Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PSİKODİLBİLİM: DİL EDİNİMİ VE KURAMLAR-Güz Dönemi4+044
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Talat BULUT
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Talat BULUT
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı, öğrencilere psikodilbilimin araştırma alan ve teknikleri, dil edinim kavram ve süreçleri konusunda bilgi kazandırmak ve dil edinim teorileri ve yaklaşımlarını kavrayarak bunlara yönelik eleştirel düşünce geliştirmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Psikodilbilime Giriş, Psikodilbilimde Araştırma Konuları, Psikodilbilimin Kullandığı Metotlar ,Konuşma Üretimi, Levelt’in Konuşma Üretim Modeli, Slip of the Tongue ve Tip of the Tongue Olayları,Sözcük İşlemleme, Sözcüksel Anlambilim, Sözcük Erişimi, Sözcüksel Belirsizlik ,Anlama,Çocukta Dil Edinim Kuramları, Davranışçı Yaklaşım,Çocukta Dil Edinim Kuramları, Psikodilbilimsel Yaklaşım,Çocukta Dil Edinim Kuramları, Etkileşimci Yaklaşımlar,Sesbilgisel Gelişim, Sesbilgisel Gelişim Evreleri, Türkçe’de Sesbilgisi Edinimi,Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim, Ortalama Sözce Uzunluğu, Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim Evreleri,Çocukta Anlambilgisi ve Edimbilgisi Gelişimi, Kavram Edinimi ve Gelişimi, Sözcük Edinimi, Evren Bilinci Geliştirme, Çocuğa Yöneltilmiş Dil, Annece ve Çocuğun Dil Kazanımına Etkisi,Okuma Süreçleri-1, Göz Hareketleri Kontrolü, Okülomotor Süreçler, Farklı Yazı Sistemleri, Okuryazarlık Gelişimi,Okuma Süreçleri-2: Sözcük Okuma Modelleri, Disleksi,İki Dillilik, İki Dillilerde Anlama ve Üretme Süreçleri, İki Dillilerde Yönetimsel ve Bilişsel Kontrol,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Psikodilbilim ve dil edinimi çalışmalarının temel amaçlarını ve dil ve konuşma terapisi alanına katkıları ve önemini açıklar.12, 16, 9A
Psikodilbilim ve dil edinimi ile ilgili temel kavramları tanımlar;10, 12, 16, 9A
Dil edinim süreçlerini tanır.10, 12, 14, 19, 9A
Dil edinimi araştırmalarında kullanılan farklı yöntem ve yaklaşımları tanımlar.10, 14, 16, 9A
Dil edinim süreçlerini fonolojik olarak tanımlar;14, 16, 5, 9A
Dil edinim süreçlerini morfolojik ve sözdizimsel olarak tanımlar;10, 12, 16, 9A
Dil edinim kuramlarını açıklar;10, 12, 16, 19, 20, 9A
Dil işlemleme süreçlerini ve kuramlarını açıklar;10, 12, 16, 19, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 20: Tersine Beyin Fırtınası Tekniği, 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Psikodilbilime Giriş, Psikodilbilimde Araştırma Konuları, Psikodilbilimin Kullandığı Metotlar Psikodilbilim alanını internetten araştırarak psikodilbilimin araştırma konuları hakkında fikir sahibi olmak.
2Konuşma Üretimi, Levelt’in Konuşma Üretim Modeli, Slip of the Tongue ve Tip of the Tongue OlaylarıKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
3Sözcük İşlemleme, Sözcüksel Anlambilim, Sözcük Erişimi, Sözcüksel Belirsizlik Konu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
4AnlamaKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
5Çocukta Dil Edinim Kuramları, Davranışçı YaklaşımKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
6Çocukta Dil Edinim Kuramları, Psikodilbilimsel YaklaşımKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
7Çocukta Dil Edinim Kuramları, Etkileşimci YaklaşımlarKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
8Sesbilgisel Gelişim, Sesbilgisel Gelişim Evreleri, Türkçe’de Sesbilgisi EdinimiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
9Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim, Ortalama Sözce Uzunluğu, Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim EvreleriKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
10Çocukta Anlambilgisi ve Edimbilgisi Gelişimi, Kavram Edinimi ve Gelişimi, Sözcük Edinimi, Evren Bilinci Geliştirme, Çocuğa Yöneltilmiş Dil, Annece ve Çocuğun Dil Kazanımına EtkisiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
11Okuma Süreçleri-1, Göz Hareketleri Kontrolü, Okülomotor Süreçler, Farklı Yazı Sistemleri, Okuryazarlık GelişimiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
12Okuma Süreçleri-2: Sözcük Okuma Modelleri, DisleksiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
13İki Dillilik, İki Dillilerde Anlama ve Üretme Süreçleri, İki Dillilerde Yönetimsel ve Bilişsel KontrolKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
14Genel DeğerlendirmeKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
Kaynak
Topbaş, S. (2005) Dil ve Kavram Gelişimi. Ankara:Kök Yay.
- Traxler, M. J. (2011). Introduction to psycholinguistics: Understanding language science. John Wiley & Sons. -Topbaş, S. (2005) Dil ve Kavram Gelişimi. Ankara:Kök Yay. - Harley, T. A. (2013). The psychology of language: From data to theory. Psychology Press.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
1. Dil ve konuşma terapisi alanındaki güncel temel, kuramsal ve uygulamalı bilimsel bilgiye, bilgi teknolojilerini ve kaynaklarını kullanarak ulaşmayı bilir; bu bilginin doğruluğu, güvenirliği ve geçerliğini değerlendirir
X
2
2. Eğitiminde edindiği bilgi ve becerileri bireysel ve toplumsal düzeyde iletişim, konuşma, dil, ses ve yutma sağlığına yönelik yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve bu alandaki bozuklukların önlenmesi, tanılanması ve terapisi için kanıta dayalı bir biçimde ve etkin olarak kullanır.
X
3
3. Toplumsal sorumluluk bilinci ile sağlık ekibi ve diğer meslek uzmanlarıyla disiplinlerarası işbirlikleri kurar ve ekibin güvenilir bir üyesi olur.
X
4
4. Alanında teknolojik cihaz ve araçları kullanarak kanıta dayalı veri toplar, programları planlar, uygular, gerektiğinde değiştirir, sonlandırır, raporlar, güvenli bir şekilde belgeler ve izler.
X
5
5. Mesleki alanında kazandığı bilgi, beceri ve ilgili teknolojiyi kullanarak, biyo-psiko-sosyal ve kültürel temelli bütüncül bir yaklaşımla önleme, fonksiyonel değerlendirme, ayırıcı tanılama, terapi, rehabilitasyon uygulamalarını yapar.
X
6
6. Bağımsız olarak mesleki ve akademik çalışmalarını etkin ve etik biçimde yürütür; ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve karşılaşılan ya da öngörülmeyen sorunlara çözüm üretir.
X
7
7. Kalite yönetimi ve sürekliliği, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahip olarak süreçlere uygun davranır.
X
8
8. Öz-eleştirel bir yaklaşımla kişisel ve mesleki öğrenme gereksinimlerini belirler, en az bir yabancı dil öğrenerek, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir ve öğrendiğini sergiler.
X
9
9. Birey olarak sürekli değişime açık olumlu tutumları, davranışları ve iletişimi ile topluma örnek olur; evrensel düzeyde demokrasi ve insan haklarına, toplumsal, kültürel, dilsel ve bireysel farklılıklara saygılı ve duyarlı davranır.
X
10
10. Birey olarak alanını ilgilendiren yasal mevzuata, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır; danışan haklarını gözeterek mesleğinin gerektirdiği tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirir ve mesleki haklarını korur ve savunur.
X
11
11. Dil ve konuşma terapisi alanı ile ilgili kurum içi/dışı, ulusal ve uluslararası birey ve halk sağlığı, aile danışmanlığı, toplumsal farkındalık, sağlık ve eğitim politikalarının geliştirilmesi çalışmalarında görev alır, anlaşılır ve doğru bilgi aktarır.
X
12
12. Edindiği araştırma yöntemleri, öğrenme-öğretme, ölçme ve değerlendirme ve yönetim bilgisini kullanarak projelere, araştırmalara dahil olur, bunları planlayarak uygular.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi111
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer111
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı515
Ara Sınav ve Hazırlığı11111
Genel Sınav ve Hazırlığı12222
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PSİKODİLBİLİM: DİL EDİNİMİ VE KURAMLAR-Güz Dönemi4+044
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Talat BULUT
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Talat BULUT
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı, öğrencilere psikodilbilimin araştırma alan ve teknikleri, dil edinim kavram ve süreçleri konusunda bilgi kazandırmak ve dil edinim teorileri ve yaklaşımlarını kavrayarak bunlara yönelik eleştirel düşünce geliştirmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Psikodilbilime Giriş, Psikodilbilimde Araştırma Konuları, Psikodilbilimin Kullandığı Metotlar ,Konuşma Üretimi, Levelt’in Konuşma Üretim Modeli, Slip of the Tongue ve Tip of the Tongue Olayları,Sözcük İşlemleme, Sözcüksel Anlambilim, Sözcük Erişimi, Sözcüksel Belirsizlik ,Anlama,Çocukta Dil Edinim Kuramları, Davranışçı Yaklaşım,Çocukta Dil Edinim Kuramları, Psikodilbilimsel Yaklaşım,Çocukta Dil Edinim Kuramları, Etkileşimci Yaklaşımlar,Sesbilgisel Gelişim, Sesbilgisel Gelişim Evreleri, Türkçe’de Sesbilgisi Edinimi,Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim, Ortalama Sözce Uzunluğu, Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim Evreleri,Çocukta Anlambilgisi ve Edimbilgisi Gelişimi, Kavram Edinimi ve Gelişimi, Sözcük Edinimi, Evren Bilinci Geliştirme, Çocuğa Yöneltilmiş Dil, Annece ve Çocuğun Dil Kazanımına Etkisi,Okuma Süreçleri-1, Göz Hareketleri Kontrolü, Okülomotor Süreçler, Farklı Yazı Sistemleri, Okuryazarlık Gelişimi,Okuma Süreçleri-2: Sözcük Okuma Modelleri, Disleksi,İki Dillilik, İki Dillilerde Anlama ve Üretme Süreçleri, İki Dillilerde Yönetimsel ve Bilişsel Kontrol,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Psikodilbilim ve dil edinimi çalışmalarının temel amaçlarını ve dil ve konuşma terapisi alanına katkıları ve önemini açıklar.12, 16, 9A
Psikodilbilim ve dil edinimi ile ilgili temel kavramları tanımlar;10, 12, 16, 9A
Dil edinim süreçlerini tanır.10, 12, 14, 19, 9A
Dil edinimi araştırmalarında kullanılan farklı yöntem ve yaklaşımları tanımlar.10, 14, 16, 9A
Dil edinim süreçlerini fonolojik olarak tanımlar;14, 16, 5, 9A
Dil edinim süreçlerini morfolojik ve sözdizimsel olarak tanımlar;10, 12, 16, 9A
Dil edinim kuramlarını açıklar;10, 12, 16, 19, 20, 9A
Dil işlemleme süreçlerini ve kuramlarını açıklar;10, 12, 16, 19, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 20: Tersine Beyin Fırtınası Tekniği, 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Psikodilbilime Giriş, Psikodilbilimde Araştırma Konuları, Psikodilbilimin Kullandığı Metotlar Psikodilbilim alanını internetten araştırarak psikodilbilimin araştırma konuları hakkında fikir sahibi olmak.
2Konuşma Üretimi, Levelt’in Konuşma Üretim Modeli, Slip of the Tongue ve Tip of the Tongue OlaylarıKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
3Sözcük İşlemleme, Sözcüksel Anlambilim, Sözcük Erişimi, Sözcüksel Belirsizlik Konu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
4AnlamaKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
5Çocukta Dil Edinim Kuramları, Davranışçı YaklaşımKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
6Çocukta Dil Edinim Kuramları, Psikodilbilimsel YaklaşımKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
7Çocukta Dil Edinim Kuramları, Etkileşimci YaklaşımlarKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
8Sesbilgisel Gelişim, Sesbilgisel Gelişim Evreleri, Türkçe’de Sesbilgisi EdinimiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
9Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim, Ortalama Sözce Uzunluğu, Sözdizimsel ve Biçimbilgisel Gelişim EvreleriKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
10Çocukta Anlambilgisi ve Edimbilgisi Gelişimi, Kavram Edinimi ve Gelişimi, Sözcük Edinimi, Evren Bilinci Geliştirme, Çocuğa Yöneltilmiş Dil, Annece ve Çocuğun Dil Kazanımına EtkisiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
11Okuma Süreçleri-1, Göz Hareketleri Kontrolü, Okülomotor Süreçler, Farklı Yazı Sistemleri, Okuryazarlık GelişimiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
12Okuma Süreçleri-2: Sözcük Okuma Modelleri, DisleksiKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
13İki Dillilik, İki Dillilerde Anlama ve Üretme Süreçleri, İki Dillilerde Yönetimsel ve Bilişsel KontrolKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
14Genel DeğerlendirmeKonu ile ilgili olarak sisteme yüklenen makaleyi okumak ve verilen ödevi yapmak.
Kaynak
Topbaş, S. (2005) Dil ve Kavram Gelişimi. Ankara:Kök Yay.
- Traxler, M. J. (2011). Introduction to psycholinguistics: Understanding language science. John Wiley & Sons. -Topbaş, S. (2005) Dil ve Kavram Gelişimi. Ankara:Kök Yay. - Harley, T. A. (2013). The psychology of language: From data to theory. Psychology Press.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
1. Dil ve konuşma terapisi alanındaki güncel temel, kuramsal ve uygulamalı bilimsel bilgiye, bilgi teknolojilerini ve kaynaklarını kullanarak ulaşmayı bilir; bu bilginin doğruluğu, güvenirliği ve geçerliğini değerlendirir
X
2
2. Eğitiminde edindiği bilgi ve becerileri bireysel ve toplumsal düzeyde iletişim, konuşma, dil, ses ve yutma sağlığına yönelik yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve bu alandaki bozuklukların önlenmesi, tanılanması ve terapisi için kanıta dayalı bir biçimde ve etkin olarak kullanır.
X
3
3. Toplumsal sorumluluk bilinci ile sağlık ekibi ve diğer meslek uzmanlarıyla disiplinlerarası işbirlikleri kurar ve ekibin güvenilir bir üyesi olur.
X
4
4. Alanında teknolojik cihaz ve araçları kullanarak kanıta dayalı veri toplar, programları planlar, uygular, gerektiğinde değiştirir, sonlandırır, raporlar, güvenli bir şekilde belgeler ve izler.
X
5
5. Mesleki alanında kazandığı bilgi, beceri ve ilgili teknolojiyi kullanarak, biyo-psiko-sosyal ve kültürel temelli bütüncül bir yaklaşımla önleme, fonksiyonel değerlendirme, ayırıcı tanılama, terapi, rehabilitasyon uygulamalarını yapar.
X
6
6. Bağımsız olarak mesleki ve akademik çalışmalarını etkin ve etik biçimde yürütür; ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve karşılaşılan ya da öngörülmeyen sorunlara çözüm üretir.
X
7
7. Kalite yönetimi ve sürekliliği, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahip olarak süreçlere uygun davranır.
X
8
8. Öz-eleştirel bir yaklaşımla kişisel ve mesleki öğrenme gereksinimlerini belirler, en az bir yabancı dil öğrenerek, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir ve öğrendiğini sergiler.
X
9
9. Birey olarak sürekli değişime açık olumlu tutumları, davranışları ve iletişimi ile topluma örnek olur; evrensel düzeyde demokrasi ve insan haklarına, toplumsal, kültürel, dilsel ve bireysel farklılıklara saygılı ve duyarlı davranır.
X
10
10. Birey olarak alanını ilgilendiren yasal mevzuata, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır; danışan haklarını gözeterek mesleğinin gerektirdiği tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirir ve mesleki haklarını korur ve savunur.
X
11
11. Dil ve konuşma terapisi alanı ile ilgili kurum içi/dışı, ulusal ve uluslararası birey ve halk sağlığı, aile danışmanlığı, toplumsal farkındalık, sağlık ve eğitim politikalarının geliştirilmesi çalışmalarında görev alır, anlaşılır ve doğru bilgi aktarır.
X
12
12. Edindiği araştırma yöntemleri, öğrenme-öğretme, ölçme ve değerlendirme ve yönetim bilgisini kullanarak projelere, araştırmalara dahil olur, bunları planlayarak uygular.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:59Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 16:00