Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME VE SAĞLIKPTR1212071Bahar Dönemi2+023
Ders Programı

Çarşamba 13:30-14:15

Çarşamba 14:30-15:15

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders beslenmenin tanımı ve önemi, beslenme ve sağlık ilişkisi ve besin ögeleri konularına odaklanır. Bu dersin temel amacı aşağıdaki konularda daha iyi bir anlayış sağlamaktır: 1) Beslenme nedir?; 2) Beslenme neden önemlidir?; 3) Sağlıklı beslenme kavramı; 4) Beslenme ve sağlık ilişkisi; 5) Makro ve mikro besin ögeleri nelerdir?; 6) Enerji metabolizması nasıl çalışır?; 7) Vegan vejetaryen diyetler; 8) Yeme bozuklukları.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık,Beslenme ve sağlık,Besin grupları,Enerji metabolizması,Besin ögeleri: Karbonhidratlar,Besin ögeleri: Proteinler,Besin ögeleri: Yağlar,Besin ögeleri: Vitaminler,Besin öğeleri: Vitaminler,Besin ögeleri: Mineraller,Su ve içecekler,Vegan ve vejetaryen beslenme,Yeme bozuklukları ve beslenme,Yeme bozuklukları ve beslenme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Öğrenci beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi açıklayabilir.10, 16, 9A, E
Öğrenci besin gruplarını tanır, besin grupları ile ilgili önerileri açıklayabilir.10, 16, 9A, E
Öğrenci makro ve mikro besin ögelerini tanır, kaynaklarını sindirim ve emilim süreçlerini açıklayabilir.10, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlıkTanıtım
2Beslenme ve sağlıkDers Okuması
3Besin gruplarıDers Okuması
4Enerji metabolizmasıDers Okuması
5Besin ögeleri: KarbonhidratlarDers Okuması
6Besin ögeleri: ProteinlerDers Okuması
7Besin ögeleri: YağlarDers Okuması
8Besin ögeleri: VitaminlerDers Okuması
9Besin öğeleri: VitaminlerDers Okuması
10Besin ögeleri: MinerallerDers Okuması
11Su ve içeceklerDers Okuması
12Vegan ve vejetaryen beslenmeDers Okuması
13Yeme bozuklukları ve beslenmeDers Okuması
14Yeme bozuklukları ve beslenmeDers Okuması
Kaynak
Smith AM, Collene AL, Spees CK. (2019). Wardlaw's Contemporary Nutrition. Mc Graw Hill Education.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında yeterli, güvenilir ve güncel bilgiye sahiptir.
2
PY-2. Sağlıklı, engelli ve fizyoterapi gerektiren bireylere değerlendirme yöntemlerini kullanıp fizyoterapi programını planlama ve uygulama yapar.
3
PY-3. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanına özgü kanıta dayalı bilgi ve becerilerini kullanarak uygulama yapar.
4
PY-4. Fizyoterapi ve rehabilitasyon gerektiren bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde fonksiyon ve bağımsızlık kazanması için fizyoterapi uygulamalarını ilgili teknoloji, eğitim ve tedavi gereçlerini kullanarak gerekli protokolleri yürütebilir.
5
PY-5. Mesleki uygulamalarında disiplin içi ve disiplinler arası bağımsız ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
6
PY-6. Toplumsal sorumluluk bilinci ile araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
7
PY-7. Yaşam boyu yeni koşullara uyum, öğrenme, yeni fikirler geliştirebilme, kaliteye önem verme özelliklerini benimseyerek bilgi kaynaklarını etkin bir biçimde kullanır.
8
PY-8. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki gelişmeleri en az bir yabancı dil kullanarak takip eder.
9
PY-9. Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine sahiptir.
10
PY-10. Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarında görev hak ve sorumluluklarını gözeterek ilgili disiplinler ile iş birliği içinde mevzuat ve mesleki etik kurallara uygun hareket eder.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati22856
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer166
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı12020
Genel Sınav ve Hazırlığı12020
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)102
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(102/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME VE SAĞLIKPTR1212071Bahar Dönemi2+023
Ders Programı

Çarşamba 13:30-14:15

Çarşamba 14:30-15:15

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders beslenmenin tanımı ve önemi, beslenme ve sağlık ilişkisi ve besin ögeleri konularına odaklanır. Bu dersin temel amacı aşağıdaki konularda daha iyi bir anlayış sağlamaktır: 1) Beslenme nedir?; 2) Beslenme neden önemlidir?; 3) Sağlıklı beslenme kavramı; 4) Beslenme ve sağlık ilişkisi; 5) Makro ve mikro besin ögeleri nelerdir?; 6) Enerji metabolizması nasıl çalışır?; 7) Vegan vejetaryen diyetler; 8) Yeme bozuklukları.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık,Beslenme ve sağlık,Besin grupları,Enerji metabolizması,Besin ögeleri: Karbonhidratlar,Besin ögeleri: Proteinler,Besin ögeleri: Yağlar,Besin ögeleri: Vitaminler,Besin öğeleri: Vitaminler,Besin ögeleri: Mineraller,Su ve içecekler,Vegan ve vejetaryen beslenme,Yeme bozuklukları ve beslenme,Yeme bozuklukları ve beslenme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Öğrenci beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi açıklayabilir.10, 16, 9A, E
Öğrenci besin gruplarını tanır, besin grupları ile ilgili önerileri açıklayabilir.10, 16, 9A, E
Öğrenci makro ve mikro besin ögelerini tanır, kaynaklarını sindirim ve emilim süreçlerini açıklayabilir.10, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlıkTanıtım
2Beslenme ve sağlıkDers Okuması
3Besin gruplarıDers Okuması
4Enerji metabolizmasıDers Okuması
5Besin ögeleri: KarbonhidratlarDers Okuması
6Besin ögeleri: ProteinlerDers Okuması
7Besin ögeleri: YağlarDers Okuması
8Besin ögeleri: VitaminlerDers Okuması
9Besin öğeleri: VitaminlerDers Okuması
10Besin ögeleri: MinerallerDers Okuması
11Su ve içeceklerDers Okuması
12Vegan ve vejetaryen beslenmeDers Okuması
13Yeme bozuklukları ve beslenmeDers Okuması
14Yeme bozuklukları ve beslenmeDers Okuması
Kaynak
Smith AM, Collene AL, Spees CK. (2019). Wardlaw's Contemporary Nutrition. Mc Graw Hill Education.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında yeterli, güvenilir ve güncel bilgiye sahiptir.
2
PY-2. Sağlıklı, engelli ve fizyoterapi gerektiren bireylere değerlendirme yöntemlerini kullanıp fizyoterapi programını planlama ve uygulama yapar.
3
PY-3. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanına özgü kanıta dayalı bilgi ve becerilerini kullanarak uygulama yapar.
4
PY-4. Fizyoterapi ve rehabilitasyon gerektiren bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde fonksiyon ve bağımsızlık kazanması için fizyoterapi uygulamalarını ilgili teknoloji, eğitim ve tedavi gereçlerini kullanarak gerekli protokolleri yürütebilir.
5
PY-5. Mesleki uygulamalarında disiplin içi ve disiplinler arası bağımsız ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
6
PY-6. Toplumsal sorumluluk bilinci ile araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
7
PY-7. Yaşam boyu yeni koşullara uyum, öğrenme, yeni fikirler geliştirebilme, kaliteye önem verme özelliklerini benimseyerek bilgi kaynaklarını etkin bir biçimde kullanır.
8
PY-8. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki gelişmeleri en az bir yabancı dil kullanarak takip eder.
9
PY-9. Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine sahiptir.
10
PY-10. Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarında görev hak ve sorumluluklarını gözeterek ilgili disiplinler ile iş birliği içinde mevzuat ve mesleki etik kurallara uygun hareket eder.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Ekleme Tarihi: 11/10/2023 - 15:52Son Güncelleme Tarihi: 11/10/2023 - 15:55