Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı | Perşembe 13:30-14:15 Perşembe 14:30-15:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. Nihal BÜYÜKUSLU |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda TANER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İlacın tanımı, formları, farmakokinetik, farmakodinamik, ilaçların besinlerle etkileşim mekanizmaları, besinlerin içerisinde bulunan biyoaktif bileşenler, ilacın aktivitesini hızlandıran ya da yavaşlatan besinler ve ters etkileri konularında bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme açısından ilaç metabolizması,İlaçların makro ve mikro besinlere genel etkisi ,İlaç alımı ile karbonhidrat, protein ve lipit metabolizmasına etkisi,İçecekler, alkol ve kafein alımı-ilaç etkileşimi,Vitaminlerin ilaçlarla etkileşimleri,Minerallerin ilaçlarla etkileşimleri,Kardiyovasküler hastalıklarda kullanılan ilaçlarla etkileşimleri ,Gastrointestinal sistem hastalıklarında kullanılan ilaçlarla etkileşimler,Enteral ve parenteral beslenmede ilaç etkileşimleri ,Özel durumlarda ilaç etkileşmeleri ,Önemli ilaç grupları ile besin etkileşimleri,Bitki/Bitkisel Ürün-İlaç Etkileşimleri,Takviye edici besin destekleri ve İlaç Etkileşimler,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. İlaçların beslenme ile ilişkili yan etkileri hakkında bilgiler edinir ve bunu diyet uygulamalarında kullanır. | 1, 10, 2 | A, B, C |
2. İlaçların makro ve mikro besinlerle etkileşimi hakkında edinilen bilgi ve beceriden diyet hazırlamada yararlanır. | 1, 10, 2 | A, B, C |
3. Hangi besin veya besin öğelerinin hangi ilaçların etkinliğini değiştirebileceğini öğrenir. | 1, 10, 2 | A, B, C |
4. Vitamin, mineral ve ilaç etkileşimleri hakkında bilgi sahibi olur. | 1, 10, 2 | A, B, C |
5. Bitkisel ürünler ve ilaç etkileşimini kavrar. | 1, 10, 2 | A, B, C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Anlatım, 10: Beyin Fırtınası, 2: Soru - Cevap |
Ölçme Yöntemleri: | A: Yazılı sınav, B: Sözlü Sınav, C: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Beslenme açısından ilaç metabolizması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | İlaçların makro ve mikro besinlere genel etkisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | İlaç alımı ile karbonhidrat, protein ve lipit metabolizmasına etkisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | İçecekler, alkol ve kafein alımı-ilaç etkileşimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Vitaminlerin ilaçlarla etkileşimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Minerallerin ilaçlarla etkileşimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Kardiyovasküler hastalıklarda kullanılan ilaçlarla etkileşimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Gastrointestinal sistem hastalıklarında kullanılan ilaçlarla etkileşimler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Enteral ve parenteral beslenmede ilaç etkileşimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Özel durumlarda ilaç etkileşmeleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Önemli ilaç grupları ile besin etkileşimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Bitki/Bitkisel Ürün-İlaç Etkileşimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Takviye edici besin destekleri ve İlaç Etkileşimler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
1. Beslenme ve İlaç Etkileşimi, Ed. Meral Aksoy, İstanbul Tıp Kitabevi, 2016 2. Besin-İlaç Etkileşimleri, Eds. Karabudak F., Türker P., TDD Yayını, 2017. 3. Nutrient Drug Interactions, Ed.Meckling K.A., Taylor&Francis, 2006. 4. Handbook of Drug-Nutrient Interactions, Eds. Boullata J.I., Armenti V.T. Humana Press, 2010. 5. Konu ile ilgili makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
0 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
0 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
0 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
0 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
0 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
0 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | ||||||
0 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
0 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
0 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |