Öğrencileri organik bileşiklerin sınıflandırılması, isimlendirmesi, reaksiyon tipleri, alkanlar, alkenler, alkinler, benzen ve türevleri, sterokimya ve optikçe aktiflik, alkoller, eterler ve tiyoller, aminler, aldehidler, ketonlar, karboksilik asitler, anhidridler, esterler ve amidler, polimerlerin yapı, özellik ve reaksiyonları konularında bilgilendirmektir
Dersin İçeriği
Bu ders; Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılması,Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlar,Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapıları,Organik kimyada reaksiyon tipleri,Alkenler ve alkinler,Benzen ve türevleri,Asitlik bazlık,Organik bileşiklerin analiz yöntemleri,Alkoller, eterler ve tiyoller,Aminler, amidler,Aldehidler ve ketonlar,Karboksilik asitler,Karboksilik anhidridler, esterler,Polimerler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Organik bileşikleri tanımlar.
9
A
2. Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar.
16
A
3. Fonksiyonel grupları analiz eder.
12
G
4. Organik bileşiklerin reaksiyonlarını belirler.
6
A
Öğretim Yöntemleri:
12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, G: Kısa Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılması
İlgili ders sunumunun okunması
2
Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlar
İlgili ders sunumunun okunması
3
Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapıları
İlgili ders sunumunun okunması
4
Organik kimyada reaksiyon tipleri
İlgili ders sunumunun okunması
5
Alkenler ve alkinler
İlgili ders sunumunun okunması
6
Benzen ve türevleri
İlgili ders sunumunun okunması
7
Asitlik bazlık
İlgili ders sunumunun okunması
8
Organik bileşiklerin analiz yöntemleri
İlgili ders sunumunun okunması
9
Alkoller, eterler ve tiyoller
İlgili ders sunumunun okunması
10
Aminler, amidler
İlgili ders sunumunun okunması
11
Aldehidler ve ketonlar
İlgili ders sunumunun okunması
12
Karboksilik asitler
İlgili ders sunumunun okunması
13
Karboksilik anhidridler, esterler
İlgili ders sunumunun okunması
14
Polimerler
İlgili ders sunumunun okunması
Kaynak
Ders Notları
•Solomons Organic Chemistry
•Organik Kimya, Tahsin Uyar
•Organik Kimya Problemleri ve Çözümleri, G.Okay, Y. Yıldırır
•Organic Chemistry, Graham Solomons
•Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler
•http://www.organicworldwide.net/
•http://www.organic-chemistry.org/
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
2
9
18
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
2
6
12
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
15
15
Proje Sunumu / Seminer
1
3
3
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
22
22
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
22
22
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
120
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(120/30)
4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
ORGANİK KİMYA
-
Bahar Dönemi
2+0
2
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Doç.Dr. Ozan Emre EYUPOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencileri organik bileşiklerin sınıflandırılması, isimlendirmesi, reaksiyon tipleri, alkanlar, alkenler, alkinler, benzen ve türevleri, sterokimya ve optikçe aktiflik, alkoller, eterler ve tiyoller, aminler, aldehidler, ketonlar, karboksilik asitler, anhidridler, esterler ve amidler, polimerlerin yapı, özellik ve reaksiyonları konularında bilgilendirmektir
Dersin İçeriği
Bu ders; Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılması,Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlar,Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapıları,Organik kimyada reaksiyon tipleri,Alkenler ve alkinler,Benzen ve türevleri,Asitlik bazlık,Organik bileşiklerin analiz yöntemleri,Alkoller, eterler ve tiyoller,Aminler, amidler,Aldehidler ve ketonlar,Karboksilik asitler,Karboksilik anhidridler, esterler,Polimerler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Organik bileşikleri tanımlar.
9
A
2. Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar.
16
A
3. Fonksiyonel grupları analiz eder.
12
G
4. Organik bileşiklerin reaksiyonlarını belirler.
6
A
Öğretim Yöntemleri:
12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, G: Kısa Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Organik kimyaya giriş, organik bileşiklerin sınıflandırılması
İlgili ders sunumunun okunması
2
Organik kimyada kimyasal bağlar, karbonun yapısı, alkanlar
İlgili ders sunumunun okunması
3
Sterokimya, organik moleküllerin üç boyutlu yapıları
İlgili ders sunumunun okunması
4
Organik kimyada reaksiyon tipleri
İlgili ders sunumunun okunması
5
Alkenler ve alkinler
İlgili ders sunumunun okunması
6
Benzen ve türevleri
İlgili ders sunumunun okunması
7
Asitlik bazlık
İlgili ders sunumunun okunması
8
Organik bileşiklerin analiz yöntemleri
İlgili ders sunumunun okunması
9
Alkoller, eterler ve tiyoller
İlgili ders sunumunun okunması
10
Aminler, amidler
İlgili ders sunumunun okunması
11
Aldehidler ve ketonlar
İlgili ders sunumunun okunması
12
Karboksilik asitler
İlgili ders sunumunun okunması
13
Karboksilik anhidridler, esterler
İlgili ders sunumunun okunması
14
Polimerler
İlgili ders sunumunun okunması
Kaynak
Ders Notları
•Solomons Organic Chemistry
•Organik Kimya, Tahsin Uyar
•Organik Kimya Problemleri ve Çözümleri, G.Okay, Y. Yıldırır
•Organic Chemistry, Graham Solomons
•Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler
•http://www.organicworldwide.net/
•http://www.organic-chemistry.org/
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.