Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GENEL İKTİSAT | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Rana ATABAY KUŞÇU |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İktisadın temel kavramlarını, arzı, talebi, tüketici davranışlarını, firma teorisini ve piyasaları açıklamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Ekonomiye Giriş,Temel Kavramlar,Arz ve talep,Piyasa Dengesi,Esneklik,Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi,Üretim Süreci,Kısa Dönem Maliyetler,Uzun Dönem Maliyetler,Faktör Piyasaları,Tam Rekabet Piyasası,Monopol Piyasası,Oligopol ve Monopolcü Rekabet,Konu Tekrarı; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. İktisadın temel kavramlarını açıklayabilecektir. | 1, 12, 2 | A |
1.1 Temel kavramları tanımlar. | 1, 12, 2 | A |
1.2 Bu kavramları gerçek hayatla ilişkilendirir. | 1, 12, 2 | A |
2. Ekonomide fiyat ve miktar oluşumunu açıklayabilecektir. | 1, 12, 15, 2 | A, C |
2.1 Fiyat ve miktarı etkileyen faktörleri çözümler. | 1, 12, 15, 2 | A, C |
2.2 Arz ve talep ile ilgili esneklik türlerini hesaplar. | 1, 12, 15, 2 | A, C |
3. Tüketici davranışlarını çözümleyebilecektir. | 1, 12, 2 | A |
3.1 Fayda kavramını çözümler. | 1, 12, 2 | A |
3.2 Bütçe kısıtlarının etkisini çözümler. | 1, 12, 2 | A |
4. Firma davranışlarını çözümleyebilecektir. | 1, 12, 2 | A |
4.1 Üretim teknolojilerini çözümler. | 1, 12, 2 | A |
4.2 Farklı maliyet türlerini çözümler. | 1, 12, 2, 3 | A |
4.3 Kâr kavramını çözümler. | 1, 12, 2, 3 | A |
5. Piyasaları değerlendirebilecektir. | 1, 12, 2, 3 | A, C |
5.1 Piyasa türlerini tanımlar. | 1, 12, 2 | A, C |
5.2 Piyasa fiyatlarının oluşumunu analiz eder. | 1, 12, 2, 3 | A, C |
5.3 Piyasaları karşılaştırır | 1, 12, 2, 3 | A, C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Anlatım, 12: Örnek Olay, 15: Problem Çözme, 2: Soru - Cevap, 3: Tartışma |
Ölçme Yöntemleri: | A: Yazılı sınav, C: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Ekonomiye Giriş | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Temel Kavramlar | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılma |
3 | Arz ve talep | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Piyasa Dengesi | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Esneklik | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Üretim Süreci | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Kısa Dönem Maliyetler | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Uzun Dönem Maliyetler | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Faktör Piyasaları | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Tam Rekabet Piyasası | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Monopol Piyasası | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Oligopol ve Monopolcü Rekabet | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Konu Tekrarı | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Basım Yayın. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | ||||||
0 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | ||||||
0 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
0 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
0 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | ||||||
0 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | ||||||
0 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | ||||||
0 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | ||||||
0 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
0 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |