Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
DEMOGRAFİK YAPI VE SAĞLIK-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Volkan ÖZKAYA, Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGenel demografik kavramları ve nüfustaki değişimleri incelemek, nüfusun sosyal ve ekonomik etkilerini tartışmak, nüfus ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Demografiye giriş, kavramlar ve yöntemler,Nüfus büyüklüğü, yoğunluğu ve dağılımı,Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısı,Nüfusun medeni durum ve özürlülük yapısı,Nüfusun öğrenim durumu,Nüfusun ekonomik faaliyet bakımından durumu,Nüfus artışı ve nüfus politikaları,Doğurganlık ve doğurganlığı etkileyen faktörler,Ölümlülük ve ölümleri etkileyen faktörler,Evlenmeler ve boşanmalar,Anne ve Çocuk sağlığı,Göç ve Kentleşme,Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Türkiye’nin demografik dönüşümü; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Nüfus yapısının özelliklerini tanımlar.13, 16, 9A
2. Nüfus yapısındaki değişimleri ve bunun sosyal ve ekonomik etkilerini tanımlar.13, 9A
3. Nüfus ve sağlık arasındaki ilişkiyi tanımlar.13, 9A
Öğretim Yöntemleri:13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Demografiye giriş, kavramlar ve yöntemlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Nüfus büyüklüğü, yoğunluğu ve dağılımıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Nüfusun medeni durum ve özürlülük yapısıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Nüfusun öğrenim durumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Nüfusun ekonomik faaliyet bakımından durumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Nüfus artışı ve nüfus politikalarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Doğurganlık ve doğurganlığı etkileyen faktörlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Ölümlülük ve ölümleri etkileyen faktörlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Evlenmeler ve boşanmalarÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Anne ve Çocuk sağlığıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Göç ve KentleşmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Türkiye’nin demografik dönüşümüÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders Notları, Powerpoint Sunular, Konu ile ilgili web sayfaları
-Türkiye’nin Demografik Dönüşümü: 1968‐2008; Prof. Dr. İsmet Koç ve ark. -Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2008 -Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2003 -Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 1998

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme1400
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14228
Okul Dışı Diğer Faaliyetler100
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı100
Ara Sınav ve Hazırlığı11717
Genel Sınav ve Hazırlığı12727
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)100
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(100/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
DEMOGRAFİK YAPI VE SAĞLIK-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Volkan ÖZKAYA, Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGenel demografik kavramları ve nüfustaki değişimleri incelemek, nüfusun sosyal ve ekonomik etkilerini tartışmak, nüfus ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Demografiye giriş, kavramlar ve yöntemler,Nüfus büyüklüğü, yoğunluğu ve dağılımı,Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısı,Nüfusun medeni durum ve özürlülük yapısı,Nüfusun öğrenim durumu,Nüfusun ekonomik faaliyet bakımından durumu,Nüfus artışı ve nüfus politikaları,Doğurganlık ve doğurganlığı etkileyen faktörler,Ölümlülük ve ölümleri etkileyen faktörler,Evlenmeler ve boşanmalar,Anne ve Çocuk sağlığı,Göç ve Kentleşme,Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Türkiye’nin demografik dönüşümü; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Nüfus yapısının özelliklerini tanımlar.13, 16, 9A
2. Nüfus yapısındaki değişimleri ve bunun sosyal ve ekonomik etkilerini tanımlar.13, 9A
3. Nüfus ve sağlık arasındaki ilişkiyi tanımlar.13, 9A
Öğretim Yöntemleri:13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Demografiye giriş, kavramlar ve yöntemlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Nüfus büyüklüğü, yoğunluğu ve dağılımıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Nüfusun medeni durum ve özürlülük yapısıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Nüfusun öğrenim durumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Nüfusun ekonomik faaliyet bakımından durumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Nüfus artışı ve nüfus politikalarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Doğurganlık ve doğurganlığı etkileyen faktörlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Ölümlülük ve ölümleri etkileyen faktörlerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Evlenmeler ve boşanmalarÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Anne ve Çocuk sağlığıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Göç ve KentleşmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Türkiye’nin demografik dönüşümüÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders Notları, Powerpoint Sunular, Konu ile ilgili web sayfaları
-Türkiye’nin Demografik Dönüşümü: 1968‐2008; Prof. Dr. İsmet Koç ve ark. -Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2008 -Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 2003 -Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma Raporu, 1998

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57