Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN KİMYASI VE BESİN ANALİZLERİ I2+33,55
Ders Programı Pazartesi 13:30-14:15 Pazartesi 14:30-15:15 Pazartesi 15:30-16:15 Çarşamba 09:00-09:45 Çarşamba 10:00-10:45
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDoç.Dr. Nihal BÜYÜKUSLU
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin kimyasına giriş,Suyun besinlerdeki önemi,Besinlerde karbohidratlar,Besinlerde lipidler,Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler,Besinlerde enzimler,Besinlerde mineraller,Besinlerde vitaminler,Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri,Alkoller ve fermentasyon,Alkaloidler,Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri,Endüstriyel besin analiz yöntemleri,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin İçeriğiÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkilendirebilmesi1, 13, 3A, C
2.Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini yorumlayabilmesi1, 13A, C
3.Besin kimyası dersinde edindiği bilgiler ile besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi yorumlayabilmesi1, 13A, C
Öğretim Yöntemleri:1: Anlatım, 13: Deney / Laboratuvar, 3: Tartışma
Ölçme Yöntemleri:A: Yazılı sınav, C: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin kimyasına girişÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Suyun besinlerdeki önemiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Besinlerde karbohidratlarÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Besinlerde lipidlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Besinlerde enzimlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Besinlerde minerallerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Besinlerde vitaminlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Oksidasyon ve besinlerdeki etkileriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Alkoller ve fermentasyonÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11AlkaloidlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Endüstriyel besin analiz yöntemleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
-Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 0310181996. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Şubat 2012 6. Baskı ISBN: 975-97146-2-0. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Ankara 2004 ISBN: ISBN 9789756331163. -Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
0
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
0
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
0
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
0
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
0
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
0
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
0
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
0
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
0
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
0
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
0
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Ders

-

Dersin Detaylı Bilgileri

-

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu