Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KLİNİK BESLENME ERİŞKİN UYGULAMASI-Güz Dönemi0+2878
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ, Dr.Öğr.Üye. Fatma MERT BİBEROĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin, yetişkin hastanelerinde ve klinik hizmet veren diyetisyenlerle hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenmesini, hasta dosyası okuması, analiz etmesi ve hastanın klinik laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlayıp uygulayabilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Oryantasyon, uygulama yapılacak yerler hakkında bilgilendirme, uygulamanın başlaması,Değişim listeleri, Obezite ve yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Diyabetes Mellitus, İnsulin direnci tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Kalp damar hastalıkları ve Hipertansiyon tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Gastrointestinal sistem hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Enteral ve Parenteral Beslenme tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Böbrek hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Sepsis, travma ve yanık tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Enflamasyon ve enfeksiyon hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Onkolojik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi
,Hepatobiliyer hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Solunum sistemi hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Kemik ve Eklem Hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Yetişkin hasta diyetisyenliği konusunda bilgi ve beceri kazanır.14, 38, 4A, H
2. Yetişkin hasta diyetisyenliği konusunda uygulamaları gözlemler.14, 38, 4A, H
3. Poliklinikte ve klinikte hasta izleminde kullanılan yöntemleri uygular.14, 38, 4A, H
4. Hasta dosyası okuyarak, dosyadaki bilgileri analiz eder ve hastanın beslenme anamnezi, klinik ve laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisini planlar.14, 38, 4A, H
5. Beslenme ve diyet uygulamalarında karşılaşılan sorunları tanımlar ve çözüm üretir. 14, 38, 4A, H
6. Yetişkin hastalıkları ile ilgili bilgiye ulaşır, analiz eder ve bu bilgiyi sunma becerisi kazanır.14, 38, 4A, H
Öğretim Yöntemleri:14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 38: Bakım Planı, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Oryantasyon, uygulama yapılacak yerler hakkında bilgilendirme, uygulamanın başlamasıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Değişim listeleri, Obezite ve yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
3Diyabetes Mellitus, İnsulin direnci tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
4Kalp damar hastalıkları ve Hipertansiyon tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
5Gastrointestinal sistem hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
6Enteral ve Parenteral Beslenme tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
7Böbrek hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
8Sepsis, travma ve yanık tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
9Enflamasyon ve enfeksiyon hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
10Onkolojik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi
Hastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
11Hepatobiliyer hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
12Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
13Solunum sistemi hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
14Kemik ve Eklem Hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
Kaynak
-Hastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları, -Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-Ankara Nobel Kitabevi kitabevi 2. baskı-2021 -Hastalıklarda Beslenme Tedavisi- Hatipoğlu yayıncılık-2019 -Diyet El kitabı-13. Baskı-Hatipoğlu yayıncılık -Vakalarla Öğreniyorum: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 1 ve 2 - Hedef yayıncılık-2020 -Konu ile ilgili güncel akademik dergi ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati6212
Rehberli Problem Çözme632192
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi11010
Okul Dışı Diğer Faaliyetler11010
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı155
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı11111
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)240
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(240/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KLİNİK BESLENME ERİŞKİN UYGULAMASI-Güz Dönemi0+2878
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ, Dr.Öğr.Üye. Fatma MERT BİBEROĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin, yetişkin hastanelerinde ve klinik hizmet veren diyetisyenlerle hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenmesini, hasta dosyası okuması, analiz etmesi ve hastanın klinik laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlayıp uygulayabilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Oryantasyon, uygulama yapılacak yerler hakkında bilgilendirme, uygulamanın başlaması,Değişim listeleri, Obezite ve yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Diyabetes Mellitus, İnsulin direnci tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Kalp damar hastalıkları ve Hipertansiyon tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Gastrointestinal sistem hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Enteral ve Parenteral Beslenme tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Böbrek hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Sepsis, travma ve yanık tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Enflamasyon ve enfeksiyon hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Onkolojik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi
,Hepatobiliyer hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Solunum sistemi hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi,Kemik ve Eklem Hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Yetişkin hasta diyetisyenliği konusunda bilgi ve beceri kazanır.14, 38, 4A, H
2. Yetişkin hasta diyetisyenliği konusunda uygulamaları gözlemler.14, 38, 4A, H
3. Poliklinikte ve klinikte hasta izleminde kullanılan yöntemleri uygular.14, 38, 4A, H
4. Hasta dosyası okuyarak, dosyadaki bilgileri analiz eder ve hastanın beslenme anamnezi, klinik ve laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisini planlar.14, 38, 4A, H
5. Beslenme ve diyet uygulamalarında karşılaşılan sorunları tanımlar ve çözüm üretir. 14, 38, 4A, H
6. Yetişkin hastalıkları ile ilgili bilgiye ulaşır, analiz eder ve bu bilgiyi sunma becerisi kazanır.14, 38, 4A, H
Öğretim Yöntemleri:14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 38: Bakım Planı, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Oryantasyon, uygulama yapılacak yerler hakkında bilgilendirme, uygulamanın başlamasıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Değişim listeleri, Obezite ve yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
3Diyabetes Mellitus, İnsulin direnci tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
4Kalp damar hastalıkları ve Hipertansiyon tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
5Gastrointestinal sistem hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
6Enteral ve Parenteral Beslenme tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
7Böbrek hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
8Sepsis, travma ve yanık tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
9Enflamasyon ve enfeksiyon hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
10Onkolojik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesi
Hastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
11Hepatobiliyer hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
12Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
13Solunum sistemi hastalıkları tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
14Kemik ve Eklem Hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkeleri uygulamalarının gözlemlenmesiHastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları ve kaynaklarının okunması
Kaynak
-Hastalıklarda Diyet Tedavisi I ve Hastalıklarda Diyet Tedavisi II ders notları, -Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-Ankara Nobel Kitabevi kitabevi 2. baskı-2021 -Hastalıklarda Beslenme Tedavisi- Hatipoğlu yayıncılık-2019 -Diyet El kitabı-13. Baskı-Hatipoğlu yayıncılık -Vakalarla Öğreniyorum: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 1 ve 2 - Hedef yayıncılık-2020 -Konu ile ilgili güncel akademik dergi ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57