Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN KİMYASI VE BESİN ANALİZLERİ I-Güz Dönemi2+33,55
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin kimyasına giriş,Suyun besinlerdeki önemi,Besinlerde karbohidratlar,Karbonhidratların tepkimeleri,Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler,Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleri,Besinlerde lipidler,Lipitlerin tepkimeleri,Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri,Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleri,Alkaloidler,Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri,Endüstriyel besin analiz yöntemleri,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkisini tanımlar.10, 17, 9A, E
2.Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini tartışır.17, 9A, E
3.Besin kimyası dersinde edindiği bilgiler ile besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar.18, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 17: Deney yapma Tekniği, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin kimyasına girişMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
2Suyun besinlerdeki önemiMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
3Besinlerde karbohidratlarMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
4Karbonhidratların tepkimeleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
5Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinlerMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
6Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
7Besinlerde lipidlerMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
8Lipitlerin tepkimeleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
9Oksidasyon ve besinlerdeki etkileriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
10Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
11AlkaloidlerMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
12Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
13Endüstriyel besin analiz yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
14Proje sunumuMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
Kaynak
Ders notları
-Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 0310181996. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Şubat 2012 6. Baskı ISBN: 975-97146-2-0. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Ankara 2004 ISBN: ISBN 9789756331163. -Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14228
Okul Dışı Diğer Faaliyetler11010
Proje Sunumu / Seminer155
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı122
Ara Sınav ve Hazırlığı11717
Genel Sınav ve Hazırlığı12828
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)160
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(160/30)5
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN KİMYASI VE BESİN ANALİZLERİ I-Güz Dönemi2+33,55
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin kimyasına giriş,Suyun besinlerdeki önemi,Besinlerde karbohidratlar,Karbonhidratların tepkimeleri,Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler,Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleri,Besinlerde lipidler,Lipitlerin tepkimeleri,Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri,Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleri,Alkaloidler,Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri,Endüstriyel besin analiz yöntemleri,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkisini tanımlar.10, 17, 9A, E
2.Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini tartışır.17, 9A, E
3.Besin kimyası dersinde edindiği bilgiler ile besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar.18, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 17: Deney yapma Tekniği, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin kimyasına girişMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
2Suyun besinlerdeki önemiMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
3Besinlerde karbohidratlarMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
4Karbonhidratların tepkimeleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
5Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinlerMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
6Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
7Besinlerde lipidlerMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
8Lipitlerin tepkimeleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
9Oksidasyon ve besinlerdeki etkileriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
10Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
11AlkaloidlerMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
12Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
13Endüstriyel besin analiz yöntemleriMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
14Proje sunumuMebise yüklenen ilgili ders notunun okunması
Kaynak
Ders notları
-Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 0310181996. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Şubat 2012 6. Baskı ISBN: 975-97146-2-0. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Ankara 2004 ISBN: ISBN 9789756331163. -Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57