Bu ders kapsamında çeşitli hastalıkların standart diyet tedavisinin haricinde alternatif diyet yaklaşımlarının incelenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler , Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler ,Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri ,Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri,Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri,Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri ,Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri ,Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri,Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri ,Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri ,Kanserde alternatif diyetler , Kanserde alternatif diyetler ,Teröpatik açlık diyetleri ,Teröpatik açlık diyetleri
; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Çeşitli hastalıkların beslenme tedavisinde alternatif beslenme yaklaşımlarına yönelik bilgi edinir.
14, 18, 9
A, E
Alternatif diyet yaklaşımlarının hastalıklarla ilişkisini ve içeriğini öğrenir.
14, 18, 9
A, E
Alternatif diyetlerin yaş gruplarına ve özel durumlara göre uygulanmasını, izlenmesini ve değerlendirmesini yorumlar.
14, 18, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler
2
Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler
3
Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri
4
Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri
5
Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri
6
Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri
7
Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri
8
Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri
9
Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri
10
Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri
11
Kanserde alternatif diyetler
12
Kanserde alternatif diyetler
13
Teröpatik açlık diyetleri
14
Teröpatik açlık diyetleri
Kaynak
Ders notları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
0
0
0
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Genel Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)
0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
ALTERNATİF DİYETLER
-
Bahar Dönemi
2+0
2
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu ders kapsamında çeşitli hastalıkların standart diyet tedavisinin haricinde alternatif diyet yaklaşımlarının incelenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler , Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler ,Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri ,Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri,Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri,Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri ,Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri ,Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri,Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri ,Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri ,Kanserde alternatif diyetler , Kanserde alternatif diyetler ,Teröpatik açlık diyetleri ,Teröpatik açlık diyetleri
; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Çeşitli hastalıkların beslenme tedavisinde alternatif beslenme yaklaşımlarına yönelik bilgi edinir.
14, 18, 9
A, E
Alternatif diyet yaklaşımlarının hastalıklarla ilişkisini ve içeriğini öğrenir.
14, 18, 9
A, E
Alternatif diyetlerin yaş gruplarına ve özel durumlara göre uygulanmasını, izlenmesini ve değerlendirmesini yorumlar.
14, 18, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler
2
Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif diyetler
3
Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri
4
Otoimmün hastalıkların alternatif diyetleri
5
Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri
6
Nörolojik hastalıkların alternatif diyetleri
7
Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri
8
Kardiyovasküler hastalıkların alternatif diyetleri
9
Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri
10
Obezite ve ağırlık yönteminin alternatif diyetleri
11
Kanserde alternatif diyetler
12
Kanserde alternatif diyetler
13
Teröpatik açlık diyetleri
14
Teröpatik açlık diyetleri
Kaynak
Ders notları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.