Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TOPLUM BESLENMESİ-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri beslenme durumunu saptama yöntemleri, toplumda beslenme ile ilişkili olarak karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Toplum sağlığı ve beslenmesinin tanımı ve içeriği,Toplum beslenmesi konusunda dünya çapında çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşlar ile bunların görevleri,Toplum beslenmesini etkileyen faktörler,Sağlık istatistikleri, mortalite ve morbidite hızları,Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-1,Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-2,Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-3,Özel gruplarda beslenme sorunları ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları,Beslenme durumunu saptama yöntemleri,Beslenme yetersizliğinin klinik belirtileri,Biyomarkerlar: Biyokimyasal yöntemler,Biyomarkerlar: Hematolojik ve biyofizik yöntemler,Besin tüketim, beslenme ve sağlık araştırmaları,Ödevlerin değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Toplum sağlığı ve beslenmesinin kapsamı, temelleri, özellikleri ve önemini tanımlar.10, 13, 16, 9A, E
2. Toplumun beslenme durumunun saptanması konusunu açıklar.10, 16, 6, 9A
3. Risk gruplarında beslenme kaynaklı sorunları değerlendirir ve çözüm yollarını açıklar.10, 13, 16, 9A, E
4. Risk gruplarında karşılaşılan beslenmeyle ilgili sorunlar için toplum bazında geliştirilen plan ve politikaları değerlendirir.10, 13, 16, 9A
5. Beslenme plan ve politikalarının uygulanmasında ekip çalışmaları geliştirir.10, 13, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Toplum sağlığı ve beslenmesinin tanımı ve içeriğiÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
2Toplum beslenmesi konusunda dünya çapında çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşlar ile bunların görevleriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
3Toplum beslenmesini etkileyen faktörlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
4Sağlık istatistikleri, mortalite ve morbidite hızlarıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
5Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
6Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
7Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-3Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
8Özel gruplarda beslenme sorunları ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikalarıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
9Beslenme durumunu saptama yöntemleriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
10Beslenme yetersizliğinin klinik belirtileriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
11Biyomarkerlar: Biyokimyasal yöntemlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
12Biyomarkerlar: Hematolojik ve biyofizik yöntemlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
13Besin tüketim, beslenme ve sağlık araştırmalarıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
14Ödevlerin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Edelstein S, Nutrition in Public Health, 4th edition, 2017. 2. Temple J.N, Steyn N. Community Nutrition, UBC Press 2016. 3. Hughes R., Margetts B.M., Practical Public Health Nutrition, Wiley Blackwell, 2012 4. Judith L. Buttriss, Ailsa A. Welch, John M. Kearney , Susan A. Lanham-New. Public Health Nutrition, 2nd Edition. 2018

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14114
Okul Dışı Diğer Faaliyetler111
Proje Sunumu / Seminer133
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı111
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı12323
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TOPLUM BESLENMESİ-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri beslenme durumunu saptama yöntemleri, toplumda beslenme ile ilişkili olarak karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Toplum sağlığı ve beslenmesinin tanımı ve içeriği,Toplum beslenmesi konusunda dünya çapında çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşlar ile bunların görevleri,Toplum beslenmesini etkileyen faktörler,Sağlık istatistikleri, mortalite ve morbidite hızları,Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-1,Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-2,Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-3,Özel gruplarda beslenme sorunları ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları,Beslenme durumunu saptama yöntemleri,Beslenme yetersizliğinin klinik belirtileri,Biyomarkerlar: Biyokimyasal yöntemler,Biyomarkerlar: Hematolojik ve biyofizik yöntemler,Besin tüketim, beslenme ve sağlık araştırmaları,Ödevlerin değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Toplum sağlığı ve beslenmesinin kapsamı, temelleri, özellikleri ve önemini tanımlar.10, 13, 16, 9A, E
2. Toplumun beslenme durumunun saptanması konusunu açıklar.10, 16, 6, 9A
3. Risk gruplarında beslenme kaynaklı sorunları değerlendirir ve çözüm yollarını açıklar.10, 13, 16, 9A, E
4. Risk gruplarında karşılaşılan beslenmeyle ilgili sorunlar için toplum bazında geliştirilen plan ve politikaları değerlendirir.10, 13, 16, 9A
5. Beslenme plan ve politikalarının uygulanmasında ekip çalışmaları geliştirir.10, 13, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Toplum sağlığı ve beslenmesinin tanımı ve içeriğiÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
2Toplum beslenmesi konusunda dünya çapında çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşlar ile bunların görevleriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
3Toplum beslenmesini etkileyen faktörlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
4Sağlık istatistikleri, mortalite ve morbidite hızlarıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
5Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
6Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
7Toplumda beslenmeye bağlı görülen sorunlar ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikaları-3Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
8Özel gruplarda beslenme sorunları ve geliştirilen sağlık programları/planları/politikalarıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
9Beslenme durumunu saptama yöntemleriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
10Beslenme yetersizliğinin klinik belirtileriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
11Biyomarkerlar: Biyokimyasal yöntemlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
12Biyomarkerlar: Hematolojik ve biyofizik yöntemlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
13Besin tüketim, beslenme ve sağlık araştırmalarıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
14Ödevlerin değerlendirilmesiÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması.
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Edelstein S, Nutrition in Public Health, 4th edition, 2017. 2. Temple J.N, Steyn N. Community Nutrition, UBC Press 2016. 3. Hughes R., Margetts B.M., Practical Public Health Nutrition, Wiley Blackwell, 2012 4. Judith L. Buttriss, Ailsa A. Welch, John M. Kearney , Susan A. Lanham-New. Public Health Nutrition, 2nd Edition. 2018

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57