Bu dersin amacı Türk mutfağının tarihsel gelişimi ve Türk mutfağına ait yemeklerin hazırlama, pişirme ve servis yöntemlerinin öğretilmesidir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Mutfak Kültürü,Mutfak Tarihi,Mutfak Mimarisi,Mutfak Araçları,Pişirme Teknikleri,Sofra Düzenleri Ve Servisi,Yemek Öğünleri,Yemek Yeme Adabı,Geçiş Dönemleri,Davet Yemekleri Ve ikramları,Kutsal Günler,Neşeli Günler, Yemekler ve Uygulamaları,Gezi: Topkapı Müzesi Mutfak Bölümü; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Türk mutfağının tarihini, kültürünü ve yemeklerini açıklar.
14, 16, 6, 9
E
2. Türk mutfağına özgü hazırlama, pişirme, sofra düzeni ve servisi tanımlar.
14, 16, 6, 9
E
3. Özel günlerdeki Türk mutfağına özgü uygulamaları örneklendirir.
14, 16, 6, 9
E
Öğretim Yöntemleri:
14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Mutfak Kültürü
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
2
Mutfak Tarihi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
3
Mutfak Mimarisi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
4
Mutfak Araçları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
5
Pişirme Teknikleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
6
Sofra Düzenleri Ve Servisi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
7
Yemek Öğünleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
8
Yemek Yeme Adabı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
9
Geçiş Dönemleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
10
Davet Yemekleri Ve ikramları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
11
Kutsal Günler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
12
Neşeli Günler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
13
Yemekler ve Uygulamaları
Uygulaması yapılacak tarifin önerilen kaynaklardan araştırılması.
14
Gezi: Topkapı Müzesi Mutfak Bölümü
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
- Halıcı N. Mevlevi Mutfağı. Metro Kültür Yayınları, İstanbul, 2007.
- Halıcı N. Türk Mutfağı. Oğlak Yayınları, İstanbul, 2009.
- Halıcı N. Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü. Oğlak Yayıncılık, İstanbul, 2013.
- Halıcı N. Selçuklu Dönemi Mutfağı. Selçuklu Belediyesi Kültür Yayınları, Konya, 2015.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
0
0
Proje Sunumu / Seminer
1
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
17
17
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
27
27
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
72
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(72/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
TÜRK MUTFAĞI
-
Güz Dönemi
2+0
2
2
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı Türk mutfağının tarihsel gelişimi ve Türk mutfağına ait yemeklerin hazırlama, pişirme ve servis yöntemlerinin öğretilmesidir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Mutfak Kültürü,Mutfak Tarihi,Mutfak Mimarisi,Mutfak Araçları,Pişirme Teknikleri,Sofra Düzenleri Ve Servisi,Yemek Öğünleri,Yemek Yeme Adabı,Geçiş Dönemleri,Davet Yemekleri Ve ikramları,Kutsal Günler,Neşeli Günler, Yemekler ve Uygulamaları,Gezi: Topkapı Müzesi Mutfak Bölümü; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Türk mutfağının tarihini, kültürünü ve yemeklerini açıklar.
14, 16, 6, 9
E
2. Türk mutfağına özgü hazırlama, pişirme, sofra düzeni ve servisi tanımlar.
14, 16, 6, 9
E
3. Özel günlerdeki Türk mutfağına özgü uygulamaları örneklendirir.
14, 16, 6, 9
E
Öğretim Yöntemleri:
14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Mutfak Kültürü
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
2
Mutfak Tarihi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
3
Mutfak Mimarisi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
4
Mutfak Araçları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
5
Pişirme Teknikleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
6
Sofra Düzenleri Ve Servisi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
7
Yemek Öğünleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
8
Yemek Yeme Adabı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
9
Geçiş Dönemleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
10
Davet Yemekleri Ve ikramları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
11
Kutsal Günler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
12
Neşeli Günler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
13
Yemekler ve Uygulamaları
Uygulaması yapılacak tarifin önerilen kaynaklardan araştırılması.
14
Gezi: Topkapı Müzesi Mutfak Bölümü
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması.
Kaynak
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları.
- Halıcı N. Mevlevi Mutfağı. Metro Kültür Yayınları, İstanbul, 2007.
- Halıcı N. Türk Mutfağı. Oğlak Yayınları, İstanbul, 2009.
- Halıcı N. Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü. Oğlak Yayıncılık, İstanbul, 2013.
- Halıcı N. Selçuklu Dönemi Mutfağı. Selçuklu Belediyesi Kültür Yayınları, Konya, 2015.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.