Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME VE METABOLİZMA | - | Bahar Dönemi | 86+24 | - | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Bircan KOLBAŞI |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Bircan KOLBAŞI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | |
Dersin İçeriği | Bu ders; ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Sindirim sistemine ait organların anatomik yapısını anlatır | ||
Sindirim sistemine yardımcı bezlerin anatomik yapısını anlatır | ||
Karın ön duvarı anatomik yapısı ve abdominal yerleşimli damarsal yapıları anlatır ve karın ön duvarı ile ilgili patolojileri açıklar | ||
Gastrointestinal sisteme ait organları oluşturan dokuları açıklar. | ||
Gastrointestinal sisteme yardımcı bezlere ait organları oluşturan dokuları açıklar. | ||
İntrauterin yaşamda şekillenen gastrointestinal organların ve gastrointestinal sisteme yardımcı bezlerin oluşum süreçlerini açıklar ve anomalilerini açıklar | ||
Sindirim ve emilim fizyolojisini açıklar, etkili salgıları ve görevlerini tanımlar. | ||
Barsaklarda sıvı ve elektrolit transportunu açıklar. | ||
Sindirime yardımcı bezlerin sindirim ve emilim üzerine etkilerini açıklar. | ||
Protein, karbonhidrat ve lipid sindiriminde mide barsak sisteminde protein sindiriminde ve emiliminde gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar ve disfonksiyonları tanımlar, normal ve patolojide bu makromoleküllerle ilgili laboratuvar testlerini açıklar. | ||
Dengeli beslenmenin analizini yapar, obezite ve beslenme ile ilgili diğer hastalıkların metabolik esasını açıklar. | ||
Karaciğer fonksiyon testlerini etkileyen faktörleri kavrar, biluribin metabolizmasını, konjuge ve ankonjuge bilurubinin özelliklerini laboratuvar ölçümlerini , sarılıkların biyokimyasal mekanizmasını açıklar. | ||
Karaciğerin ve pankreasın sentezle ilgili. Hasarla ilgili, fonksiyonlarını ve disfonksiyonlarını bilir, hepatitler ve karaciğer arasındaki ilişkideki laboratuvar testlerini açıklar. | ||
Kanserde enerji metabolizmasını kavrar. | ||
Porfirinleri ve safra pigmentlerinin oluşum mekanizmalarını ve laboratuar ölçümlerini açıklar. | ||
Sindirim sistemine ait patolojik durumları ayırt eder ve klinik etkilerini açıklar. | ||
Gastrointestinal sisteme ait organları oluşturan dokuların histolojik preparatlarını tanır. | ||
Sindirim sistemine ait yapıların anatomik yerleşimlerin maket ve kadavra üzerinde gösterir. | ||
Karın ön duvarı anatomik yapısı ve abdominal yerleşimli damarsal yapıları ayırt eder. | ||
Amilaz testlerini yapar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
Kaynak |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir. | ||||||
2 | Bozukluk (hastalık) durumlarının tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir. | ||||||
3 | Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yollarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir. | ||||||
4 | Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir. | ||||||
5 | Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular. | ||||||
6 | İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar. | ||||||
7 | Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerileri geliştirir. | ||||||
8 | Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir. | ||||||
9 | Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür. | ||||||
10 | Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alarak çözüm üretir | ||||||
11 | Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır. | ||||||
12 | Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda gerektiğinde ekip çalışanı, gerektiğinde lider olarak rol alır | ||||||
13 | Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | ||||||
14 | Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini etkili iletişim yollarını kullanarak yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır | ||||||
15 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir. | ||||||
16 | İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar. | ||||||
17 | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | ||||||
18 | Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder ve bu değerleri öğretir. | ||||||
19 | Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | ||||||
20 | Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır. | ||||||
21 | İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME VE METABOLİZMA | - | Bahar Dönemi | 86+24 | - | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Bircan KOLBAŞI |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Bircan KOLBAŞI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | |
Dersin İçeriği | Bu ders; ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Sindirim sistemine ait organların anatomik yapısını anlatır | ||
Sindirim sistemine yardımcı bezlerin anatomik yapısını anlatır | ||
Karın ön duvarı anatomik yapısı ve abdominal yerleşimli damarsal yapıları anlatır ve karın ön duvarı ile ilgili patolojileri açıklar | ||
Gastrointestinal sisteme ait organları oluşturan dokuları açıklar. | ||
Gastrointestinal sisteme yardımcı bezlere ait organları oluşturan dokuları açıklar. | ||
İntrauterin yaşamda şekillenen gastrointestinal organların ve gastrointestinal sisteme yardımcı bezlerin oluşum süreçlerini açıklar ve anomalilerini açıklar | ||
Sindirim ve emilim fizyolojisini açıklar, etkili salgıları ve görevlerini tanımlar. | ||
Barsaklarda sıvı ve elektrolit transportunu açıklar. | ||
Sindirime yardımcı bezlerin sindirim ve emilim üzerine etkilerini açıklar. | ||
Protein, karbonhidrat ve lipid sindiriminde mide barsak sisteminde protein sindiriminde ve emiliminde gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar ve disfonksiyonları tanımlar, normal ve patolojide bu makromoleküllerle ilgili laboratuvar testlerini açıklar. | ||
Dengeli beslenmenin analizini yapar, obezite ve beslenme ile ilgili diğer hastalıkların metabolik esasını açıklar. | ||
Karaciğer fonksiyon testlerini etkileyen faktörleri kavrar, biluribin metabolizmasını, konjuge ve ankonjuge bilurubinin özelliklerini laboratuvar ölçümlerini , sarılıkların biyokimyasal mekanizmasını açıklar. | ||
Karaciğerin ve pankreasın sentezle ilgili. Hasarla ilgili, fonksiyonlarını ve disfonksiyonlarını bilir, hepatitler ve karaciğer arasındaki ilişkideki laboratuvar testlerini açıklar. | ||
Kanserde enerji metabolizmasını kavrar. | ||
Porfirinleri ve safra pigmentlerinin oluşum mekanizmalarını ve laboratuar ölçümlerini açıklar. | ||
Sindirim sistemine ait patolojik durumları ayırt eder ve klinik etkilerini açıklar. | ||
Gastrointestinal sisteme ait organları oluşturan dokuların histolojik preparatlarını tanır. | ||
Sindirim sistemine ait yapıların anatomik yerleşimlerin maket ve kadavra üzerinde gösterir. | ||
Karın ön duvarı anatomik yapısı ve abdominal yerleşimli damarsal yapıları ayırt eder. | ||
Amilaz testlerini yapar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
Kaynak |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir. | ||||||
2 | Bozukluk (hastalık) durumlarının tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir. | ||||||
3 | Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yollarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir. | ||||||
4 | Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir. | ||||||
5 | Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular. | ||||||
6 | İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar. | ||||||
7 | Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerileri geliştirir. | ||||||
8 | Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir. | ||||||
9 | Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür. | ||||||
10 | Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alarak çözüm üretir | ||||||
11 | Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır. | ||||||
12 | Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda gerektiğinde ekip çalışanı, gerektiğinde lider olarak rol alır | ||||||
13 | Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | ||||||
14 | Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini etkili iletişim yollarını kullanarak yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır | ||||||
15 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir. | ||||||
16 | İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar. | ||||||
17 | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | ||||||
18 | Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder ve bu değerleri öğretir. | ||||||
19 | Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | ||||||
20 | Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır. | ||||||
21 | İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |