Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II3+036
Ders Programı Çarşamba 10:00-10:45 Çarşamba 11:00-11:45 Çarşamba 12:00-12:45
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıToplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlayacak eğitim verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeler, özellikleri,Ticari İşletmelerde Organizasyon ve Mutfak Personeli,TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri I,TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri I,Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II,TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler,TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220,Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü,Projelerin Teslimi/Sunumu,Projelerin Teslimi/Sunumu; konularını içermektedir.
Dersin İçeriğiÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Ticari işletmelerde toplu beslenme hizmetleri organize edebilmesi1, 2A
2. Yönetici diyetisyen olarak Hijyen/HACCP yönetim ve denetimi yapabilmesi1, 2A
3. Denetim için check-list’ler geliştirebilmesi1, 2A
4. Farklı kalite yönetim sistemlerini birbiriyle karşılaştırabilmesi1, 2A
5. Maliyet kontrolü yapabilmesi1, 2A
Öğretim Yöntemleri:1: Anlatım, 2: Soru - Cevap
Ölçme Yöntemleri:A: Yazılı sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeler, özellikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Ticari İşletmelerde Organizasyon ve Mutfak PersoneliÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Ticari İşletmelerde Çorbalar ve SoslarÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10TBS’de HACCP Yaklaşımı –ChecklistlerÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet KontrolüÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Projelerin Teslimi/SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Projelerin Teslimi/SunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009. 2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008. 3. Dağ A. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü. Mart 2006. 4. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016. 5. Kutluay Merdol T, Baysal A. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri, Hatipoğlu Yayıncılık. 6. Tayar M. Hijyen El Kitabı, 2014. 7. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi (TBS) Sağlıklı Yönetim Rehberi, Hatipoğlu Yayınları. 8. Toplu Beslenme Sistemleri I ve II derslerinin güncel ders notları.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
0
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
0
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
0
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
0
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
0
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
0
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
0
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
0
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
0
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
0
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
0
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Ders

-

Dersin Detaylı Bilgileri

-

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu