığa basamaklar halinde kullanır. Akılcı ilaç kullanımı ilkelerini uygular Hastalar, hasta yakınları ve çalışma arkadaşları ile yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar. Hipertansiyon, aort hastalıkları ve koroner arter hastalığının tanı, tedavi izleminde multidisipliner yaklaşımın önemini kavrar. Aile hekimliği hizmeti sunarken katına dayalı tıp uygulamalarını ve kendi kendine öğrenme metodlarını etkin şekilde kullanır. Hekimlik uygulamalarını yaparken güncel literatürü takip eder. Hekimlik hizmeti verirken insan ve hasta haklarını gözetir ve kişisel verilerin korunması ilkelerini benimser. Hipertansiyon, aort hastalıkları ve koroner arter hastalığının tanı, tedavi izleminde multidisipliner yaklaşımın önemini kavrar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarına Giriş ve Epidemiyolojik Veriler
2Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Anamnez ve Fizik
3Kardiyak hastada anamnez alma ve fizik muayene (HBE)
4Kardiyovasküler sistem hastalıklarında kanıta dayalı tıp ışığında çalışma dizayn etme ve veri değerlendirme
5Ateroskleroz Tanımı,Süreci ve Oluşumuna Zemin Hazırlayan Risk Faktörleri
6Stabil İskemik Kalp Hastalığı Tanı ve Tedavi Yaklaşımları
7Periferik vasküler hastalıklar
8Akut koroner sendromlar (NSTEAKS ve STEMI)
9Temel EKG bilgisi
10Göğüs Ağrısı ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE)
11Kronik Kalp Yetersizliği


12Akut Kalp Yetersizliği ve Kardiyojenik Şok
13Miyokardit ve Kardiyomiyopatiler
14Nefes Darlığı ve Diğer Kalp Yetersizliği Semptomları ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE, MB)
15Kapak Hastalıkları
16Akut Romatizmal Ateş ve Enfektif Endokardit
17Göğüs Röntgeninin Yorumlanması ve Ekokardiyografik Değerlendirme (OTE)
18Taşiaritmiler
19Bradiaritmiler
20Atriyal Fibrilasyon
21EKG Örnekleriyle Aritmisi Olan Hastaya Yaklaşım (OTE, MB)
22Senkop ve Ani Kardiyak Ölüm
23Derin Ven Trombozu ve Pulmoner Embolizm
24Pulmoner Hipertansiyon
25Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Kullanılan Farmakolojik Ajanlar
26Hipertansiyon
27Kan Basıncı Ölçümü ve Hipertansif Hastada Tanılama Süreci (İGÇ, MB)
28Perikard Hastalıkları ve Kardiyak Tümörler
29Yapısal Kalp Hastalıklarında Perkütan Tedavi Seçenekleri
30Kateter Laboratuarı Ziyareti
31Aort Hastalıkları ve Tedavi Seçenekleri
32Göğüs Hastalıkları Semptomlar
33Göğüs Hastalıkları Fizik Muayene
34Radyoloji
35Tanı Yöntemleri
36Pnömoni
37Kan Gazı Değerlendirme
38Pulmoner Emboli
39Uyku ve OSAS
40Sigara
41KOAH
42Astım
43Bronşektazi-Abse
44Solunum Fonksiyon Testleri
45ARDS ve Solunum Yetmezlikleri
46Pulmoner Hipertansiyon
47Sarkoidoz
48Tüberküloz
49Plevral Efüzyon
50Akciğer Kanseri
51İntersitisyel Akciğer Hastalıkları
52Mesleki Akciğer Hastalıkları
53Pnömotoraks
54Göğüs Cerrahisi Acilleri (Travma)
55Göğüs Cerrahisi Acilleri (Yabancı Cisim)
56Covid-19
Kaynak
1. R. Hampton, Pratik EKG 2. Harrison, Kardiyovasküler Hastalıklar 3. Uptodate (ilgili konular

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir.
2
Bozukluk (hastalık) durumlarının tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir.
3
Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yollarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir.
4
Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir.
5
Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular.
6
İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar.
7
Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerileri geliştirir.
8
Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir.
9
Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür.
10
Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alarak çözüm üretir
11
Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır.
12
Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda gerektiğinde ekip çalışanı, gerektiğinde lider olarak rol alır
13
Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
14
Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini etkili iletişim yollarını kullanarak yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır
15
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir.
16
İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar.
17
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
18
Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder ve bu değerleri öğretir.
19
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
20
Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır.
21
İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati000
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SOLUNUM DOLAŞIM BLOĞU-Senelik75+125-10
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüStaj
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Muhammed Emin AKKOYUNLU
Dersi VerenlerProf.Dr. Erdoğan KUNTER, Prof.Dr. Mustafa Kürşat ÖZVARAN, Prof.Dr. Dursun DUMAN, Prof.Dr. İrfan BARUTÇU, Prof.Dr. Cengiz EROL, Prof.Dr. Mehmet Zeki GÜNLÜOĞLU, Prof.Dr. Ekrem GÜLER, Dr.Öğr.Üye. Fatih Erkam OLGUN, Prof.Dr. Ibrahim Oğuz KARACA, Dr.Öğr.Üye. Esra KARAASLAN, Prof.Dr. Fethi KILIÇASLAN, Prof.Dr. Hacı Murat GÜNEŞ, Prof.Dr. Bilal BOZTOSUN, Prof.Dr. Zekeriya NURKALEM, Prof.Dr. Korhan ERKANLI, Dr.Öğr.Üye. Mustafa DÜGER, Dr.Öğr.Üye. Abdulkadir EREN, Prof.Dr. Özgür Ulaş ÖZCAN, Dr.Öğr.Üye. Abdullah KANSU, Prof.Dr. Mehmet BAYRAM, Prof.Dr. Muhammed Emin AKKOYUNLU, Prof.Dr. Irmak DURUR SUBAŞI, Dr.Öğr.Üye. Arzu YAZAR, Dr.Öğr.Üye. Hanife MEMET GENÇ, Doç.Dr. Mahmut SUBAŞI, Dr.Öğr.Üye. Erhan GÖNEN, Doç.Dr. Beytullah ÇAKAL, Dr.Öğr.Üye. Zeynep EĞRİ KANSU, Dr.Öğr.Üye. Aykun HAKGÖR, Dr.Öğr.Üye. Ümeyir SAVUR, Öğr.Gör.Dr. Mustafa YILMAZ
Dersin YardımcılarıProf. Dr. Erdoğan KUNTER Prof. Dr. Mustafa Kürşat ÖZVARAN, Prof. Dr. Dursun DUMAN, Prof. Dr. İrfan BARUTÇU, Prof. Dr. Mehmet Zeki GÜNLÜOĞLU, Doç.Dr. Ekrem GÜLER, Doç. Dr. ibrahim Oğuz KARACA Doç. Dr. Gültekin Günhan DEMİR, Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN, Doç. Dr. Beytullah ÇAKAL, Doç. Dr. Hacı Murat GÜNEŞ, Prof. Dr. Zekeriya NURKALEM, Dr. Öğr. Üye. Mustafa DÜGER, Prof. Dr. Aydın YILDIRIM, Prof. Dr. Özgür Ulaş ÖZCAN, Dr. Öğr. Üye. Abdullah KANSU Prof. Dr. Mehmet BAYRAM, Prof. Dr. Muhammed Emin AKKOYUNLU, Uzm. Dr. Zeynep EĞRİ KANSU, Dr. Öğr. Üye. Arzu YILDIRIM, Dr. Öğr. Üye. Mahmut SUBAŞI, Dr. Öğr. Üye. Esra KARAASLAN, Dr. Öğr. Üye. Hanife MEMET GENÇ, Dr. Öğr. Üye. Fatih Erkam OLGUN, Dr. Öğr. Üyesi Aykun HAKGÖR, Dr. Öğr. Üyesi Ümeyir SAVUR, Dr. Öğr. Üye. Erhan GÖNEN, Doç. Dr. Filiz KIZILIRMAK, Uzm. Dr. Mustafa YILMAZ
Dersin AmacıSık görülen ve önemli morbidite ve mortalite nedeni olan kardiyovasküler sistem hastalıklarını bilen, birinci basamak sağlık hizmeti sırasında bu hastalıkların tanı ve tedavisi ile acil müdahaleyi gerçekleştirebilen, gerektiğinde üst basamak kuruma yönlendirebilen ve korunma yolları ve risk faktörleri ile ilgili danışmanlık verebilen bilgi, beceri, tutum ile donatılmış bilimsel düşünen hekimler yetiştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarına Giriş ve Epidemiyolojik Veriler ,Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Anamnez ve Fizik,Kardiyak hastada anamnez alma ve fizik muayene (HBE),Kardiyovasküler sistem hastalıklarında kanıta dayalı tıp ışığında çalışma dizayn etme ve veri değerlendirme ,Ateroskleroz Tanımı,Süreci ve Oluşumuna Zemin Hazırlayan Risk Faktörleri ,Stabil İskemik Kalp Hastalığı Tanı ve Tedavi Yaklaşımları ,Periferik vasküler hastalıklar ,Akut koroner sendromlar (NSTEAKS ve STEMI) ,Temel EKG bilgisi ,Göğüs Ağrısı ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE),Kronik Kalp Yetersizliği


,Akut Kalp Yetersizliği ve Kardiyojenik Şok,Miyokardit ve Kardiyomiyopatiler ,Nefes Darlığı ve Diğer Kalp Yetersizliği Semptomları ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE, MB),Kapak Hastalıkları,Akut Romatizmal Ateş ve Enfektif Endokardit ,Göğüs Röntgeninin Yorumlanması ve Ekokardiyografik Değerlendirme (OTE),Taşiaritmiler ,Bradiaritmiler ,Atriyal Fibrilasyon ,EKG Örnekleriyle Aritmisi Olan Hastaya Yaklaşım (OTE, MB),Senkop ve Ani Kardiyak Ölüm,Derin Ven Trombozu ve Pulmoner Embolizm
,Pulmoner Hipertansiyon ,Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Kullanılan Farmakolojik Ajanlar ,Hipertansiyon ,Kan Basıncı Ölçümü ve Hipertansif Hastada Tanılama Süreci (İGÇ, MB),Perikard Hastalıkları ve Kardiyak Tümörler ,Yapısal Kalp Hastalıklarında Perkütan Tedavi Seçenekleri ,Kateter Laboratuarı Ziyareti ,Aort Hastalıkları ve Tedavi Seçenekleri,Göğüs Hastalıkları Semptomlar,Göğüs Hastalıkları Fizik Muayene,Radyoloji,Tanı Yöntemleri,Pnömoni,Kan Gazı Değerlendirme,Pulmoner Emboli,Uyku ve OSAS,Sigara,KOAH,Astım,Bronşektazi-Abse,Solunum Fonksiyon Testleri,ARDS ve Solunum Yetmezlikleri,Pulmoner Hipertansiyon,Sarkoidoz,Tüberküloz,Plevral Efüzyon,Akciğer Kanseri,İntersitisyel Akciğer Hastalıkları,Mesleki Akciğer Hastalıkları,Pnömotoraks,Göğüs Cerrahisi Acilleri (Travma),Göğüs Cerrahisi Acilleri (Yabancı Cisim),Covid-19; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Bilgi - Koroner arterler, büyük damarlar, kalp kapakları ile ilgili anatomi, fizyoloji, histoloji bilgilerini hatırlar. Etkili iletişim yollarının kullanarak aldığı anamnez, fizik muayene ve tetkikler ile ayırıcı tanı listesi oluşturur. Kardiyovasküler sistemle ilgili semptomların fizyopatolojisi, nedenleri ve diğer sistemlerle ilişkilerini açıklar. Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon, atriyal fibrilasyon hastalıkların sık rastlanan klinik, laboratuvar ve patolojik bulgularını açıklar ve yorumlar. Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon, atryal fibrilasyon, akut romatizmal ateş, venöz emboli ve tromboz ile ilgili genel epidemiyolojik özellikler ve koruyucu hekimlik uygulamarını açıklar. Kalp kapak hastalıkları, aritmiler, endokardit, miyokardit, kardiyomyopatiler, pulmoner embolizm, pulmoner hipertansiyon, perikardiyal efüzyon ve aort anevrizma ve disseksiyonu hastalıklarını anamnez, fizik muayene bulguları ile ön tanı olarak akıl eder ve gerektiğinde ileri tetkik ve tedavi için uzmanına yönlendirir. Kalp yetersizliği, koroner arter hastalığı ve hipertansiyon tanı testlerinin sonuçlarını yorumlayarak tanı koyar, risk faktörlerini açıklayarak danışmanlık ve izlemini yapar ve sıklıklarının azaltılmasına yönelik önlemleri açıklar. Kalp yetersizliği ve hipertansiyon hastalıklarının uygun tanısal testleri seçerek tanısını koyduktan sonra akılcı ilaç kullanımı ilkeleri doğrultusunda tedavisini planlar; temel ilaçların özelliklerini ve ciddi yan etkilerini açıklar; birinci basamak düzeyinde izlemini yapar. Yaşamı tehdit eden akut koroner sendrom, akut kalp yetersizliği, hipertansif acil, pulmoner embolizm, ventriküler malin aritmiler, AV tam blok gibi bradiaritmiler, aort disseksiyonu gibi hastalıkların klinik özelliklerini açıklar; acil tedavisini planlar; ileri tetkik ve sevk kriterlerini sıralar. Perikardiyosentez işlem basamaklarını sayar.
Beceri - Kardiyovasküler sistem muayenesini yapar. Kan basıncı ölçer. EKG çeker ve yorumlar Elektriksel ritm düzeltici tedavileri (kardiyversiyon/defibrilasyon) uygular.
Tutum - Tanı yöntemlerini basitten karmaşığa basamaklar halinde kullanır. Akılcı ilaç kullanımı ilkelerini uygular Hastalar, hasta yakınları ve çalışma arkadaşları ile yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar. Hipertansiyon, aort hastalıkları ve koroner arter hastalığının tanı, tedavi izleminde multidisipliner yaklaşımın önemini kavrar. Aile hekimliği hizmeti sunarken katına dayalı tıp uygulamalarını ve kendi kendine öğrenme metodlarını etkin şekilde kullanır. Hekimlik uygulamalarını yaparken güncel literatürü takip eder. Hekimlik hizmeti verirken insan ve hasta haklarını gözetir ve kişisel verilerin korunması ilkelerini benimser. Hipertansiyon, aort hastalıkları ve koroner arter hastalığının tanı, tedavi izleminde multidisipliner yaklaşımın önemini kavrar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarına Giriş ve Epidemiyolojik Veriler
2Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Anamnez ve Fizik
3Kardiyak hastada anamnez alma ve fizik muayene (HBE)
4Kardiyovasküler sistem hastalıklarında kanıta dayalı tıp ışığında çalışma dizayn etme ve veri değerlendirme
5Ateroskleroz Tanımı,Süreci ve Oluşumuna Zemin Hazırlayan Risk Faktörleri
6Stabil İskemik Kalp Hastalığı Tanı ve Tedavi Yaklaşımları
7Periferik vasküler hastalıklar
8Akut koroner sendromlar (NSTEAKS ve STEMI)
9Temel EKG bilgisi
10Göğüs Ağrısı ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE)
11Kronik Kalp Yetersizliği


12Akut Kalp Yetersizliği ve Kardiyojenik Şok
13Miyokardit ve Kardiyomiyopatiler
14Nefes Darlığı ve Diğer Kalp Yetersizliği Semptomları ile Gelen Hastaya Yaklaşım (OTE, MB)
15Kapak Hastalıkları
16Akut Romatizmal Ateş ve Enfektif Endokardit
17Göğüs Röntgeninin Yorumlanması ve Ekokardiyografik Değerlendirme (OTE)
18Taşiaritmiler
19Bradiaritmiler
20Atriyal Fibrilasyon
21EKG Örnekleriyle Aritmisi Olan Hastaya Yaklaşım (OTE, MB)
22Senkop ve Ani Kardiyak Ölüm
23Derin Ven Trombozu ve Pulmoner Embolizm
24Pulmoner Hipertansiyon
25Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarında Kullanılan Farmakolojik Ajanlar
26Hipertansiyon
27Kan Basıncı Ölçümü ve Hipertansif Hastada Tanılama Süreci (İGÇ, MB)
28Perikard Hastalıkları ve Kardiyak Tümörler
29Yapısal Kalp Hastalıklarında Perkütan Tedavi Seçenekleri
30Kateter Laboratuarı Ziyareti
31Aort Hastalıkları ve Tedavi Seçenekleri
32Göğüs Hastalıkları Semptomlar
33Göğüs Hastalıkları Fizik Muayene
34Radyoloji
35Tanı Yöntemleri
36Pnömoni
37Kan Gazı Değerlendirme
38Pulmoner Emboli
39Uyku ve OSAS
40Sigara
41KOAH
42Astım
43Bronşektazi-Abse
44Solunum Fonksiyon Testleri
45ARDS ve Solunum Yetmezlikleri
46Pulmoner Hipertansiyon
47Sarkoidoz
48Tüberküloz
49Plevral Efüzyon
50Akciğer Kanseri
51İntersitisyel Akciğer Hastalıkları
52Mesleki Akciğer Hastalıkları
53Pnömotoraks
54Göğüs Cerrahisi Acilleri (Travma)
55Göğüs Cerrahisi Acilleri (Yabancı Cisim)
56Covid-19
Kaynak
1. R. Hampton, Pratik EKG 2. Harrison, Kardiyovasküler Hastalıklar 3. Uptodate (ilgili konular

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir.
2
Bozukluk (hastalık) durumlarının tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir.
3
Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yollarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir.
4
Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir.
5
Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular.
6
İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar.
7
Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerileri geliştirir.
8
Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir.
9
Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür.
10
Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alarak çözüm üretir
11
Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır.
12
Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda gerektiğinde ekip çalışanı, gerektiğinde lider olarak rol alır
13
Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
14
Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini etkili iletişim yollarını kullanarak yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır
15
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir.
16
İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar.
17
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
18
Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder ve bu değerleri öğretir.
19
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
20
Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır.
21
İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 17:03Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 17:05