Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN TEKNOLOJİSİ2+022
Ders Programı Çarşamba 09:00-09:45 Çarşamba 10:00-10:45
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı besinlerle ilgili düzenlemeler ve uygulamaları dikkate alarak üretim proseslerini kalite, güvenlik ve pazarlama açısından yeterli bilgiyi sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesi,Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileri,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Tahıl teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Meyve sebze işleme teknolojisi,Besinlerin tuz ve baharat ile saklanması,Besinlerin radyasyon ile işlenmesi,Besinleri dondurarak saklama,Fermentasyon ve besinler,Gıda pazarlama,Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakış; konularını içermektedir.
Dersin İçeriğiÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Teknolojik işlemlerin besinler üzerine olan etkisini değerlendirebilmesi1, 12, 14, 2, 3, 8A, C
2. Besinleri işleme yöntemlerini örneklendirebilmesi1, 12, 14, 2, 3, 8A, C
3. Besinleri saklama yöntemlerini açıklayabilmesi1, 12, 14, 2, 3, 8A, C
4. İşlenmiş besinlerin sağlığa etkilerini tatışabilmesi1, 12, 14, 2, 3, 8A, C
Öğretim Yöntemleri:1: Anlatım, 12: Örnek Olay, 14: Bireysel Çalışma, 2: Soru - Cevap, 3: Tartışma, 8: Grup Çalışması
Ölçme Yöntemleri:A: Yazılı sınav, C: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Süt ve süt ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Süt ve süt ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Tahıl teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Et ve et ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Et ve et ürünleri teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Meyve sebze işleme teknolojisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Besinlerin tuz ve baharat ile saklanmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Besinlerin radyasyon ile işlenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Besinleri dondurarak saklamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Fermentasyon ve besinlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Gıda pazarlamaÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakışÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Bulduk S. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 2007. 2. Bilişli A. Gıda Teknolojisi. SİDAS, 2012. 3. Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana. 4. Prof. Dr. Necati Akbulut ve Doç. Dr Cem Karagözlü. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, İzmir, 2011. 5. Konu ile ilgili bilimsel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
0
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
0
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
0
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
0
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
0
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
0
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
0
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
0
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
0
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
0
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
0
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Ders

-

Dersin Detaylı Bilgileri

-

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu