Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Programı | Çarşamba 10:00-10:45 Çarşamba 11:00-11:45 Çarşamba 12:00-12:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlayacak eğitim verilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeler, özellikleri,Ticari İşletmelerde Organizasyon ve Mutfak Personeli,TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri I,TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri I,Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II,TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler,TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220,Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü,Projelerin Teslimi/Sunumu,Projelerin Teslimi/Sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ticari işletmelerde toplu beslenme hizmetleri organize edebilmesi | 1, 2 | A |
2. Yönetici diyetisyen olarak Hijyen/HACCP yönetim ve denetimi yapabilmesi | 1, 2 | A |
3. Denetim için check-list’ler geliştirebilmesi | 1, 2 | A |
4. Farklı kalite yönetim sistemlerini birbiriyle karşılaştırabilmesi | 1, 2 | A |
5. Maliyet kontrolü yapabilmesi | 1, 2 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Anlatım, 2: Soru - Cevap |
Ölçme Yöntemleri: | A: Yazılı sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeler, özellikleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Ticari İşletmelerde Organizasyon ve Mutfak Personeli | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO 22000 / PAS 220 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Projelerin Teslimi/Sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Projelerin Teslimi/Sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009. 2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008. 3. Dağ A. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü. Mart 2006. 4. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016. 5. Kutluay Merdol T, Baysal A. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri, Hatipoğlu Yayıncılık. 6. Tayar M. Hijyen El Kitabı, 2014. 7. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi (TBS) Sağlıklı Yönetim Rehberi, Hatipoğlu Yayınları. 8. Toplu Beslenme Sistemleri I ve II derslerinin güncel ders notları. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
0 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
0 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
0 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
0 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
0 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
0 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
0 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
0 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
0 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |