Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SPORCU BESLENMESİ-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıSporcuların antrenman veya müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında temel beslenme ilkelerini çözümlemek, performansı artırmaya yönelik beslenme uygulamalarını, beden algısı ve yeme bozukluklarını değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Spor ve Egzersizde Beslenmenin Tanımı, Spor Diyetisyeni Kimdir?,Egzersiz ve sporda enerji metabolizması,Sporcu diyetlerinde enerji kaynakları,Sporcu diyetlerinde diğer beslenme kaynakları,Performans beslenmesi,Sporcuların beslenme durumunun değerlendirilmesi,Antrenman ve beslenme,Sporda Aşırı Antrenman ve Beslenmenin önemi,Yarışma veya maç dönemlerinde beslenme,Yarışma veya maç sonrası toparlanma döneminde beslenme,Sporda bağışıklık sistemi ve beslenme,Farklı çevre ve yaşam koşullarının sporcularda performansa etkileri ve beslenme stratejileri,Sporcularda yeme bozuklukları ve beden algısı,Sporcularda Diyet Destekleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Spor ve egzersizde beslenmenin temel ilkelerini ayırt edebilir ve açıklar.14, 16, 9A, E
2. Sporcuların beslenme durumunu değerlendirir.14, 16, 9A, E
3. Antrenman ya da müsabaka öncesinde, sırasında ve sonrasındaki beslenme özelliklerini açıklar.14, 16, 9A, E
4. Farklı çevre ve yaşam koşullarında sporcu beslenmesi ve gerekli stratejileri açıklar.14, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Spor ve Egzersizde Beslenmenin Tanımı, Spor Diyetisyeni Kimdir?Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Egzersiz ve sporda enerji metabolizmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Sporcu diyetlerinde enerji kaynaklarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Sporcu diyetlerinde diğer beslenme kaynaklarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Performans beslenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Sporcuların beslenme durumunun değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Antrenman ve beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Sporda Aşırı Antrenman ve Beslenmenin önemiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Yarışma veya maç dönemlerinde beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Yarışma veya maç sonrası toparlanma döneminde beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Sporda bağışıklık sistemi ve beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Farklı çevre ve yaşam koşullarının sporcularda performansa etkileri ve beslenme stratejileriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Sporcularda yeme bozuklukları ve beden algısıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Sporcularda Diyet DestekleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları. Ders notları
- Burke L, Deakin V. Clinical Sports Nutrition. McGraw-Hill Education, Australia, 2015. - Ersoy G. Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2012. - Dunford M, Doyle JA. Nutrition for sports and exercise. Wadsworth Cengage Learning, USA, 2012. - Clark,N. Sports Nutrition Guidebook, Fourth edition, Human Kinetics, USA, 2008 - American College of Sports Medicine kurumunun web sayfası - International Olympic Committee kurumunun web sayfası

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)70
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(70/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SPORCU BESLENMESİ-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıSporcuların antrenman veya müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında temel beslenme ilkelerini çözümlemek, performansı artırmaya yönelik beslenme uygulamalarını, beden algısı ve yeme bozukluklarını değerlendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Spor ve Egzersizde Beslenmenin Tanımı, Spor Diyetisyeni Kimdir?,Egzersiz ve sporda enerji metabolizması,Sporcu diyetlerinde enerji kaynakları,Sporcu diyetlerinde diğer beslenme kaynakları,Performans beslenmesi,Sporcuların beslenme durumunun değerlendirilmesi,Antrenman ve beslenme,Sporda Aşırı Antrenman ve Beslenmenin önemi,Yarışma veya maç dönemlerinde beslenme,Yarışma veya maç sonrası toparlanma döneminde beslenme,Sporda bağışıklık sistemi ve beslenme,Farklı çevre ve yaşam koşullarının sporcularda performansa etkileri ve beslenme stratejileri,Sporcularda yeme bozuklukları ve beden algısı,Sporcularda Diyet Destekleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Spor ve egzersizde beslenmenin temel ilkelerini ayırt edebilir ve açıklar.14, 16, 9A, E
2. Sporcuların beslenme durumunu değerlendirir.14, 16, 9A, E
3. Antrenman ya da müsabaka öncesinde, sırasında ve sonrasındaki beslenme özelliklerini açıklar.14, 16, 9A, E
4. Farklı çevre ve yaşam koşullarında sporcu beslenmesi ve gerekli stratejileri açıklar.14, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Spor ve Egzersizde Beslenmenin Tanımı, Spor Diyetisyeni Kimdir?Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Egzersiz ve sporda enerji metabolizmasıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Sporcu diyetlerinde enerji kaynaklarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Sporcu diyetlerinde diğer beslenme kaynaklarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Performans beslenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Sporcuların beslenme durumunun değerlendirilmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Antrenman ve beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Sporda Aşırı Antrenman ve Beslenmenin önemiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Yarışma veya maç dönemlerinde beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Yarışma veya maç sonrası toparlanma döneminde beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Sporda bağışıklık sistemi ve beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Farklı çevre ve yaşam koşullarının sporcularda performansa etkileri ve beslenme stratejileriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Sporcularda yeme bozuklukları ve beden algısıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Sporcularda Diyet DestekleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları. Ders notları
- Burke L, Deakin V. Clinical Sports Nutrition. McGraw-Hill Education, Australia, 2015. - Ersoy G. Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2012. - Dunford M, Doyle JA. Nutrition for sports and exercise. Wadsworth Cengage Learning, USA, 2012. - Clark,N. Sports Nutrition Guidebook, Fourth edition, Human Kinetics, USA, 2008 - American College of Sports Medicine kurumunun web sayfası - International Olympic Committee kurumunun web sayfası

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57