Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATI-Güz Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesinleri mevcut kontrol yöntemleri, mevzuat ve yasal düzenlemeler yönüyle değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına Giriş,Günümüzde Besin Kontrolünün Önemi,Hukuki Olarak Besin Kontrolü ve Mevzuat,Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmelikler,Yönetmeliklerin İncelenmesi,Türk Gıda Kodeksi,Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi I,Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi II,Mevzuatta Besin Üretim ve Satış yerleri,Besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemeler,Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan Maddeler,Gıda Ambalajlama ve Etiketleme İlkeleri,Gıda Katkı Maddeleri,Gıda Katkı Maddeleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini değerlendirir.10, 16, 9A, E
2. Mevzuatta yer alan yasal düzenlemeleri açıklar.10, 16, 9A, E
3. Besinlerin üretimi ve tüketimiyle ilgili düzenlemeleri açıklar.10, 16, 9A, E
4. Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları değerlendirir.10, 16, 9A, E
5. Besin güvenliği yönünden mevzuatı değerlendirir.10, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına GirişÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Günümüzde Besin Kontrolünün ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Hukuki Olarak Besin Kontrolü ve MevzuatÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmeliklerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Yönetmeliklerin İncelenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Türk Gıda KodeksiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Mevzuatta Besin Üretim ve Satış yerleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemelerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan MaddelerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Gıda Ambalajlama ve Etiketleme İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Gıda Katkı MaddeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Gıda Katkı MaddeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Altuğ Onoğur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K. Gıda Kalite Sağlama. Sidas yayıncılık, İzmir, 2011. 2. Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) 3. Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. 4. E.Kirchsteiger, T.Baumgartner. Global Food Legislation: An Overview. July 2014. ISBN: 978-3-527-33555-8.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14114
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi111
Okul Dışı Diğer Faaliyetler111
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı100
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı11111
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)62
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(62/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATI-Güz Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesinleri mevcut kontrol yöntemleri, mevzuat ve yasal düzenlemeler yönüyle değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına Giriş,Günümüzde Besin Kontrolünün Önemi,Hukuki Olarak Besin Kontrolü ve Mevzuat,Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmelikler,Yönetmeliklerin İncelenmesi,Türk Gıda Kodeksi,Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi I,Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi II,Mevzuatta Besin Üretim ve Satış yerleri,Besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemeler,Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan Maddeler,Gıda Ambalajlama ve Etiketleme İlkeleri,Gıda Katkı Maddeleri,Gıda Katkı Maddeleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini değerlendirir.10, 16, 9A, E
2. Mevzuatta yer alan yasal düzenlemeleri açıklar.10, 16, 9A, E
3. Besinlerin üretimi ve tüketimiyle ilgili düzenlemeleri açıklar.10, 16, 9A, E
4. Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları değerlendirir.10, 16, 9A, E
5. Besin güvenliği yönünden mevzuatı değerlendirir.10, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına GirişÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Günümüzde Besin Kontrolünün ÖnemiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Hukuki Olarak Besin Kontrolü ve MevzuatÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmeliklerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Yönetmeliklerin İncelenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Türk Gıda KodeksiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Mevzuatta Besin Üretim ve Satış yerleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemelerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan MaddelerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Gıda Ambalajlama ve Etiketleme İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Gıda Katkı MaddeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Gıda Katkı MaddeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Altuğ Onoğur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K. Gıda Kalite Sağlama. Sidas yayıncılık, İzmir, 2011. 2. Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) 3. Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. 4. E.Kirchsteiger, T.Baumgartner. Global Food Legislation: An Overview. July 2014. ISBN: 978-3-527-33555-8.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57